Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 30.4. – svátek slaví Blahoslav

Pragotechnik posiluje své pozice na trhu

Zveřejněno: 3. 2. 2009

Pragotechnik spol. s r.o. nabízí nové i použité jeřáby, pronájem jeřábů, dodávku náhradních dílů, servis a školení pro jeřáby Maeda, Grove, ČKD, ale i další značky jako je Krupp, Coles, Demag, Faun. Na českém trhu působí již 18 let.

Krátce o společnosti Pragotechnik, ale i o novinkách, se kterými se letos představila, a o jejích plánech do budoucna jsme si povídali s Ing. Františkem Chalupou, manažerem prodeje jeřábů Grove a Maeda.


Terénní jeřáby Grove RT připraveny k expedici zákazníkům, Shady Grove, USA

Mohl byste nám společnost Pragotechnik stručně představit?

Společnost působí na českém trhu již od roku 1991. Od roku 1997 začala nabízet i opravy a repase autojeřábů, které provádí ve spolupráci s renomovanými společnostmi Servis Jeřábů a.s. a ČKD Mobilní Jeřáby a.s. Od roku 2004 pak na základě pečlivé přípravy výhradně zastupuje značku Grove (mobilní jeřáby, průmyslové jeřáby, terénní jeřáby a autojeřáby) z mezinárodní skupiny Manitowoc Crane Group pro Českou republiku a Slovensko. Od tohoto roku zároveň poskytuje specializovaný servis značky Grove (na třech místech – ve Slaném u Prahy, v Brně a na Slovensku v Galantě) a dodávku náhradních dílů na tyto jeřáby.

Říkal jste, že tento rok byl pro společnosti Pragotechnik hektický a plný událostí. Mohl byste nám přesně říci, co všechno se ve firmě událo?

Tento rok byl pro firmu opravdu hektický. Prakticky jsme neměli zimu, prodávalo se a servisovalo už od ledna. Navíc jsme i hodně cestovali. Například v březnu jsme podnikli pracovní cestu do výrobního závodu jeřábů Grove v USA, v Shady Grove. Zde jsme měli možnost vidět montážní linky a testovací plochy jak terénních, tak průmyslových jeřábů z produkce Grove, což bylo velmi zajímavé (více o tom na www.pragotechnik.cz/autojeraby/?p=361 – pozn. redakce).

V dubnu jsme se stali autorizovanými dovozci minijeřábů MAEDA pro Českou republiku a Slovensko a zahájili jejich prodej. Hned na to jsme se v Německu zúčastnili školení techniků na nové elektronické systémy jeřábů Grove ve školicím středisku skupiny Manitowoc Crane Group ve Wilhelmshavenu. A jak sama víte, nechyběli jsme ani na Stavebních veletrzích v Brně. Zde jsme vystavovali na stánku skupiny Manitowoc Crane Group.



V březnu jsme navštívili výrobní závod skupiny Manitowoc Crane Group v Shady Grove, USA

V květnu jsme pak pořádali školení techniků a prodejců k ovládání a údržbě japonských minijeřábů MAEDA specialistou z výrobní firmy.

Červen byl pro nás velmi důležitý, do České republiky jsme dodali první terénní jeřáb, typ Grove RT890E.

V srpnu jsme navštívili výrobní podnik skupiny Manitowoc Crane Group ve Wilhelmshavenu.

V září nás čekalo školení techniků na terénní jeřáby Grove RT ve školicím středisku ve Francii a v říjnu se pak obchodníci zúčastnili setkání evropských dovozců jeřábů skupiny Manitowoc Crane Group (značky jeřábů Grove a Potein) ve výrobním podniku skupiny Manitowoc Crane Group v Niella Tanaro, Itálie. Toto setkání bylo uspořádáno především za účelem výměny informací mezi výrobním podnikem, vývojovým oddělením a prodejci a podrobně se tu analyzovaly představy zákazníků z Evropy a Blízkého východu. Byla zde naznačena strategie rozvoje mobilních a terénních jeřábů na další léta.

To je opravdu hodně aktivit v jednom roce. A jaké jsou plány firmy do příštího roku?

Hlavním plánem na rok 2009 je dodání většího množství jeřábů od obou značek, které na trhu v České republice a Slovensku zastupujeme. A samozřejmě chceme dále zkvalitňovat autorizovaný servis školením dalších servisních specialistů.

V srpnu jsme navštívili výrobní podnik skupiny Manitowoc Crane Group ve Wilhelmshavenu

Na podzim se výrazně propadl trh v USA a – pro některé nečekaně – dopadla hospodářská krize na mnoho evropských zemí. Pociťujete již i vy nějaký dopad?

Samozřejmě, vidíme kolem sebe vyšší obezřetnost v plánování investic jak u našich zákazníků, tak u dodavatelů. Přesto si troufám tvrdit, že množství práce, které by mělo být v budoucnu jak v Čechách, tak na Slovensku provedeno, bude vyžadovat velké množství jeřábů a ty rádi dodáme a budeme servisovat po celou dobu jejich životnosti.

Působíte i jinde než u nás a na Slovensku?

Pragotechnik působí jen v ČR a na Slovensku. Slovensko je nám velmi blízké mentalitou i jazykem a rozvoj těch odvětví, kde je možné uplatnit jak velké jeřáby Grove, tak minijeřáby Maeda, je doslova živelný. Našimi zákazníky jsou zde zejména střední a malé firmy. V jiných státech Evropy nepůsobíme hlavně z důvodu teritoriálního rozdělení Evropy dané importéry obou zastupovaných značek, Grove a Maeda.

Jak byste hodnotil situaci v oblasti stavebnictví ve Slovenské republice?

Podle našeho pohledu je nyní Slovensko ve stavebnictví aktivnější. Mohutně se rozvíjí, buduje novou infrastrukturu a nové budovy, opravuje stávající... To vše přináší velké příležitosti rozvoje pro všechny zúčastněné společnosti, včetně nás jako dodavatele jeřábů různých kategorií.

Říkal jste, že jste letos vystavovali na Stavebních veletrzích v Brně. Účastnili jste se i nějakého veletrhu na Slovensku?

Na Slovensku pořádáme především tematické dny. V servisním středisku v Galantě je vždy vystaven jeden jeřáb z produkce skupiny Manitowoc, který si slovenští zájemci mohou prohlédnout a vyzkoušet. Obchodníci zde odpovídají na veškeré dotazy technického, provozního, ale i finančního charakteru. Pravděpodobně první veletrh, kterého se na Slovensku zúčastníme jako vystavovatele, bude v příštím roce Mezinárodní strojní veletrh v Nitře. Zde budou představeny především minijeřáby Maeda.


V říjnu se obchodníci zúčastnili setkání evropských dovozců jeřábů skupiny Manitowoc Crane Group (značky jeřábů Grove a Potein) ve výrobním podniku skupiny Manitowoc Crane Group v Niella Tanaro, Itálie

Děkuji za rozhovor a přeji hodně úspěchů do nového roku 2009.

1 Více se o společnosti Pragotechnik, spol. s r.o. se můžete dozvědět v článku: Hejhálková, H.: Minijeřáby Maeda a další stavební stroje od společnosti Pragotechnik, Stavební technika 3/2008, str. 46–4 nebo na jejich webových stranách.
Autor: Mgr. Helena Hejhálková
Foto: Archiv firmy Pragotechnik, spol. s r.o.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Profesionální světlo pro profesionální práci

Zveřejněno 25.4. Investice do kvalitních přídavných světlometů se v podobě zvýšené produktivity a efektivity práce mnohonásobně vrátí. Při setmění se práce nemusí nutně zastavit a v klidu lze dodržovat termíny 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. celý příspěvek

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek