Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 26.4. – svátek slaví Oto

Otestujte si nové čelní kolové nakladače JCB 417HT, 437HT a 457ZX

Zveřejněno: 8. 1. 2018

Pořízení stavební techniky je investice na několik let. Nový stroj musí dobře zvládat vlastní práci, být maximálně komfortní pro obsluhu a zároveň disponovat příznivými pořizovacími a provozními náklady. Nepřekvapí tedy, že majitelé firem i strojníci si stále častěji ještě před koupí chtějí techniku vyzkoušet přímo u sebe. Redakce časopisu Stavební technika se přijela podívat do firmy Strakonická obalovna s.r.o., kde právě jedno takové testování probíhalo.

V obalovně se vyrábí kompletní sortiment živičných směsí. Nakladač se zde stará především o dopravu a nakládku kameniva do dávkovačů. Neméně důležitou činností je úprava skládek a manipulace s vaky na příměsi do živičných směsí. Zajímavostí je, že kvůli konstrukci výrobní linky, kde je jedno pracoviště s nízkou světlou výškou, je potřeba rameno s HT kinematikou.

Několik poznatků z provozu

Nakladač JCB 437 HT byl do provozu zapůjčen v rámci Demo zkoušení na dobu jednoho týdně, přičemž naše redakce dorazila zhruba v polovině testování. Už po pár dnech však z něho byla obsluha nadšená. A to nejen kvůli pohodlné kabině, nýbrž i díky pocitově výrazně silnějšímu motoru (v porovnání s doposud používaným cca 10 let starým podobně velkým nakladačem) a kvalitnímu osvětlení umožňujícímu pohodlnou a bezpečnou práci za tmy. Pro provozovatele obalovny byla zase podstatným přínosem znatelně nižší spotřeba paliva.

Pojďme si ale představit základní vlastnosti nakladače JCB 437 i jeho menšího brášku JCB 427. Vybraní zájemci si v rámci Demo předvádění totiž mohou stroje přímo u sebe vyzkoušet na vlastní kůži!

Čelní kolové nakladače JCB 427/437

Oba modely jsou poháněny motorem Cummins QSB o objemu 6,7 l. Mírně se liší výkon - u 427 činí 133 kW, u 437 pak 136 kW. Maximální točivý moment (841 Nm) je shodný. Stroje vycházejí z totožné konstrukce. Mají stejnou kabinu, shodnou výšku a rozvor náprav. Délka, šířka a hmotnost se liší a je závislá nejenom na modelu, nýbrž i na typu nakládacího ramena, na příslušenství atd. Orientačně jde o zhruba 7–8 m na délku a 13–16 t co se týká hmotnosti.

K efektivitě provozu a k nízkým provozním nákladům přispívá režim Eco, který omezuje počet otáček na 1 800 ot/min, což snižuje spotřebu paliva. Motory plní nejnovější emisní normu Stage IV bez filtru pevných částic ( DPF ), ale s pokrokovými systémy DOC ( diesel oxydační katalizátor ) a SCR ( selektivní katalitická redukce ) opět zjednodušení údržby a snížení provozních nákladů.

Nejde však jenom o motor a řídicí jednotku. Nakladač JCB 427/437 je k vysoké produktivitě vyladěný jako celek. Vybírat lze z několika typů nakládacích ramen, přičemž Z-kinematika (ZX) má vysokou vylamovací sílu, zatímco 2 válcová (HT) kinematika má vysoký kroutící moment a paralelní zdvih, a je proto vhodná pro použití širokého sortimentu příslušenství. Hydroměnič u 5rychlostní převodovky je vybaven zámkem, který u převodu 2–5 poskytuje 100% účinnost, zcela nová JCB hydraulická čerpadla s proměnným průtokem zase operativně reagují na zatížení a dodávají do rozvaděče jen tolik kapaliny, kolik je právě potřeba atd. Současně nakladače JCB díky své promyšlené konstrukci zvyšují účinnost chlazení a udržují prach a částice mimo pozici motoru. Příkladem je mřížka v kapotě složená z jemných ok, která zabraňuje vstupu větších částic a nečistot do filtru.

Rychloupínací zařízení
Rychloupínací zařízení

Široké možnosti konfigurací

Začněme u již zmíněných nakládacích ramen. K dispozici jsou čtyři druhy ramen lišící se kinematikou a výškou nakládání. Volitelně je k mání rychloupínač pro rychlejší výměnu nářadí. Výkonné dvojité pístové hydraulické čerpadlo s proměnným průtokem může dodávat až 252 l/min. Vybírat lze i mezi různými druhy náprav a třemi typy diferenciálů. Dále lze přidat dodatečná ochrana čelního skla, světel, spodní ochrana stroje, zadní mřížky, a pokud nakladač pracuje v prašném prostředí, tak jej lze vybavit i reverzním ventilátorem. Pro práci v noci je k mání přídavné LED osvětlení a při používání v lomu řada bezpečnostních systémů.

Kabina

Všechny nakladače jsou osazeny kabinou CommandPlus z vlastního vývoje JCB. Tato kabina je vybavena novou konstrukcí ROPS, jejíž sloupky A byly posunuty na stejnou šířku jako zadní část kabiny. Tato změna zvětšuje velikost interiéru kabiny a nabízí panoramatické čelní sklo pro dokonalý výhled. Díky většímu vnitřnímu prostoru vznikla řada nových odkládacích míst. Zcela výjimečné jsou barevné LCD displeje umožňují operátorům přístup k základním provozním informacím, včetně údajích o spotřebě, závadách a vysvětlení ke všem ovládacím prvkům stroje. Dále pak popisují jednotlivé části (nápravy, hydrauliku, motor atd.) stroje a umožnují přístup zadním kamerám a řídicímu menu, které je kompletně v češtině. Nastavení stroje se děje pomocí vyhrazeného rozhraní, v podobě kolečkového ovladače. Všechny ovládací prvky jsou umístěny na komfortním sedadle obsluhy.

Funkčnost v detailech

Design nakladače JCB 437 HT není jen o vzhledu, ale také o funkčnosti. Například pevný odlitek protizávaží chrání před poškozením zadní část stroje, zadní světla a chladič. Kloubový spoj je složen z odolného středového čepu a masivního pouzdra. Spojení v pohodě zvládne svislé a vodorovné zatížení. Pístnice řízení jsou uložené vysoko u horního čepu kloubu a tím chráněny před poškozením. Hadice zbytečně netrčí tam, kde by mohlo dojít k jejich poškození. Vedeny jsou totiž podél zmiňovaného kloubového spoje. Jak je u jiných výrobců zvykem používat plastové nádrže, u JCB to neplatí. Nakladače disponují ocelovou nádrží odolnou proti průrazu a úniku kapalin.

Demo předvádění

O schopnostech nakladačů JCB 417/437/457 se mohou zájemci, jak už bylo zmíněno v úvodu, sami přesvědčit v rámci Demo předvádění. V případě zájmu se obraťte na Pavla Černého, který Vám je, coby produktový specialista, připraven poskytnout též další technické informace. Pište na p.cerny@terra-world.com, případně volejte +420 724 216 489.

Autor: Jiří Hejhálek
Foto: Věra Hejhálková

Tématické tagy

Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Profesionální světlo pro profesionální práci

Zveřejněno 25.4. Investice do kvalitních přídavných světlometů se v podobě zvýšené produktivity a efektivity práce mnohonásobně vrátí. Při setmění se práce nemusí nutně zastavit a v klidu lze dodržovat termíny 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. celý příspěvek

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek