Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 25.4. – svátek slaví Marek

NorWit míchá kartami. Vstupuje na trh s plošinami LGMG

Zveřejněno: 16. 11. 2020

Největší letošní novinkou v produktovém portfoliu společnosti NorWit z Poděbrad jsou pracovní nůžkové plošiny pro výškové práce od výrobce LGMG. O zahájení spolupráce s tímto celosvětovým producentem plošin jsme krátce psali v minulém čísle Stavební techniky. Tentokrát se podrobněji podíváme na to, co to může tuzemskému zákazníkovi přinést a zastavíme se i u zajímavé tuzemské reference.

Plošiny LGMG, vystavené na Dnech otevřených dveří NorWit v Pustiměři. Uspějí na českém trhu?

Nebudeme si nic nalhávat, segment s pracovními plošinami patří na trhu se stavební mechanizací k těm vůbec nejexponovanějším a přijít v této oblasti s něčím novým a neokoukaným chce pořádnou dávku kuráže. V případě společnosti NorWit se jedná o dobře promyšlený tah, který je podpořen velkou důvěrou v produkt. Ostatně stačí se pustit do debaty o plošinách s jednatelem firmy Pavlem Rakušanem a poznáte, jaké nadšení kolem této novinky v Poděbradech panuje. „Něco na tom LGMG asi bude,” říkáme si, když se dovídáme, že jeden z největších provozovatelů půjčoven u nás, společnost Stavebniny DEK, jich do své nájemní flotily pořídila na devět desítek.

LGMG je tu, seznamte se...

Příležitost prohlédnout si plošiny LGMG pěkně zblízka se naskytla na Dnech otevřených dveří, které společnost NorWit pro své zákazníky letos uspořádala. Tak jako každý rok si návštěvníci mohli na pobočkách firmy v Pískové Lhotě u Poděbrad a v Pustiměři u Vyškova prohlédnout kompletní sortiment NorWitu. Červeně lakované plošiny LGMG byly lákadlem nejen kvůli své barvě a výšce. S prezentací novinky zákazníkům pomohl Ronan Mac Lennan, zástupce holandské filiálky LGMG. Tenhle věčně veselý Ir zná plošiny LGMG do nejmenšího šroubku a ve dvou minutách vám ukáže i ty největší vychytávky, které výrobce někam dovnitř umístil.

Když už jsme ale u toho, na začátek by se slušelo výrobce v krátkosti představit. Lingong Machinery Group, zkráceně LGMG, patří mezi stovku největších strojírenských firem v Asii a dnes pod ně spadá šestnáct dceřiných společností. Kromě plošin tu vyrábějí také stavební a těžební techniku, technologie pro těžbu nerostů a specializované průmyslové komponenty. Pod koncern patří také vlastní finanční a leasingová společnost. Nejedná se přitom o žádný „start-up” na zelené louce, se kterými se v poslední době nejen v Asii roztrhl pytel. Tradice strojírenské výroby sahá v případě LGMG až do roku 1972. Čínská společnost LGMG velmi úzce spolupracuje se švédským výrobcem stavebních strojů VOLVO. Aktuální celková roční produkce se v případě plošin pohybuje kolem čísla 30 000 a roste, export probíhá do přibližně 50 zemí světa včetně evropského a mimořádně náročného severoamerického trhu. Jak si řekneme dále, LGMG spolupracuje při výrobě s celou řadou renomovaných světových výrobců a prakticky všechny klíčové komponenty nesou výrobní pečeť některého z nich.

Terénní nůžková plošina SR1023D s dieselovým pohonem má maximální pracovní výšku 12 metrů a nosnost 1,1 tuny.
Terénní nůžková plošina SR1023D s dieselovým pohonem má maximální pracovní výšku 12 metrů a nosnost 1,1 tuny.

Je libo elektriku? Nebo klasický diesel?

Produktová řada plošin LGMG, dovážená prostřednictvím NorWit do ČR, zahrnuje samohybné elektrické nůžkové plošiny a terénní nůžkové plošiny (elektrické nebo naftové) s dosahem 3–16 metrů a dále plošiny s kloubovým a teleskopickým výložníkem s dosahem 14–26 metrů. Celkem jsou k dispozici téměř čtyři desítky odstupňovaných modelů.

LGMG, to je stabilita ve všech situacích...

K podrobnějšímu představení jsme sáhli po dvojici elektrických plošin s typovým označením AS0607 (hydraulický pojezd) a AS0808E (elektrický pojezd), které mají v rámci segmentu nůžkových plošin asi největší potenciál. Plošiny, lišící se vzájemně v technických datech a v typu pojezdu, využívají jinak shodné konstrukční prvky. Podvozkový korpus, nůžky a pracovní koš jsou vyrobeny z robustní oceli, která dodává uživateli tolik potřebnou jistotu a stabilitu při výškových pracích. Můžeme-li srovnat s některými konkurenčními stroji, překvapuje nás tloušťka zábradlí v koši a také masivní konstrukce nůžek. Pátráme trochu více a zjišťujeme zajímavý detail: použitá ocel pochází ze Švédska. „Cítit se bezpečně ve velkých výškách je v podstatě jedna z klíčových věcí u plošin,” vysvětluje Ronan Mac Lennan a s vtipem sobě vlastním se plnou vahou opře do rozevřených nůžek plošiny AS0808E. Nahoře v koši se zrovna nachází skupina fotografů, nicméně plošina s šířkou jen 0,76 m (projet se dá v pohodě běžnými zárubněmi dveří!) se ani nehne. „Pouzdra čepů jsou roboticky vyvařovaná do nůžek, i proto je plošina tak stabilní a nechvěje se to ani při plném vysunutí,” vysvětluje Ronan. Jednou z výhod této řady plošin je možnost pomalého pojezdu i při plném vysunutí, což pomáhá k urychlení výškových prací.

NorWit dnes

Společnost NorWit, s.r.o. se zabývá prodejem, servisem a pronájmem stavební mechanizace. Má výhradní zastoupení pro prodej a servis ručně vedených strojů BOMAG v České republice, ale v jejím portfoliu najdeme i produkty jiných značek, jako jsou například japonská minirýpadla AIRMAN, stroje a diamantové nástroje pro řezání asfaltu, betonu a dalších materiálů (NORWIT MACHINES, DR. SCHULZE), elektrocentrály a osvětlovací technika PRAMAC, hladičky betonu Barikell a frézy a pneumatické nářadí Von Arx. V roce 2019 zahájil NorWit spolupráci v oblasti prodeje a servisu nůžkových plošin LGMG. Společnost má dvě pobočky (Poděbrady, Pustiměř), z nichž obsluhuje zákazníky z celé ČR. V branži je známá také díky proaktivnímu přístupu k zákazníkům a celé řadě inovací v oblasti poprodejních a servisních služeb, jako jsou například plánované svozy techniky k pravidelnému servisu.

Pracovní koš, ze kterého nebudete chtít slézt

Náležitou péči věnovali konstruktéři LGMG bezpečnosti: plošiny jsou vybaveny elektronickými senzory, snímající zatížení, výšku vysunutí plošiny a její náklon. V případě potřeby je plošina vybavena tzv. „nouzákem”: spínačem, umístěným na boku vedle kol, pomocí něhož lze pracovní koš bezpečně spustit dolů bez aktivace hydraulického systému. K pocitu bezpečí přispívá konstrukce pracovního koše. Robustní zábradlí má zaoblené rohy (vyšší tuhost a lepší podpora), nechybí zde uvazovací oka pro bezpečnostní postroj obsluhy (zajištění proti pádu), precizně zpracovaný protiskluzový povrch podlahy nebo dvířka s automatickým zámkem. Pracovní prostor lze rozšířit vysunutím podlahy do boku, a to velmi jednoduše pomocí západkového mechanismu, ovládaného nožním pedálem. Plošina má proporcionální ovládání, konzola s joystickem a s diagnostickými ukazateli je umístěna v jednom z rohů pracovního koše. Standardně zde najdeme digitální počítadlo motohodin. Volitelně může být nahoře v koši nainstalována elektrická zásuvka nebo přípojka pro stlačený vzduch pro práci s pneumatickým nářadím.

Boční posuv se ovládá jednoduchým nožním pedálem.
Boční posuv se ovládá jednoduchým nožním pedálem.

Detaily jsou důležité

Při bližším zkoumání nás překvapuje, jakou péči výrobce věnoval jednotlivým detailům. Například přístup ke všem důležitým servisním bodům je řešen velmi chytře, ať už se jedná o schránku pro akumulátory, či uložení hydraulického systému, přístupnými po odklopení bočních dvířek. Všechny klíčové komponenty navíc pochází od prověřených evropských výrobců; u této řady plošin jsou to například hydraulické hadice značky Continental. LGMG vsadil na jednoduchost také při řešení pojezdu: například elektromotory či hydromotory se nachází přímo v nábojích kol, nenajdeme tu žádné složité převodové mechanismy! Motory jsou chráněny zvenčí tenkými plechy, které zabraňují pronikání nečistot. Opět velmi praktické řešení, které se u této řady plošin vidí málokdy. „Plošiny mají také precizní povrchové opracování, speciální několikavrstvý lak zabraňuje poškrábání i při dlouhodobém používání,” dodává Ronan Mac Lennan.

Nůžkové plošiny LGMG AS0607 a AS0808E, které jsme si nechali v Poděbradech představit, vypadají velice zdařile: jsou stabilní, dobře se ovládají, mají v sobě řadu elektronických bezpečnostních asistentů a přitom zůstávají konstrukčně jednoduché a nezáludné. Do karet jim také bude hrát příznivá cena a rozšířená standardní záruka 24 měsíců.

Motory jsou u nůžkových plošin LGMG umístěné přímo u náboje kol.
Motory jsou u nůžkových plošin LGMG umístěné přímo u náboje kol.

Terénní nůžková plošina SR1023D

V rámci představování nových produktů jsme si nemohli nechat ujít tu největší vystavenou plošinu. Terénní nůžková plošina SR1023D s dieselovým pohonem 4×4 má maximální pracovní výšku 12 metrů, nosnost 1,1 tuny a uplatnění najde při náročných výškových pracích v exteriéru. Poháněna je dieselovým motorem Deutz D2.9 L4 o výkonu 50 koní. Motor je umístěný v přední podovozkové části na speciálních kolejnicích a lze jej pro potřeby údržby snadno vysunout. Podobně jako u menších „sourozenců" je i tato čtyřkolka vyrobena z robustní švédské oceli a má roboticky svařovaná pouzdra čepů. Ovládání bočního výsuvu pracovního koše je jednoduché. Výhodou je absence pevně daných zarážek pro vysunutí, které jsou běžné u většiny plošin na trhu. U LGMG si uživatel vysune podlahu do šířky, kterou zrovna potřebuje pro danou práci a není limitovaný žádnými zarážkami.

Technické parametry zmíněných plošin LGMG
Technické parametry zmíněných plošin LGMG

Pro práci v terénu je nesmírně důležité vyvážit plošinu do vodorovné polohy; pro tyto účely tu najdeme čtveřici masivních hydraulických podpěr, ovládaných elektronicky. Plošina je vybavena užitečnou funkcí automatického vyrovnávání, která se aktivuje stiskem tlačítka na panelu v koši. Navíc lze ještě v případě potřeby kaž dou podpěru samostatně nastavit pomocí elektroniky. Všechny poháněné nápravy jsou výkyvné, aby bylo docíleno hladkého přejezdu i po nerovném povrchu. Bezpečnostní prvky zahrnují kromě zmíněné automatiky pro vyrovnávání také senzory pro náklon a přetížení, nouzové vypínací tlačítko a inteligentní diagnostický systém. Zastavení plošiny mají na starost výkonné brzdy na obou nápravách. V podvozkové části najdeme několik otevíracích kapot, po odklopení jedné z nich narazíme na přehledně uspořádaný hydraulický systém, ta největší pak ukrývá dvojici nádrží (na palivo a hydraulickou kapalinu) s jednoduchými měrkami, indikujícími aktuální stav nádrží. I u SR1023D je na první pohled znát, jak výrobce přemýšlel nad každým detailem a nad každou situací, která může při práci na terénní nůžkové plošině nastat. Připočteme-li si velmi příznivou cenu, rozšířenou 2letou záruku a komplexní servis včetně expresních dodávek náhradních dílů, můžeme s klidným svědomím říci, že v pomyslném „rybníku” s pracovními plošinami se objevila pořádná štika.

Autor: Jan Rybář
Foto: Jan Rybář
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Profesionální světlo pro profesionální práci

Zveřejněno 25.4. Investice do kvalitních přídavných světlometů se v podobě zvýšené produktivity a efektivity práce mnohonásobně vrátí. Při setmění se práce nemusí nutně zastavit a v klidu lze dodržovat termíny 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. celý příspěvek

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek