Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 5.5. – svátek slaví Klaudie

Pryžové těsnící vaky potrubí

Zveřejněno: 24. 9. 2004

Co to jsou pryžové těsnící vaky a k čemu slouží? Jak již sám název napovídá, jde o pryžové válcové vaky nebo vaky jiného tvaru, které jsou velmi vhodné pro rychlé a spolehlivé utěsnění či uzavření kanálů, stok, potrubí a vpustí. Jde o cenné pomocníky zejména při haváriích, opravách stávajících potrubních rozvodů, údržbě a při zkouškách těsnosti nových a sanovaných potrubí. Z důvodu jejich široké využitelnosti jsou tudíž vhodné pro různé organizace, jejichž náplní je práce s vodovodními řady, kanalizacemi apod.



Těsnící vaky jsou vyrobeny z velmi kvalitní pryže, vyztužené tkaninou. Jejich teplotní odolnost je značná, od – 30 stupňů do + 80 stupňů oC a jsou středně odolné vůči agresivním chemikáliím. Základní typová řada sestává z 18 základních provedení o průměrech od 50 do 1200 mm. Všechny vyrobené vaky jsou zkoušeny 1,3 násobkem provozního tlaku.
Výrobce je dodává v několika řadách, jako základní provedení (pro uzávěry potrubí), těsnící vaky potrubí průtočné, těsnící vaky průtočné flexibilní, těsnící vaky potrubí speciální a jako poslední řadu vaky vejčité.

Vaky lze instalovat do potrubních částí v rozsahu průměrů od 50 do 1200 mm, a pro provozní přetlak, který je shodný pro všechny vaky – 0,15 MPa s výjimkou vejčitých (tam je jen 0,1 MPa).
Průměry pryžových těsnících válců se pohybují v rozmezí od 47 do 560 mm, s délkami válce od 330 do 1290 mm. Hmotnosti jsou rozdílné, v závislosti na průměru a délce těsnícího vaku, minimální hmotnost je 0,5 kg až po největší – 65 kg.
Výrobce je dodává svým zákazníkům se základním příslušenstvím, které tvoří hadice délky 3, 5 a 10 m, tlaková láhev s redukčním ventilem, odvzdušňovací a měřicí hadice, ovládací jednotka s pojistným ventilem 0,15 MPa, uzavírací ventily a armatury pro zkoušení vzduchem.
Dodavatelem pryžových těsnících vaků je firma VAPO, spol. s r.o., z Červeného Kostelce. Podrobnější informace naleznete na webových stránkách společnosti : www.vapo-sro.cz.
Autor: Karel Kurka
Foto: Archiv firmy
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

ZANDT cargo představil inovace na veletrhu MAWEV 2024

Zveřejněno 3.5. Na veletrhu MAWEV, který se konal v první polovině dubna v Rakousku, představila firma ZANDT cargo hned osm exponátů. Na výstavní ploše 400 m² byly k vidění přívěsy a návěsy pro těžké náklady, zemní práce, likvidaci a manipulaci s materiálem. celý příspěvek

Profesionální světlo pro profesionální práci

Zveřejněno 25.4. Investice do kvalitních přídavných světlometů se v podobě zvýšené produktivity a efektivity práce mnohonásobně vrátí. Při setmění se práce nemusí nutně zastavit a v klidu lze dodržovat termíny 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. celý příspěvek

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek