Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 3.5. – svátek slaví Alexej

Nové otěrové díly v nabídce BC Stavo s.r.o.

Zveřejněno: 2. 11. 2007

Zubové systémy představují koncový prvek, kterým zemní stroj působí na materiál, který rozpojuje nebo nakládá. Co jsou platné poslední vymoženosti elektroniky a satelitní komunikace základních strojů, když volbou nevhodného zubového systému se maří jejich výkon a síla! A tak podobně jako se vylepšují základní stroje, dochází ke zdokonalování zubových a břitových systémů – souhrnně tedy otěrových dílů.

Naprostou většinu těchto otěrových dílů nevyrábějí samotní výrobci základních strojů, ale úzce na tento segment specializované firmy s letitými zkušenostmi. Přeměňují tak nejmodernější poznatky metalurgie a slévárenské technologie do stavební (těžební) praxe a naopak požadavky praxe řeší vývojem metalurgie a technologie.


Zuby VMTG Twist + Shroud

Jaké má vlastnosti ideální zubový systém z pohledu zákazníka?

Dobré penetrační vlastnosti (vnikání do materiálu). Stavební firmy s měnícími se akcemi hledají úspěšnost na nejširším spektru nasazení, těžební firmy pak úspěšnost v dané lokalitě.

Samozřejmě štíhlejší (a dlouhodobě štíhlý) zub lépe vniká do materiálu než zub mohutný. Dobré vnikání do materiálu = dobrý výkon při menší spotřebě nafty.

Dobrá otěruvzdornost. Je dána jednak tvarem zubu (dostatkem materiálu v exponovaných zónách) a jednak abrazivními vlastnostmi použitého materiálu. Dostatek otěrového materiálu mívá naopak za následek často zhoršené penetrační vlastnosti uvedené výše.

Dobrá odolnost proti zlomení – zejména v kamenolomech, při skalních pracích a v demolicích nebo na kráčejících rypadlech je zvýšené riziko bodového namáhání pohybem lžíce v nehomogenním materiálu a tak zlomení zubu. Pro takové podmínky se volí proto zuby krátké a zesílené.

Snadná vyměnitelnost – nesmí být zaměněna za snadnou „ztratitelnost” zubu. Rypadlo nebo nakladač máme pro bagrování a nakládku a ne proto, aby se strojník lopotil půl dne s výměnou zubů. Zároveň jisticí prvky zubů musí odolávat riziku jejich ztráty během práce a – co si budeme namlouvat – i jejich odcizení (naštěstí většinou nekvalifikovanými zloději bez znalosti funkce jištění).

Dobrá cena – při všech výše uvedených dobrých parametrech se očekává ještě dobrá cena. Ovšem nadprůměrný výrobek, zde tedy zub s výše uvedenými vynikajícími vlastnostmi technickými má samozřejmě nárok na přiměřenou vyšší cenu, která se zákazníkovi bohatě vrátí na těchto jeho přednostech.

Toto vše je ještě doplněno potřebou funkční originality. Ne tedy jen pouhé originality, kterou je zákazník váben nebo nucen kupovat zuby jen u svého prodejce stroje nebo lžíce aniž by mu používání právě těchto zubů přinášelo výrazný efekt, ale potřebou skutečné originality funkční, kdy zákazník ocení technické i ekonomické vlastnosti právě toho zubu na základě svého svobodného výběru.


Lžíce s KingMetem

Plzeňská firma BC Stavo s.r.o. se soustřeďuje na prodej zubů a zubových systémů španělského výrobce MTG (dříve Metalogenia). Vedle toho pro méně náročné zákazníky. které zajímá převážně cena bez nároků na progresivní technické řešení, prodává i zuby jiných výrobců a zubové korunky pro další systémy, aktuálně provozované zákazníky.

Firma MTG, která nedávno oslavila 50 let od svého založení, je evropskou špičkou ve svém oboru. Její výrobky naleznete při nejnáročnějších aplikacích v lomech, povrchových dolech, na demolicích, velkých i malých stavbách. Každoročně přichází s novinkami, představujícími vrcholná technická řešení otěrové techniky.


Litý břit s adaptéry KingMet

Aktuální novinky otěrové techniky MTG:

Hammerless – modifikované zubové korunky velmi rozšířeného systému CAT Side Pin1, kdy se jejich výměna provádí snadným pootočením jisticího prvku a ne již namáhavým a nabezpečným vytloukáním a zatloukáním čepu. Využívají se přitom původní adaptéry systému CAT!

StarMet – tento systém představuje zdokonalení předchozího systému, kdy využívá upravené adaptéry o drážku k nasunutí protiotěrového prvku na vršek adaptéru.

ProMet – systém ochrany břitů v mezizubovém prostoru a ochrany bočních břitů pomocí litých prvků upevňovaných otočným jištěním podobně jako systém StarMet.

KingMet – dobře známý zubový systém využívající svislý excentrický dvoudílný jisticí prvek a širokou nabídku velikostí od kategorie minirypadel až po těžká důlní lopatová rypadla.

MTG Plus – souhrnné označení zubových korunek běžně rozšířených systémů, které ovšem v podání MTG vynikají výborných tvarováním a vysoce kvalitním materiálem. Sem patří rovněž výborné a i v extrémním nasazení osvědčené riprové korunky a navařovací břitové ochrany. Zajímavým výrobkem z této skupiny jsou výborně odolné lité břity včetně adaptérů systému KingMet pro rypadla nebo rypadlo-nakladače 6–10 t hmotnosti.

Nakonec nelze zapomenout ani systém VolMet, který je vyráběn firmou MTG výhradně pro firmu Volvo a jakožto náhradní jen do obchodní sítě Volvo. Jedná se v podstatě o zmíněný systém KingMet s odlišnými rozměry.

Veškeré výrobky MTG Vám dodá, samozřejmě s možností předchozí technické i obchodní konzultace na základě letitých zkušeností s výrobky MTG i jinými, plzeňská firma BC Stavo s.r.o.

Autor: Martin Čížek
Foto: Archiv firmy
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Profesionální světlo pro profesionální práci

Zveřejněno 25.4. Investice do kvalitních přídavných světlometů se v podobě zvýšené produktivity a efektivity práce mnohonásobně vrátí. Při setmění se práce nemusí nutně zastavit a v klidu lze dodržovat termíny 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. celý příspěvek

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek