Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 4.5. – svátek slaví Květoslav

Pásové váhy a diskontinuální vážení od firmy RVS Chodov

Zveřejněno: 17. 10. 2006

Firma Regulace-Váhy-Systémy, spol. s r.o. Chodov se zabývá vývojem, výrobou a instalací měřicích a řídicích systémů v průmyslu – zejména v oblasti vážení, měření velikosti materiálových toků, dávkování sypkých materiálů a měření průtoků kapalin. V této oblasti může nabídnout:

Kontinuální vážení

- pásové váhy

Systém pásové váhy je tvořen jednopražcovou vážicí stolicí s tenzometrickým snímačem, měřičem rychlosti pásu a elektronickou vyhodnocovací jednotkou.

Vážicí stolice je součástí pásového dopravníku. U pásových vah montovaných do nových pásových dopravníků lze takto dosáhnout přesnosti vážení až 0,5 % z rozsahu vážení. Výhodou konstrukce vážicí stolice je, že ji lze dodatečně vestavět i do již provozovaného dopravníku - prakticky jakéhokoliv. Dosahovaná přesnost vážení je v tomto případě závislá na technickém stavu dopravníku a na způsobu napínání pásu. V praxi je zpravidla dosahováno přesnosti do 2 % z rozsahu vážení. Měření rychlosti pásu je prováděno pomocí snímacího kolečka a rotačního inkrementálního čidla. Rychlost posuvu pásu je měřena s přesností 0,1 %.

Pásové váhy jsou dodávány ve dvou variantách. První je varianta autonomní váhy s možností snímat a vyhodnocovat vedle výstupu z vážicí stolice i některé další parametry technologie s vážením související - např. výstupy čidel signalizující naplnění nebo vyprázdnění zásobníků váženého materiálu ap. Na jejich základě lze generovat rovněž řídicí signály - např. pro otevření nebo zavření zásobníků, proudovými výstupy lze řídit frekvenční měnič pohonu pásu a pod. K řídicí jednotce váhy lze připojit PC kompatibilní tiskárnu. Na mobilních strojích lze instalovat GSM modul pro přenos dat nebo SMS zpráv. Všechny komponenty jsou součástí komplexní dodávky.

V první variantě jsou dodávány pásové váhy v modifikacích: technologická, dávkovací a pásový podavač. Všechny varianty vážicích systémů v uživatelském režimu zobrazují okamžitý výkon, provádějí sumaci hmotnosti prošlého materiálu, umožňují poloautomatické nulování (tárování), umožňují uživatelskou kontrolu váhy závažím a řadu dalších pro obsluhu užitečných funkcí. U technologické váhy jsou k dispozici analogové výstupy (proudové smyčky) použitelné např. k ovládání dávkování příměsí k základnímu váženému materiálu v závislosti na okamžitém výkonu.

Dávkovací pásová váha vedle již uvedených funkcí umožňuje zadání hmotnosti materiálu - dávky. Po projití zadané dávky pásovou váhou je pásový dopravník automaticky zastaven. To je výhodné při nakládání vagónů, lodí a nákladních aut. I pásový podavač lze dodat v provedení, které umožňuje zadání požadované střední hodnoty velikosti materiálového toku (výkonu). To je prováděno spojitým zpětnovazebním řízením buď rychlosti posuvu pásu, který tvoří uzávěr zásobníku, nebo řízením jiného typu uzávěru zásobníku. Pásové podavače se obvykle používají tam, kde je třeba mísit dva nebo více komponentů ve stanoveném hmotnostním poměru, nebo kde je požadavek řídit a stabilizovat množství materiálu vstupujícího do technologie.

Druhá varianta využívá sestavy pásové váhy jako inteligentního senzoru velikosti materiálového toku. Umožňuje připojení až šestnácti lokálních řídicích jednotek vah pomocí průmyslové sběrnice k řídicímu počítači PC. Jím lze pak monitorovat a řídit složitější technologické celky. Sestava je dodávána včetně aplikačního programového vybavení pro PC. To na počítači archivuje průběh vybraných veličin v čase. Programové vybavení pak umožňuje zpětně analyzovat průběh pracovních směn. Analýza je prováděna zpravidla na počítači, který je obsluze technologie nepřístupný. Umožňuje například zpětně stanovit přesný čas výskytu výpadků v materiálovém toku a dobu jejich trvání. Takové systémy se osvědčily jako účinný prostředek k zajištění technologické kázně.

Diskontinuální vážení

Diskontinuální vážicí systémy dodávané RVS tvoří: váhové zásobníky, váhy pod skipovými zásobníky a váhy pro navažování přísad (např. do betonových směsí). Jsou určeny pro šaržovité navažování sypkých materiálů v betonárkách, kaolínkách, výrobnách krmných směsí a pod.

Vážní systémy RVS určené pro betonárny umožňují řízení navažování komponentů betonové směsi. Pro vážení písku, štěrku a kameniva je zpravidla používáno vážení celého pásového dopravníku, který je umístěn pod zásobníky. Váhy na cement, vodu, plastifikátory a barvy jsou konstruovány s využitím moderních typů snímačů zatížení, které umožňují zjednodušit mechanickou část vah. K řídicí jednotce lze spolu s analogovými výstupy snímačů zatížení připojit i impulsní výstupy dvou průtokoměrů.

Vážicí systémy betonáren mohou být dodány jako poloautomatické nebo automatické. Poloautomatický vážicí a řídicí systém je levnější variantou určenou pro menší betonárny. Je založen pouze na řídicích jednotkách RVS. Rozvaděč s jednotkami je zpravidla umístěn v blízkosti technologie. Řídicí jednotky umožňují zadávání, jednoduchou editaci a uložení až osmi receptur (každá z receptur může obsahovat až osm položek. Jednotlivé pracovní cykly míchacího zařízení jsou startovány obsluhou z panelu řídicích jednotek.

V sestavě automatického řídicího systému jsou řídicí jednotky připojeny k řídicímu počítači PC, který je umístěn ve velínu. Dodávané programové vybavení umožňuje zadávání, editaci a uložení až 99 receptur. Pracovní cykly míchacího zařízení jsou startovány z PC. Průběh pracovních cyklů a stav technologie jsou zobrazovány na monitoru počítače. Automatický systém umožňuje zvýšení výkonu míchacího zařízení řetězením a překrýváním pracovních cyklů. Informace o každém pracovním cyklu je archivována na disku PC.

Elektronické vyhodnocovací a řídicí jednotky

Elektronika systémů vah je založena na mikropočítačové jednotce. Ta je doplňována přídavnými moduly a aplikačním programovým vybavením modifikovaným podle individuálních požadavků zákazníků. Řídicí jednotka vah je vybavena omyvatelným čelním panelem s klávesnicí s 32 tlačítky. K zobrazení aktuálního stavu měřených veličin je použit aktivní fluorescenční displej se dvěma řádky po dvaceti znacích. Výška znaků 9,5mm umožňuje dobrou čitelnost obsluhou ze vzdálenosti několika metrů. Jas displeje je nastavitelný ve třech stupních.

Řídicí jednotka má uživatelský a servisní režim činnosti. Uživatelský režim může být na přání zákazníka rozdělen na skupinu funkcí, které jsou zcela k dispozici obsluze a na funkce blokované klíčkem - např. zadávání velikosti dávek, zadávání receptur a pod. Servisní režim je přístupný pouze výrobci nebo výrobcem proškolenému servisnímu technikovi. V servisním režimu lze zadávat konstanty vážení, reálný čas apod. Všechny veličiny zadané do jednotky jsou ukládány do zálohované paměti CMOS, veličiny zadávané v servisním režimu jsou navíc ukládány do paměti EEPROM a jsou obsluhou prakticky nezničitelné. Po výpadku napájení se jednotka vrací do stavu před vypnutím. Aplikační programové vybavení pro řídicí a vyhodnocovací jednotky je vždy vyrobeno tak, aby obsluha vážicího zařízení byla jednoduchá, interaktivní a nevyžadovala zvláštní zaškolování uživatele.

Další informace získáte u výrobce Regulace-Váhy-Systémy, spol. s r.o., viz kontakty v záhlaví článku.

Autor: Ing. Václav Koucký
Foto: Archiv firmy RVS
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

ZANDT cargo představil inovace na veletrhu MAWEV 2024

Zveřejněno 3.5. Na veletrhu MAWEV, který se konal v první polovině dubna v Rakousku, představila firma ZANDT cargo hned osm exponátů. Na výstavní ploše 400 m² byly k vidění přívěsy a návěsy pro těžké náklady, zemní práce, likvidaci a manipulaci s materiálem. celý příspěvek

Profesionální světlo pro profesionální práci

Zveřejněno 25.4. Investice do kvalitních přídavných světlometů se v podobě zvýšené produktivity a efektivity práce mnohonásobně vrátí. Při setmění se práce nemusí nutně zastavit a v klidu lze dodržovat termíny 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. celý příspěvek

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek