Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 29.4. – svátek slaví Robert

Tradiční soutěž Klubu posádek Cat zná své vítěze...

Zveřejněno: 5. 7. 2023

V pískovně v Hrušovanech u Brna proběhla i letos dovednostní soutěž Klubu posádek Cat, kterou pořádá oficiální prodejce strojů Cat v České republice, společnost Zeppelin CZ. Při soutěži prověří startující své schopnosti při ovládání strojů Cat. Soutěže se zúčastnilo 22 soutěžících z celé republiky. V čem bylo letos toto tradiční klání jiné? Kdo stanul na stupních vítězů?

Vítězové letošní soutěže KPC spolu s pořadateli ze Zeppelin CZ

Letošní ročník připravil soutěžícím nelehké chvilky. Tak, jak se vyvíjí technika a technologie stavebních strojů, vyvíjí se i disciplíny soutěže. Jen jemná práce s ovládacími pákami a joysticky už k úspěchu nestačí. A to platí nejen na stavbě, ale i na trati soutěže. Ta letošní se skládala ze tří disciplín. Hned první z nich prověřila schopnost strojníků řídit pohyb ramene rýpadla nejen podle citu, ale také podle virtuálního modelu. Úkolem bylo srovnat násep do přesně stanovené roviny dle referenčního bodu. Displej uvnitř pásového rýpadla Cat 323 zobrazoval cílový stav a bylo jen na dovednostech soutěžících, jak blízko se k němu dokáží přiblížit. Pravidla byla přísná. Kontrolní měření prováděli rozhodčí na pěti místech a tolerovaná odchylka byla pouhý jeden centimetr. Cokoli nad tuto hodnotu už znamenalo trestné body.

První soutěžní disciplína na rýpadle Cat 323
První soutěžní disciplína na rýpadle Cat 323

I druhá disciplína vyžadovala spolupráci strojníka a jeho stroje. Úkolem bylo naložit kolovým nakladačem Cat 966 XE na přistavený nákladní automobil přesně deset tun materiálu. Integrovaná váha ve stroji poskytovala přesné informace, přesné odsypávání pro dosažení dokonalého nákladu už však bylo plně v rukou soutěžících. Měřila se nejen váha výsledného nákladu, ale i čas.

Disciplína na nakladači vyžadovala cit při práci s integrovanou váhou
Disciplína na nakladači vyžadovala cit při práci s integrovanou váhou

Poslední zastávkou na cestě letošní soutěží byla kabina smykem řízeného nakladače Cat 297D3 osazeného šestisměrnou radlicí. Jen dokonalé vyvážení rychlosti a přesnosti ovládání zaručilo soutěžícím dobrý výsledek. Hned po startu čekala na strojníky dvojice tenisových míčků umístěných na vršku výstražného kužele. Srazit míček a nedotknout se přitom kuželu není vůbec snadný úkol ani v případě, že vám u toho nikdo neměří čas. A to byl teprve začátek. Následovala trať plná zatáček, na které před sebou malý nakladač tlačil kovový barel. Jen přesným ovládáním radlice synchronizovaně s ovládáním celého stroje bylo možné dopravit barel až na místo určení.

Překážková dráha plná nástrah - hlavní úkol pro posádku smykáče Cat297D3
Překážková dráha plná nástrah - hlavní úkol pro posádku smykáče Cat297D3

Závodníci z Klubu posádek Cat si letos sáhli až na hranu možného. Přesto se všech 22 soutěžících s tratí popralo se ctí. Vyhrát však mohl jen jeden a tím byl obhájce loňského titulu Tomáš Musil, druhý skončil Jan Škrabal a třetí Jan Kvída. Rozdíl mezi nimi přitom nebyl ani půl minuty.

Autor: Jan Rybář1)
Foto: Zeppelin CZ

1) Z podkladů Zeppelin CZ

Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Profesionální světlo pro profesionální práci

Zveřejněno 25.4. Investice do kvalitních přídavných světlometů se v podobě zvýšené produktivity a efektivity práce mnohonásobně vrátí. Při setmění se práce nemusí nutně zastavit a v klidu lze dodržovat termíny 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. celý příspěvek

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek