Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 30.4. – svátek slaví Blahoslav

Nová pracovní plošina pro 12, 14 a 17 m modely teleskopických manipulátorů Bobcat

Zveřejněno: 2. 2. 2009

Společnost Bobcat rozšířila řadu příslušenství pro své teleskopické manipulátory o novou pracovní plošinu určenou pro použití se třemi největšími modely: s 12 m T35120SL MP, se 14 m T40140 a se 17 m T40170 teleskopickým manipulátorem.

Nová plošina, schválená Evropskou komisí má nosnost 500 kg a unese až 3 osoby najednou. Oproti srovnatelným výrobkům nabízeným na trhu má řadu předností. Snadno se používá a obsahuje mnoho jedinečných prvků, které zlepšují bezpečnost, zvyšují produktivitu práce i spolehlivost.

Pracovní plošina

Robustní ocelová konstrukce nové pracovní plošiny umožňuje rozšíření ze základní šířky 2,4 m na plné 4 m během několika sekund. Snadný přístup na plošinu zajišťují dvoje boční dveře.

Plošina se ovládá pomocí dálkového systému namontovaného na plošině. Pomocí něho lze plošinu natočit doprava nebo doleva až o 90°. Když v dálkovém ovladači dochází baterie, ozve se varovný signál a zapojí se záložní baterie, která umožní další provoz plošiny.

Zajištění bezpečného provozu manipulátoru s plošinou

K zajištění bezpečného provozu manipulátoru s plošinou slouží řada prvků, mezi něž patří samostatný indikátor zátěže a dvě stejné sady nouzových ovladačů, jedna na pracovní plošině a druhá v zadní části teleskopického manipulátoru.

Indikátor zátěže průběžně informuje obsluhu o zatížení plošiny (v rozsahu od 0 do 500 kg). Funguje stejně jako klasické indikátory: zelená, oranžová a červená signálka informuje o stavu zatížení v pracovní zóně. Pokud zatížení překročí bezpečnou hranici, senzor přetížení zablokuje další zvedání nebo pohyb pracovní plošiny. Práce s plošinou může pokračovat po snížení hmotnosti její zátěže.

Nouzová ovládací skříňka je přímo spojená s indikátorem zátěže na pracovní plošině. Pokud by nastal nějaký problém (vypnutí motoru, přetížení plošiny apod.), obsluha stiskne nouzové tlačítko stop, plošina se přesune do výchozí polohy a rameno se vrátí dolů. Tato skříňka je řízena přídavným elektro-hydraulickým čerpadlem, které se instaluje při objednání pracovní plošiny. Druhá nouzová ovládací skříňka umístěná v zadní části manipulátoru funguje úplně stejně jako první skříňka umístěná na plošině.


Nová pracovní plošina Bobcat, schválená pro použití s teleskopickými manipulátory T35120SL MP (12 m), T40140 (14 m) a T40170 (17 m), má nosnost 500kg a unese najednou až 3 osoby. Robustní ocelová konstrukce nové pracovní plošiny umožňuje velmi rychlé rozšíření ze základní šířky 2,4 m na plné 4m během několika sekund. Plošina se snadno používá a je vybavena řadou jedinečných prvků, které zvyšují její bezpečnost, produktivitu práce i spolehlivost.

Snížené těžiště stroje zajišťuje lepší stabilitu

Teleskopické manipulátory T35120SL MP, T40140 a T40170 mají konstrukci s předsunutým ramenem vyvinutou firmou Bobcat. Předsunuté rameno je vyrobeno z vysoce tahové oceli s vysokým stupněm elasticity, což umožňuje použití tenčích plechů a dosažení celkově nižší hmotnosti ramene. Rovněž se tím snižuje těžiště stroje a zvyšuje jeho stabilita. Rameno má speciální konstrukci, která je umožňuje udržet v téměř dokonalé rovině i při zatížení a úplném natažení.

Kromě lžic jsou pro teleskopické manipulátory T35120SL MP, T40140 a T40170 k dispozici i další přídavná zařízení, mj. paletizační vidle se stranovým posunem, jeřábové rameno, prodlužovací rameno a naviják.

Autor: George Schmalzried
Foto: Archiv firmy Bobcat EMEA
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Profesionální světlo pro profesionální práci

Zveřejněno 25.4. Investice do kvalitních přídavných světlometů se v podobě zvýšené produktivity a efektivity práce mnohonásobně vrátí. Při setmění se práce nemusí nutně zastavit a v klidu lze dodržovat termíny 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. celý příspěvek

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek