Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 30.4. – svátek slaví Blahoslav

Elektrický vysokozdvižný vozík Toyota Traigo 48

Zveřejněno: 2. 2. 2009

Zbrusu novou řadu elektrických vysokozdvižných vozíků Toyota Traigo 48 společnosti Toyota Material Handling CZ tvoří deset modelů tří a čtyřkolových vozíků s nosností 1 500 až 2 000 kg a napájením 48V. S novým vozíkem získají uživatelé příjemný stroj s jednoduchým a intuitivním ovládáním a vynikající parametry v oblasti bezpečnosti, odolnosti a výkonnosti.

Společnost TMH CZ, která vznikla v uplynulých měsících jako nový subjekt řídící aktivity manipulační techniky značek Toyota a BT na českém trhu, tak přichází v krátké době již se čtvrtou významnou novinkou určenou pro důležitý a rozsáhlý segment uživatelů.

Všechny modely nové řady jsou vybaveny jedinečnými technologiemi Toyota, například vyhlášeným a zákazníky všeobecně příznivě přijímaným bezpečnostním systémem aktivní stability (SAS) nebo novým pohonným systémem Toyota AC2. Řada Traigo 48 je vyráběna, tak jako ostatní čelní vozíky Toyota a skladové vozíky BT, podle přísných kvalitativních kritérií světoznámého výrobního systému Toyota Production System (TPS).

Na kvalitu Toyota je spolehnutí

Kromě nekompromisního důrazu na kvalitu svých produktů je Toyota známá i neúnavnou snahou o minimalizaci jakéhokoli nepříznivého vlivu svých výrobků na životní prostředí. To platí i pro řadu Toyota Traigo 48. V průběhu všech čtyř stádií celkové životnosti vozíku, tedy vývoje, výroby, provozu a recyklace, splňuje bezezbytku veškerá přísná ekologická kritéria, ke kterým se společnost zavázala. Toyota Traigo 48 byla navržena pro dlouhá léta ekologicky čistého a energeticky efektivního provozu a je z 99 % recyklovatelná.

Toyota Traigo 48 - elektrický vysokozdvižný vozík

Náš zákazník, náš pán

Během vývoje řady Toyota Traigo 48 provedla společnost TMHE rozsáhlý průzkum trhu s cílem zjistit, kterým klíčovým parametrům věnují evropští zákazníci při výběru 48V vozíků největší pozornost.

„Na základě průzkumu jsme řadu Toyota Traigo 48 navrhli a zkonstruovali tak, aby evropským zákazníkům poskytovala přesně to, co od čelního elektrického vozíku očekávají – bezpečnost, výkonnost, odolnost a snadnou ovladatelnost,” říká Jan Klesňák, marketingový manažer společnosti TMH CZ. „A aby si každý zákazník mohl vybrat přesně ten správný 48V model nebo modely, které ideálně vyhovují specifickým požadavkům jeho provozu, je možné v rámci speciálních paketů Traigo 48+ ve všech těchto čtyřech oblastech dále vybírat z rozšířené nabídky funkcí, příslušenství a vybavení na přání."

Toyota Traigo 48 - elektrický vysokozdvižný vozík

Bezpečí podporuje produktivitu

Unikátní technologie a provedení elektrického vysokozdvižného vozíku Traigo 48 chrání obsluhu i náklad během jízdy, při otáčení i při manipulaci se zbožím ve velkých výškách. Jednou z klíčových funkcí systému SAS, základním pilířem bezpečnostních prvků vozíku, je nová funkce snížení rychlosti při zatáčení (u tříkolových modelů), dodávající vozíku vynikající boční stabilitu v zatáčkách. Čtyřkolovým modelům dodává tutéž stabilitu jiná funkce, blokace náklonu zadní nápravy. Bezpečnost na pracovišti zvyšují i další nové prvky výbavy vozíků Traigo 48, například nízká palubní deska, umožňující dokonalou vizuální kontrolu hrotů vidlic, možnost individuálního nastavení pojezdové rychlosti, usnadňující dodržování omezené rychlosti na pracovišti i přizpůsobení dalších výkonových parametrů zkušenostem obsluhy a povaze provozu. Indikátor postavení kol, informující o aktuálním nastavení řídícího kola vozíku, pomáhá obsluze v rychlé orientaci a brání nechtěnému prudkému vybočení zadní části vozíku při rozjezdu.

Pružný výkon, živý pohyb, přesné manévrování

Dosažení nejvyššího možného výkonu a vysoké produktivity řady Toyota Traigo 48 umožňuje jejich vybavení exkluzivním pohonným systémem Toyota AC2. Tento systém byl vyvinutý a zabudovaný do vozíků spolu s novými 48V motory a regulátory Toyota s cílem zajistit optimální souhru a dosáhnout vyšší rychlosti pojezdu i zdvihu.

Brzdná funkce 'Accel-off' pak zajišťuje jemné a plynulé brzdění. K rychlé a efektivní obsluze vozíku přispívá rozložení pedálů „jako v automobilu”, které dovoluje řidiči jejich intuitivní používání. Nová, vysoce kompaktní konstrukce podvozku umožňuje modelům řady Toyota Traigo 48 mimořádně malý poloměr otáčení a zajišťuje tak optimální pohyblivost vozíku i ve stísněných podmínkách.

Odolný a houževnatý stroj

Výroba na základě proslulého výrobního systému Toyoty (TPS) je zárukou trvale vynikající úrovně jakosti a spolehlivosti výrobků Toyota. Všechny modely řady Traigo 48 jsou vybaveny mokrými kotoučovými brzdami zaručujícími vynikající brzdný výkon i v obtížných podmínkách. Nový, zdrsněný vnější povrch karosérie snižuje citlivost na poškození, počítadlo provozních hodin je pak dobrým pomocníkem při plánování údržby vozíku, zvyšujícím jeho spolehlivost a provozuschopnost.

V kabině jako v bavlnce

Modelová řada Toyota Traigo 48 se vyznačuje kompaktními rozměry umožňujícími snadnou ovladatelnost a výbornou manévrovatelnost i ve stísněných podmínkách. Součástí ergonomického designu všech vozíků je rovněž nízko položená široká stupačka a nové velké madlo usnadňující řidiči nástup do vozíku. Nový štíhlý přestavitelný sloupek řízení a malý volant (průměr 300 mm) dovolují pohodlné řízení, malé ovládací páčky zase rychlou, přesnou a ergonomickou manipulaci s nákladem. Nový dobře čitelný digitální displej poskytuje podrobné, přehledně uspořádané provozní informace. Všechny tyto nové funkce, spolu s nízkou úrovní vibrací, pomáhají snižovat fyzické i psychické zatížení a únavu řidiče a přispívají ke zvýšení produktivity provozu.


Zadní pomocná madla s tlačítkem klaksonu a otočnou sedačku umožňující ergonomický, vysoce efektivní provoz i při častém couvání.

Nadstandarní pakety Traigo+

Vysokou úroveň standardní výbavy vozíků Toyota Traigo na poli bezpečnosti, výkonnosti a odolnosti, tedy nejdůležitějších parametrů podle uživatelů, je možné dále vylepšit o některé pozoruhodné funkce v rámci speciálních paketů Traigo+, které dovolují doladit vlastnosti vozíku do posledního detailu tak, aby maximálně vyhovoval potřebám konkrétní aplikace a zajistil maximální efektivnost a výkon.

Zmiňme například omezovač rychlosti při jízdě se zdviženým nákladem, ukazatel hmotnosti nákladu, eliminující hrozbu přetížení vozíku, indikátor úhlu naklopení stožáru, pro lepší kontrolu polohy nákladu nebo nouzové tlačítko odpojení baterie umístěné prakticky do loketní opěrky, takže je v případě ohrožení okamžitě po ruce. Hydraulický tlumič vidlic chrání náklad před otřesy při jízdě na nerovném povrchu.

Autor: Jindřich Přívora
Foto: Archiv firmy
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Profesionální světlo pro profesionální práci

Zveřejněno 25.4. Investice do kvalitních přídavných světlometů se v podobě zvýšené produktivity a efektivity práce mnohonásobně vrátí. Při setmění se práce nemusí nutně zastavit a v klidu lze dodržovat termíny 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. celý příspěvek

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek