Dnes je 7.5. – svátek slaví Stanislav

Nová řada teleskopických manipulátorů Crono – DIECI

Zveřejněno: 12. 2. 2008

V prosinci loňského roku pořádala italská firma DIECI, světový specialista na výrobu teleskopických manipulátorů, exkurzi do svého výrobního závodu v Montecchio Emilia v severní Itálii spojenou s představením nového manipulátoru Crono.

Výhradním zástupcem této firmy pro Českou republiku je společnost MANATECH CZ s.r.o., jejíž ředitel, pan Miloš Lesina, pozval zástupce redakce našeho časopisu na tuto velmi zajímavou akci a umožnil tak našim čtenářům alespoň zprostředkovaně zhlédnout složitou výrobu teleskopických manipulátorů, stávající i nový sortiment firmy DIECI a novou rozestavěnou výrobní halu, která umožní rozšířit výrobu a uspokojit tak stále rostoucí počet zákazníků.


Obr. 1: Slavnostní zahájení – zleva Giro Correggi , Patrizia Gambarelli, Miloš Lesina, Eva Lesinová

Obr. 2: Skupinové foto účastníků exkurze

První manipulátor vyrobila společnost DIECI již před čtvrt stoletím. Dnes má v nabídce 34 typů v šesti modelových řadách a jednotlivé typy dále vyvíjí dle potřeb a požadavků zákazníků. Její stroje jsou konstrukčně robustní a jednoduché a při jejich výrobě se používají osvědčené komponenty. Teleskopické manipulátory DIECI, určené pro zemědělství a stavebnictví, mají nosnost od 2,5 do 7 tun a dosah od 5,7 do 25 metrů.

Slavnostní zahájení

Před vlastní prohlídkou nového výrobního závodu DIECI všechny přítomné přivítali ve vstupní hale společnosti obchodní ředitelka paní Patrizia Gambarelli a pan majitel Giro Correggi.

V lednu loňského roku se firma stěhovala do nových prostor, které zaujímají 120 000 m2, z toho nová krytá hala má rozlohu 30 000 m2. To umožnilo zdokonalit výrobní program, zvýšit kvalitu, rychlost a efektivitu práce. Aby se docílilo denní výroby dvanácti strojů za jednu směnu, bylo zapotřebí uvést do provozu šest výrobních linek. Za rok se přibližně vyrobí 2200 strojů.


Obr. 3: Vstupní prostory firmy DIECI

Obr. 4: Nová rozestavěná výrobní hala zaujímá plochu 5 000 m2

Prohlídka výrobních hal

V první hale, kterou jsme navštívili, se vyrábějí podvozky a nápravy pro dvacet strojů denně. V další hale byly k vidění motory a kabiny, které jsou další nedílnou součástí při sestavení stroje.

Nechyběla ani svařovna, ve které budou, od letošního roku nově, pracovat čtyři roboti.

Při výrobě jsou jednotlivé stroje opatřeny průvodním listem, který je provází od počátku až do konečné fáze montáže. Každý mechanik celek odzkouší a podepíše schvalovací list. Podle průvodního listu tak může zákazník sledovat celý výrobní proces danného stroje.

Skladové hospodářství

Významnou součástí výrobních hal jsou také rozsáhlé skladové prostory, které se nacházejí nejen uvnitř, ale také na venkovních plochách (například sklad náprav, pneumatik či pracovního nářadí).

Testování strojů

Důležitou součástí zjišťování kvality manipulátorů je jejich testování. Každý stroj je podroben zkušebnímu testu v testovací místnosti, který trvá 45 minut. Za tuto dobu by se měla případně projevit skrytá závada stroje.

Crono – novinka letošního roku

Novinkou společnosti DIECI, která byla představena účastníkům exkurze, je manipulátor Crono. Liší se tím, že místo hydrostatiky se používá hydrodynamika, resp. hydrodynamický měnič, který je schopen přenést větší sílu motoru na převody – převodovku, která je doplněna powerschiftem. Jedná se o převodovku, kde se řadí 4 stupně pod plnou zátěží. Firma tímto rozšířila svůj sortiment na trhu a vyrovnala se konkurenci, která tento typ pojezdu u svých manipulátorů již vyrábí.

Zákazník si může vybrat, jaký typ manipulátoru, resp. jaký typ převodů do svého stroje zvolí.

Manipulátor s hydrostatickým pohonem

(motor – hydrogenerátor – hydromotor – – dvoustupňová převodovka)

U tohoto manipulátoru se mění průtok oleje hydrogenerátor/hydromotor, a proto postačuje dvoustupňová převodovka – dva rozsahy řazení (např. 1. st. rychlost 0–20 km/hod – práce, 2. st. rychlost 0–30 km/hod – přejezd). Tento způsob je přesnější při manipulaci, jako je například najíždění pod palety, stohování apod.

Manipulátor s hydrodynamickým pohonem

(motor – hydrodynamická spojka – čtyřstupňová převodovka)

Hydrodynamická spojka se sepne a výkon jde přímo do převodovky, kde jsou 4 stupně řazené pod zatížením. Tento stroj však není vhodný na přesnou manipulaci do skladu atp.

Počátkem dubna letošního roku bude teleskopický manipulátor Crono na výstavě TECH AGRO k dostání pro všechny zájemce. Tato výstava se koná ve dnech 6.–10. 4. 2008 na Výstavišti v Brně.

Autor: Monika Fröhlichová
Foto: Jan Křivohlávek, Monika Fröhlichová
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Centrum Brna má svou dočasnou dominantu: věžové jeřáby Liebherr

Zveřejněno 6.5. Blížíte-li se k hlavnímu železničnímu nádraží v Brně, nemůžete je přehlédnout. Řeč je o věžových jeřábech Liebherr, které tu byly v loňském roce postaveny v souvislosti s pokračující výstavbou a rozšiřováním byznysového centra Titanium a výstavbou… celý příspěvek

ZANDT cargo představil inovace na veletrhu MAWEV 2024

Zveřejněno 3.5. Na veletrhu MAWEV, který se konal v první polovině dubna v Rakousku, představila firma ZANDT cargo hned osm exponátů. Na výstavní ploše 400 m² byly k vidění přívěsy a návěsy pro těžké náklady, zemní práce, likvidaci a manipulaci s materiálem. celý příspěvek

Profesionální světlo pro profesionální práci

Zveřejněno 25.4. Investice do kvalitních přídavných světlometů se v podobě zvýšené produktivity a efektivity práce mnohonásobně vrátí. Při setmění se práce nemusí nutně zastavit a v klidu lze dodržovat termíny 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. celý příspěvek