Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 19.5. – svátek slaví Ivo

Ochranné řetězy pro pneumatiky kolových zemních strojů

Zveřejněno: 12. 10. 2006

Tradice výroby řetězů společnosti Řetězárna a.s. sahá až do předminulého století. Současná produkce sleduje nejnovější trendy a požadavky na stavební techniku. Společnost Řetězárna a.s. nabízí provozovatelům kolové techniky ochranné řetězy vysoké užitné hodnoty.

O nutnosti použití vhodné ochrany pneumatik velkých kolových strojů při těžbě hornin, zpracování vysokopecní i ocelárenské strusky, a také recyklaci stavební suti, bylo již v minulosti napsáno mnoho. Proto by nebylo příliš účelné zde znovu provádět ekonomické zhodnocení efektivnosti používání ochranných řetězů.

Problematika vždy spočívala a bude spočívat v zajištění a udržení vysoké produktivity těchto těžebních a dopravních strojů s minimalizováním jakýchkoliv nenadálých výpadků z důvodů provozních rizik.


Provozní nasazení ochranných řetězů v těžbě na nakladači Caterpillar

Nová velikostní řada v dimenzi 14

Výrobky Řetězárny a.s. již po dlouhou řadu let splňují vysoké požadavky na kvalitu a zajišťují tak spolehlivou ochranu pneumatik těchto kolových strojů. Tohoto stavu bylo dosaženo zejména pružným akceptováním požadavků a potřeb provozovatelů těchto zařízení. Proto je i na letošní rok, jako největší a nejrozsáhlejší změna v našem výrobním programu, připraveno zahájení výroby nové velikostní řady ochranných řetězů v dimenzi 14. Nová řada nahrazuje doposud vyráběnou a již překonanou řadu v dimenzi 13.

Nejen rozšíření nabídky

Touto změnou jsme chtěli podstatně rozšířit možnosti využití optimální volby ochranných řetězů pro naše zákazníky a to od extrémních podmínek až po běžný expediční charakter provozu. Zavedením nové řady zde bylo také docíleno i plynulejšího přechodu (v závislosti na výkonu stroje) mezi jednotlivými vyráběnými velikostmi ochranných řetězů 11, 13, 16 a 18.

Výrazné zvýšení užitné hodnoty

Pro spotřebitele nespornou výhodou této 14 řady oproti 13 je porovnání užitné hodnoty (až o 50 % větší) ve vztahu k pořizovacím nákladům (zvýšení pouze o 10 až 15 %). Tento příznivý stav je docílen zejména dalším využitím nově vyvinutých bočních můstků, které umožnily konstrukčně upravit (odlehčit) stávající sítě ochranných řetězů.

Optimální využití materiálu

Celá 14 řada je navržena k optimálnímu ekonomickému provozu - tzn., že doporučené můstky jsou konstrukčně upraveny k max. využití svého objemu materiálu (pro otěr), bez dalšího zvyšování celkové hmotnosti ochranného řetězu. Tímto jsou pro uživatele připraveny čtyři základní druhy můstků do určitých specifických podmínek. Tyto tvarové změny a úpravy převážně vycházely z již osvědčené a nesporně nejvíce využívané 16 řady, která je v celém kompletním rozsahu vyráběna již od minulého roku.


E – odlehčený můstek:
Doporučeno pro těžbu měkčích hornin (vápenec..), případně lehčí charakter provozu se zvýšeným podílem expedičních prací.

H – hladký můstek:
Velmi masivní můstek, vhodný pro extrémní použití v nejtvrdších horninách, případně horké strusce. Tvar můstku zajišťuje vysoké krytí pneumatiky.

U – univerzální můstek:
Víceúčelový můstek s výrazně zvýšenými záběrovými účinky, téměř pro všechny druhy nasazení. Zvláště je třeba vyzvednout jízdní vlastnosti v zimním provozu.

Z – zubatý můstek:
Použití vychází z důrazného požadavku na max. záběrový účinek a to při zajištění min. hmotnosti ochranného řetězu. Zvláště vhodné (tak jako i E-můstek) pro využití u velkokapacitních nákladních aut.

Komplexní služby samozřejmostí

Součástí naší kompletní nabídky je samozřejmě i poskytování poradenských a servisních služeb, kdy zákazníkům nabízíme pro vhodný výběr ochranných řetězů pomoc vyškolených pracovníků naší firmy. Nabízíme zde i možnost objednání kompletní služby od dodávky včetně nasazení ochranného řetězu až po servisní prohlídky spojené s údržbou.

Autor: Oldřich Kratina
Foto: Archiv firmy Řetězárna a.s.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Inspirujících 30 let společnosti NorWit. Z garážové firmy k respektovanému dodavateli stavební techniky

Zveřejněno 17.5. Společnost NorWit, s.r.o., která patří k zavedeným tuzemským dodavatelům stavební techniky, oslaví brzy 30 let na trhu. Její historie je příběhem o tom, jak se z garážové firmy založené na počátku devadesátých let postupně stala respektovaná… celý příspěvek

Za novinkami JCB do předváděcího centra v Anglii

Zveřejněno 15.5. Světoznámý výrobce stavebních strojů JCB letos ohlásil uvedení hned několika produktových novinek na trh. Jejich premiéru pro média pojal ve slavnostním stylu, když do svého továrního předváděcího centra v Anglii pozval novináře z celého světa. Ve… celý příspěvek

Přivítejme řadu F-LINE. Černý kůň v segmentu nákladních vozidel pro stavebnictví vstupuje na trh

Zveřejněno 13.5. V České republice prostřednictvím oficiálního importéra značky Ford Trucks, společnosti F TRUCKS a.s., začíná prodávat dlouho očekávaná řada nákladních vozidel F-LINE. Nové modely budou dostupné jako silniční nákladní vozidla, vozidla pro… celý příspěvek