Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 24.4. – svátek slaví Jiří

Spolehlivé napájení: Perkins uvádí na trh novou řadu motorů pro zdroje elektrické energie

Zveřejněno: 13. 9. 2021

Zcela nová řada 5000 zahrnuje plně elektronicky řízené motory navržené speciálně pro zabezpečení provozu v nouzových situacích. Jednotlivé modely poskytují výkon v rozmezí 800 až 1500 kWe při konfiguraci motoru řadový 6válec, 8válec a V12 a objemu v rozmezí 23–46 litrů.

Modelová řada 5000 je vyvrcholením více než 85 let aktivit společnosti Perkins na trhu výroby elektrické energie. (foto Perkins)

Motory Perkins 5000 naleznou uplatnění všude tam, kde je vyžadováno nepřetržité napájení elektrickým proudem. Vyznačují se promyšlenou konstrukcí, která byla vyvinuta speciálně pro použití v nouzových situacích, jsou úsporné a spolehlivé. Bez ohledu na to, kdy a kde je potřeba, dodá motor řady 5000 robustní výkon bez dodatečných nároků, takže veškerá běžná činnost může pokračovat. Už při samotné konstrukci motorů navíc inženýři dbali na dlouhou životnost, nízké provozní náklady a minimalizaci četnosti a náročnosti údržby.

Nejvyspělejší série motorů

Vývoj této motorové řady je vyvrcholením více než 85 let aktivit společnosti Perkins na trhu výroby elektrické energie. Spolehlivost pohonných jednotek byla tisíce hodin testována, motory mají citlivý výkon se schválenou tolerancí zátěže a dle příslušných norem. Jejich provoz probíhá pod sofistikovaným řízením s možností vzdáleného monitoringu funkcí motoru.

Motory Perkins řady 5000 přinášejí:

  • množství originálních dílů a služeb,
  • bezproblémový servis díky podpoře globální sítě Perkins,
  • dvouletý (nebo 500 hodin) servisní interval oleje,
  • optimalizovaný, spolehlivý chod,
  • vysoký výkon při kompaktních rozměrech,
  • vynikající odolnost při zátěži,
  • celosvětový soulad s emisními předpisy,
  • snadnou instalaci, monitorování a údržbu,
  • komplexní zákaznický servis.

Motor s turbodmychadlem je optimalizován pro blokovou zátěž, což mu umožňuje dosáhnout prvního stupně zátěže a dodávat stabilní třífázové střídavé napájení elektřinou téměř okamžitě – za méně než 13 sekund od spuštění motoru záložního generátoru. Výkonná řada 5000 je navíc navržena tak, aby mohla pracovat 24 hodin denně a 365 dní v roce, a to při standardních pracovních cyklech v nejnáročnějším prostředí při splnění veškerých požadavků příslušných norem.

Výběr jednotlivých součástek, včetně elektrického palivového čerpadla, dovoluje delší servisní intervaly (500 provozních hodin nebo dva roky). Konkrétně zmiňme například povrchovou úpravu kroužků a vložek přispívající k minimalizaci spotřeby oleje, nebo za pomoci nejnovější technologie vyrobené těsnění, které snižuje provozní opotřebení a možnost úniků. Dvojice turbodmychadel na jednu řadu válců (V12) zase poskytuje vyšší odolnost při zátěži a dovoluje lepší časování vstřiku v přechodových režimech. Osazená turbodmychadla mimo jiné umožňují práci stroje i ve velkých nadmořských výškách.

Dvojice turbodmychadel na jednu řadu válců (V12) poskytuje vyšší odolnost při zátěži a dovoluje lepší časování vstřiku v přechodových režimech. (foto Perkins)
Dvojice turbodmychadel na jednu řadu válců (V12) poskytuje vyšší odolnost při zátěži a dovoluje lepší časování vstřiku v přechodových režimech. (foto Perkins)

Kdykoliv a kdekoli dostupný výkon

U záložních zdrojů je často vyžadován co nejrychlejší rozeběh motorů reagující na náhlou potřebu dodávky energie (výpadek hlavního napájení). Na to v Perkinsu pamatovali a při vývoji řady 5000 celý proces startu zoptimalizovali. Dále ne vždy je v místě instalace ideální teplota. Pro provoz v chladném prostředí je proto možné využít vysoce dimenzované a nastavitelné ohřívače bloků. Naopak chladiče schopné pracovat při vysokých okolních teplotách (50 °C) umožňují dlouhodobý provoz až do 55 °C bez snížení výkonu.

Díky menším rozměrům nabízejí motory řady 5000 dostatečnou flexibilitu, která usnadňuje jejich instalaci. Hladké integraci do provozu – bez ohledu na stávající infrastrukturu – přispívají též integrovaný ECM a senzorový balíček.

Na závěr zmiňme nově vyvinutý nízkotlaký palivový systém využívající nejmodernější elektronické vstřikovače paliva, který dovoluje motorům řady 5000 splnit požadavky certifikace pro příslušné emisní normy. Jejich instalace je tedy možná i v případech s nejvyššími požadavky na ekologii provozu.

Záložní generátor pro kancelářskou budovu. Ilustrační foto. (foto Radovan1, Shutterstock)
Záložní generátor pro kancelářskou budovu. Ilustrační foto. (foto Radovan1, Shutterstock)

Do datacentra i nemocnice

Využití výkonné řady motorů Perkins 5000 se nabízí například v různých datových centrech, kde je potřeba zajistit nepřetržitý provoz klimatizace a výpočetní techniky. Stejně důležitým segmentem jsou nemocnice, ve kterých zabezpečení jejich provozu i v případě výpadku dodávek elektrické energie ze sítě je doslova otázkou života a smrti.

BU Power Systems

V České republice působí jako autorizovaný distributor dieselových a plynových motorů Perkins společnost BU Power Systems, která zajišťuje též poprodejní servis. Svým zákazníkům poskytuje spolehlivé a vysoce kvalitní služby související s užíváním motoru – inspekci, údržbu, opravy, servis náhradních dílů, generální opravy, zpracování nebo prodloužení záruky. Plně vybavené servisní vozy zaručují rychlou pomoc, pohotovostní služba je k dispozici 24 hodin denně, 7 dní v týdnu.

V poslední době se záložní zdroje používají i v komerčních budovách, jako jsou například banky a obchody s rozsáhlými plochami výloh. I zde je totiž z ekonomického hlediska vyžadováno zajištění nepřetržitého provozu při výpadku dodávky elektrické energie, a to jak během pracovní doby, tak i po jejím skončení.

Autor: Jiří Hejhálek1)
Foto: viz popisky

1) Z materiálů BU Power Systems a Perkins.

Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.

Přečtěte si také

 

Nové

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek

Hutnicí techniku Bomag nyní pořídíte s extra slevou a rozšířenou výbavou

Zveřejněno 29.3. Společnost NorWit, oficiální distributor ručně vedené hutnicí techniky Bomag, připravila pro letošní stavební sezonu cenovou akci na vybrané stroje tohoto výrobce. celý příspěvek