Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 29.4. – svátek slaví Robert

Použitý dozer Cat D6T X L byl hvězdou veletrhu. Nyní pracuje na skládce v ČR

Zveřejněno: 13. 11. 2023

O certifikovaných použitých strojích výrobce Cat jsme v našem časopisu psali. Tento program, do něhož jsou zařazovány pouze důkladně zkontrolované použité stroje Cat s nízkým stavem opotřebení, je v řadě případů zajímavou alternativou ke koupi nové techniky. Jeden takový stroj s certifikátem CCU (Cat Certified Used) – konkrétně pásový dozer Cat D6T XL v hmotnostní kategorii 21 tun – byl vystaven na stánku Zeppelin / Cat na loňském veletrhu Bauma v Mnichově. Ze světel pomyslných veletržních reflektorů zamířil tento citlivě zrenovovaný kousek do severních Čech, do společnosti REKULTIVACE Ústí nad Labem, s.r.o.

Dozeru Cat D6T X L náročné podmínky nevadí. Zvládne v podstatě jakýkoliv terén.

Se strojem jsem velmi spokojený, sžil jsem se s ním okamžitě," říká strojník Pavel Kavaš hned poté, co vystoupí z dozeru, aby se s námi přivítal. „Ještě ráno byl úplně čistý, ale asi chápete," směje se tak trochu i nám, když vidí, že se po kotníky noříme do bahna. Přestože je podle kalendáře zima, nemrzne a půda okolo tak pěkně čvachtá. Dozeru to ale ani v nejmenším nevadí, na robustních železných pásech zvládne v podstatě jakýkoliv terén. Další hodnocení strojníka je stručné, nicméně trefné. „Je to pracant,” chválí strojník a usedá zpátky do kabiny, aby mohl pokračovat v rozrývání zeminy.

Jak už bylo řečeno, dozer Cat D6T XL dorazil do Čech přímo z veletrhu Bauma, kde poutal pozornost tisíců návštěvníků. Chytrým tahem od vystavovatelů bylo, že půlku radlice a jednu polovinu pásů nechali technici schválně v původním stavu. Návštěvník tak mohl na vlastní oči porovnat rozdíl ve stavu před a po. Samotný stroj získal certifikaci v německých dílnách Zeppelin, nicméně kvalita výsledného díla je navzdory zemi původu vždy stejná (certifikace se řídí předem definovanými postupy). „Zákazník u nás zrovna tento typ stroje poptával, takže jsme se spolu s Petrem Pluhařem, manažerem prodeje použitých strojů, obrátili na německé kolegy a dozer pro něj získali," říká Tomáš Nevole z mostecké pobočky společnosti Zeppelin CZ. Použitý dozer, který je k nerozeznání od nového, putoval do služeb společnosti Rekultivace Ústí nad Labem, která ho slavnostně převzala na konci roku 2022. Na začátku roku 2023 pak byl nasazen na sanační práce na ústecké skládce.

Strojník Pavel Kavaš před dozerem. Se strojem je velmi spokojený a sžil se s ním, dle svých slov, okamžitě.
Strojník Pavel Kavaš před dozerem. Se strojem je velmi spokojený a sžil se s ním, dle svých slov, okamžitě.

Společnost Rekultivace Ústí nad Labem spolupracuje s mosteckou pobočkou Zeppelin CZ dlouhodobě. Relativně nedávno pořídili do své flotily například našlapané kolové rýpadlo Cat M318 s 3D nivelací. Klíčovou roli při její činnosti hrají ovšem pásové dozery. Protože ale stávající technika postupně zastarává, padlo rozhodnutí obměnit flotilu. Požadavkem byl kvalitní stroj s prověřenou historií a za rozumné peníze a přesně to splňovala zmiňovaná „dé šestka” z mnichovského veletrhu.

Certifikovaný použitý stroj je jako nový

Dozer, který na strojírenském veletrhu Bauma zakoupila společnost Rekultivace Ústí nad Labem, pochází z globálního programu prodeje použitých strojů Cat Certified Used. Tyto stroje jsou před prodejem zákazníkovi důkladně prověřeny a je na nich provedena veškerá předepsaná údržba. Na stroj je následně poskytována záruka po dobu 12 měsíců či 3 000 motohodin. Záruka se vztahuje na součásti hnacího ústrojí a hydraulických komponentů.

Stroj nám dělá radost a vzhledem ke zkušenostem s mosteckou pobočkou Zeppelinu vím, že o něj bude také perfektně postaráno," říká Jiří Strachova, šéf mechanizace společnosti Rekultivace Ústí nad Labem. Tato firma vznikla v roce 1998, kdy měla pouhých šest zaměstnanců. Po změně vlastnických poměrů pod vedením nového majitele Radko Vrbíka zažila dynamický rozvoj spojený s rozšířením nabízených služeb a v současnosti zaměstnává přes sto lidí. Zaměřuje se na kompletní provádění staveb či jejich jednotlivých částí, likvidaci ekologických zátěží, sanaci území, realizaci vodohospodářských i průmyslových staveb a pozemní stavitelství. Po 24 letech v oboru stále sídlí v Ústí nad Labem, ale působí na celém území České republiky. O vysoké úrovni její činnosti vypovídají každoročně obnovované certifikáty.

Autor: Zeppelin
Foto: Zeppelin CZ
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.

Přečtěte si také

 

Nové

Profesionální světlo pro profesionální práci

Zveřejněno 25.4. Investice do kvalitních přídavných světlometů se v podobě zvýšené produktivity a efektivity práce mnohonásobně vrátí. Při setmění se práce nemusí nutně zastavit a v klidu lze dodržovat termíny 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. celý příspěvek

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek