Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 30.4. – svátek slaví Blahoslav

Nové vozíky se spalovacím motorem firmy Jungheinrich

Zveřejněno: 25. 5. 2009

Firma Jungheinrich představila svou novou konstrukční řadu hydrodynamicky poháněných dieselových a plynových vozíků. Stroje se silným motorem jsou velmi tiché, díky nízké spotřebě paliva také obzvláště ekologické a vyznačují se velmi nízkými vibracemi.

Firma Jungheinrich uvedla na podzim 2008 na trh nový vysokozdvižný vozík se spalovacím motorem. Jedná se o kompletní konstrukční řadu dieselových a plynových vysokozdvižných vozíků s nosností od 6 000 do 9 000 kilogramů (DFG/TFG 660-690/S80/S90). Potřebnou sílu zaručují turbodieselové průmyslové motory, které jsou konstruovány přímo pro vysokozdvižné vozíky této řady.

Dieselové vysokozdvižné vozíky jsou poháněny 4 válcovým turbodieselovým motorem (DFG S90: 6 válcový turbodiesel), plynové vysokozdvižné vozíky 8válcovým sacím motorem.

Vysoký výkon překládky

Vysoce objemové průmyslové motory zaručují vysoký točivý moment už za nízkých otáček, což kromě hluku podstatně redukuje také spotřebu paliva vysokozdvižného vozíku. Vozíky, které jsou vybaveny automatickou převodovkou s měničem, jsou zkonstruovány speciálně pro vysoký výkon překládky.

U tohoto pohonu se jedná o elektronicky řízené převoovky s 2 rychlostními stupni, s reverzním zámkem řazení a možností automatického řazení.

Dalším atributem této techniky pohonu je plynulé rozjíždění, jakož i optimalizovaný stupeň účinnosti při střední a vysoké rychlosti”, vysvětluje Marek Scheithauer, vedoucí produktového managementu a marketingu pro čelní vysokozdvižné vozíky Jungheinrich poháněné spalovacím motorem.

Mimoto může být nový vozík se spalovacím motorem zvlášť vybaven komfortní sadou s hydrostatickými jízdními vlastnostmi. Tato varianta nabízí četné výhody hydrostatické techniky pohonu. Mimo jiné také automatické zvýšení otáček pro všechny hydraulické funkce, jakož také „1-Pedal-Control" pro přímou akceleraci, pojezd a zabrzdění.

Navíc nepojíždí vozík na rampě zpět. „Vysokozdvižné vozíky s touto komfortní jízdní sadou jsou vhodné obzvláště pro reverzní provoz s rychlou změnou směru jízdy”, zdůrazňuje Scheithauer.

Bezpečnost, komfort a efektivnost

Co se týče komfortu pojezdu a obsluhy se šesti až devíti tunové vozíky v ničem nevyrovnají jejím „malým bratrům” z domu firmy Jungheinrich. Ergonomická konstrukce celého pracovního místa motorové sady chrání zdraví řidiče, nabízí rovněž bezpečnost a komfort a také zaručuje vysokou efektivitu vozíku. „Tím vytváří naše vysoce výkonné vysokozdvižné vozíky ideální podmínky pro uvolněnou a soustředěnou práci”, vysvětluje Marek Scheithauer.

K tomu ještě nízké hlukové emise a také velkorysý pracovní prostor pro řidiče s rovnou podlahou v kabině a velkým prostorem pro nohy. Panoramatické okno a válec umístěný za sloupcem zaručují navíc řidiči dobrý výhled. Dalšími ergonomickými rysy jsou kromě snadného a bezpečného nastupová- ní a vystupování díky nízké výšce vstupu a kromě shora viditelného schůdku také sloupek řízení, který je regulovatelný co do výšky a sklonu, jakož také komfortní sedadlo. Sedadlo lze plynule nastavit a je mechanicky tlumené proti vibracím.


Vysokozdvižný vozík se spalovacím motorem Jungheinrich DFG 660

Velmi nízká úroveň vibrací

DFG/TFG konstrukční řady 6 byl sestaven s optimalizací na vibrace. Floating Cab, tedy kmitající modul místa řidiče, uložený v rámu, zaručuje obzvláště nízkou úroveň vibrací. Nastavitelná loketní opěrka, která je součástí sedadla, péruje také. Totéž platí pro obslužné části SOLO- příp. MULITI-Pilot. Ty jsou připevněny k sedadlu řidiče a jsou také odpruženy. Pomocí hydraulické soustavy v proporcionální technice lze s nákladem velmi citlivě pohybovat. Marek Scheithauer: „To znamená pod čarou, že vibrace na tomto zařízení jsou velmi malé – což opět vyhovuje řidiči a tím také uživateli!

Motorová sada firmy Jungheinrich, konstrukční řady 6, je i přes svoji hmotnost až 15 tun velmi flexibilní. Poloměr otáčení činí méně než čtyři metry. Vozíky jsou schopné jet rychlostí 22 kilometrů za hodinu a bez nákladu dosáhnout nejvyšší rychlosti již po pěti sekundách. Stroje mohou zvedat náklady bez problémů do výšky zdvihu až 8 metrů.

Foto: Archiv firmy
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Profesionální světlo pro profesionální práci

Zveřejněno 25.4. Investice do kvalitních přídavných světlometů se v podobě zvýšené produktivity a efektivity práce mnohonásobně vrátí. Při setmění se práce nemusí nutně zastavit a v klidu lze dodržovat termíny 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. celý příspěvek

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek