Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 26.4. – svátek slaví Oto

Nová mini rýpadla JCB

Zveřejněno: 27. 8. 2018

Na začátku letošního roku společnost JCB uvedla na trh novou generaci MINI rýpadel 15C-1, 18Z-1, 19C-1 a 19C-1 Premium, která jsou navržena a vyrobena tak, aby obstála i v těch nejnáročnějších pracovních podmínkách.

Model 18Z-1 je ve své třídě první JCB s nulovým přesahem zádi

Síla a odolnost

Pevný odlitek zadní části kabiny je více odolný proti nárazům a poškození ve srovnání s vyztuženým sklolaminátem. Silný rám podvozku ve tvaru písmene H zaručuje pevnost a stabilitu stroje při práci. Design pojezdové části s otevřenou konstrukcí umožňuje opadávání materiálu a zabraňuje nadměrnému opotřebení dílů. Pro větší stabilitu je určen roztahovací podvozek. Podvozkové nosníky jsou vyrobeny z 25 mm pevného ocelového materiálu. Model 18Z-1 je ve své třídě první JCB s nulovým přesahem zádi, který chrání stroj a okolní prostředí před náhodným poškozením.

Vyšší produktivita

Nový ventilový blok, všechny rozvaděče a ovládací prvky umožňují jemné ovládání a hladký provoz i pro méně zkušeného strojníka, čímž se zároveň zvyšuje produktivita. Standardní dvourychlostní pojezd je ovládán tlačítkem na páce ovládání radlice. Automatické podřazování je standardem pro modely 19C-1 Premium a volitelné pro modely 18Z-1 a 19C-1. Vpravo umístěný nový přístrojový panel se snadno ovladatelnými tlačítky, čitelnými indikátory a varovnými kontrolkami umožňuje operátorovi být vždy informován o stavu stroje i možných rizicích. Samostatná dvířka pro denní kontrolu mají dvoukřídlé otevírání v rozsahu 180° a umožní tak pohodlné čištění a přístup ke všem místům údržby.

Mini rýpadlo JCB 19C-1
Mini rýpadlo JCB 19C-1

Pohodlí při práci

Prostorná kabina s velkými dveřmi, vynikající výhled a intuitivní ovládání poskytuje o 24 % větší prostor než předchozí model. Čelní sklo rozdělené v poměru 70/30 umožní dokonalý výhled až k dozerové radlici. Ploché sklo je snadněji vyměnitelné a levnější než zakřivené varianty. Tónované sklo lépe odráží světlo a zvyšuje komfort obsluhy.

Dokonalá všestrannost

Standardní geometrie uchycení lopaty a průměr čepů 30 mm zvyšují škálu používaného příslušenství. Speciálně navržené originální příslušenství JCB poskytuje optimální výkon při různorodém provozu, navíc s plnou zárukou jako na stroj. Zdvojený hydraulický okruh je k dispozici jako volitelná výbava.

Snadná přeprava

Denní údržba se snadným přístupem a jednoduché čištění znamená rychlejší zahájení práce. Díky nízké hmotnosti (1755–1868 kg) mohou být modely snadno převezeny kamkoliv je to nutné. S deseti zvedacími body je manipulace se stroji i jejich přemisťování rychlé. Komponenty a náhradní díly s dlouhodobou životností a snadné, finančně nenáročné opravy, zaručují minimální prostoje stroje a maximální zisk provozovatele.

Bezpečnost především

Volitelné zelené světlo majáku, dokonalý výhled a bezpečnostní pásy ocení ti, kdo dbají na vysokou bezpečnost práce na pracovišti. Snadno přístupná uzamykatelná palivová nádrž zvyšuje ochranu při manipulaci s palivem. Pro vyšší bezpečnost nabízí výrobce imobilizér Thatcham, který eliminuje možnost neoprávněného startu. Díky softwarovému systému LiveLink a Datatag lze u MINI rýpadel nastavit omezení pohybu Geofence a další pracovní nastavení.

První elektrické mini rýpadlo JCB 19C-1 E-TEC

Na přání zákazníků společnost JCB vyvinula vůbec první elektrické MINI rýpadlo 19C-1 E-Tec s nulovými emisemi. Jedná se o nejmenší model v řadě MINI rýpadel. <0x000A>Velkou předností tohoto stroje je nižší vnější hluk o 7 dBA oproti běžným modelům. Může tak pracovat v městských ulicích, v blízkosti nemocnic či škol, aniž by rušil okolí. Roztahovací podvozek umožňuje práci ve stísněných pracovních podmínkách. Specializované společnosti ocení možnost provozu rýpadla v tunelech a podzemí bez dodatečné nákladné instalace odsávacího zařízení výfukových plynů. Nové MINI rýpadlo poskytuje také výrazné snížení vibrací, což zlepšuje pracovní prostředí obsluhy.

Plně nabité elektrické MINI rýpadlo je při kopání schopno maximálního výkonu jako běžné rýpadlo se vznětovým motorem a to bez požadovaných denních kontrol hladiny chladicí kapaliny a motorového oleje. Vysoká účinnost moderní elektrohydraulické technologie znamená výrazně nižší nároky na chlazení agregátu. Kompaktní hydraulický chladič s malým termostatickým elektrickým ventilátorem a absence chladiče motoru přispívá k delší životnosti baterie a nižší hladině hluku.

Elektrické MINI rýpadlo 19C-1 E-Tec s nulovými emisemi
Elektrické MINI rýpadlo 19C-1 E-Tec s nulovými emisemi

Vybavení a výkonnost

Nový elektrický model je vybaven stejným nastavitelným podvozkem jako vznětová verze a umožňuje maximální hloubku výkopu 2 576 mm s delším ramenem 1 100 mm. Elektrické rýpadlo 19C-1 E-Tec dosahuje plné energetické kapacity 15 kWh. Modulární baterie umístěné v robustním ochranném pouzdře odolávají ztíženým podmínkám mimo pozemní stavby a využívají lithium-iontové články NMC. Použitý elektrický systému 48 V ve spojení s účinným elektromotorem poskytuje okamžitý lineární točivý moment oproti standardní verzi s dieselovým motorem.

Standardně dodávaná palubní nabíječka dobije baterie za šest hodin pomocí běžného konektoru 230V. JCB nabízí možnost rychlého nabíjení po uvedení stroje do provozu, a to díky výkonné „off-board” jednotce, která umožňuje plné nabití za dvě a půl hodiny. Akumulátory vydrží jednu pracovní směnu při běžném provozu nebo čtyři hodiny provozu v extrémním pracovním cyklu. Tento 1,9 tunový stroj může pracovat s řadou přídavných zařízení, což z něj činí ideálního pracanta pro demoliční a rekonstrukční práce.

JCB 19C-1 E-Tec bude dostupné se stříškou a ochranným rámem ROPS, TOPS a FOGS standardně dodávaným u všech MINI a MIDI rýpadlech nové generace. Vzhledem k tomu, že elektrické rýpadlo vychází z prémiové specifikaci 19C-1, bude dodáváno s proporcionálními kolébkovými ovladači pro pomocné funkce a otáčení výložníku ramen. Prémiový model má také membránový přepínač napravo od obsluhy pro všechny další ovládací prvky, zatímco měřidlo paliva bylo nahrazeno snadno čitelným zobrazením úrovně nabití.

Nový výložník skříňové konstrukce má vnitřní vedení hadic pro jejich maximální ochranu proti poškození. Čepy výložníku, ramene a radlice jsou impregnovány grafitem, což umožňuje 500 hodinové mazací intervaly. Všechny mazací body jsou umístěny na jedné straně rýpadla, aby se snížily doby prostojů a zkrátila denní kontrola. Elektrické rýpadlo JCB 19C-1 E-Tec nepoužívá motorový olej, chladicí kapalinu ani palivovou nádrž.

Společnost JCB přináší neustále inovativní řešení nízko-emisní stavební techniky. Při výrobě elektrického MINI rýpadla společnost nabízí klientům praktické a cenově dostupné řešení pro aplikace, které vyžadují nulové emise a tichý provoz.

Model 19C-1 E-Tec je skutečný průlom v odvětví stavebnictví.

Foto: Archiv Terramet
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Profesionální světlo pro profesionální práci

Zveřejněno 25.4. Investice do kvalitních přídavných světlometů se v podobě zvýšené produktivity a efektivity práce mnohonásobně vrátí. Při setmění se práce nemusí nutně zastavit a v klidu lze dodržovat termíny 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. celý příspěvek

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek