Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 3.5. – svátek slaví Alexej

Poprvé v ČR – Teleskopický manipulátor PANORAMIC P 80.9 K

Zveřejněno: 23. 5. 2005

Firma MERLO představila prostřednictvím generálního importéra pro Českou republiku, firmy CIME s.r.o., jeden z největších teleskopických manipulátorů na světě, PANORAMIC P 80.9 K, měřeno výkonovými parametry.

Dne 21. 2. 2005 naše redakce navštívila generálního dovozce strojů značky MERLO, firmu CIME s.r.o. v Pelhřimově. Byl nám zde předveden manipulátor PANORAMIC P 80.9 K. Jedná se o jeden z největších teleskopických manipulátorů na světě, vezmeme–li v úvahu výkonové parametry, poprvé představený v České republice. Jeho maximální nosnost je 8 t, břemeno stroj zvedne do maximální výšky 9,1 m. Stroj zde byl představen v rámci celoevropského předváděcího turné. Z naší republiky pokračoval ve čtvrtek 24. 2. 2005 do Švédska.


Konstrukčně vychází z největší řady strojů PANORAMIC, PANORAMIC, konkrétně ze stroje PANORAMIC P 100.10 KS. Výměna adaptérů u tohoto typu stroje má dvě možnosti. U strojů s jednostranným nasazením je adaptér připojen na rameno přímo čepy a nebo je stroj vybaven rychloupínacím čelem se systémem rychlého zajištění TAD-LOOK. Ze svého vzoru tento PANORAMIC převzal nápravy a celkovou koncepci.


Motor je šestiválec IVECO, na rozdíl od jiných strojů MERLO, u nichž je použit motor značky DEUTSCH. Na stroji je použita pracovní hydraulika systému LOW SENSING 150 l/min, jeho pracovní hydraulický systém má náplň 180 l oleje, v okruhu hydrostatického pohonu 12 l oleje.


Maximální tlak oleje v pracovním okruhu je 230 barů. Stroj je ovládán pomocí proporcionálního joysticku, integrovaného do loketní opěrky. Nedílnou součást ovládacího systému tvoří elektronický ovládací systém MERLIN. Samozřejmostí je zachování všech význačných vlastností vlastností manipulátorů MERLO.


Jsou to motor uložený naboku stroje u kabiny, boční posuv, svahové vyrovnávání, hydrostatický pohon, inching pedál, automatické dorovnávání kol a další. U stroje s hmotností 15 900 kg byly pro větší bezpečnost použity místo suchých brzd olejem chlazené servobrzdy. Maximální rychlost tohoto manipulátoru je 40 km/h.


Potenciální klienti projevují o tento stroj velký zájem. Přáním dovozce strojů MERLO pro Českou republiku je, aby stroj zakončil svou cestu po Evropě u nás. Pokud proběhnou jednání s mateřskou firmou úspěšně, budeme mít možnost seznámit se s tímto výkonným teleskopickým manipulátorem na veletrhu IBF v Brně.
Autor: Roman Janoušek
Foto: Archiv firmy
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

ZANDT cargo představil inovace na veletrhu MAWEV 2024

Zveřejněno 3.5. Na veletrhu MAWEV, který se konal v první polovině dubna v Rakousku, představila firma ZANDT cargo hned osm exponátů. Na výstavní ploše 400 m² byly k vidění přívěsy a návěsy pro těžké náklady, zemní práce, likvidaci a manipulaci s materiálem. celý příspěvek

Profesionální světlo pro profesionální práci

Zveřejněno 25.4. Investice do kvalitních přídavných světlometů se v podobě zvýšené produktivity a efektivity práce mnohonásobně vrátí. Při setmění se práce nemusí nutně zastavit a v klidu lze dodržovat termíny 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. celý příspěvek

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek