Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 24.4. – svátek slaví Jiří

Neobvyklý stroj nazývaný čapí noha těží kaly a rekultivuje krajinu na Karvinsku

Zveřejněno: 30. 10. 2019

Pásové rýpadlo je nasazeno u Dolu ČSA, kde nakládá kaly vzniklé při dobývání černého uhlí do nákladních automobilů. Konkrétně se jedná o model CASE CX250D Long Reach, nicméně čapí noha zde označují všechny stroje s prodlouženým ramenem. Na použitou techniku i její obsluhu jsou kladeny obrovské nároky. Pracuje se na dvě směny a agresivní prostředí je velkou zkouškou pro pouzdra lopaty a pístnice.

CASE CX250D Long Reach na tzv. hrázi

Rýpadlo CASE CX250D Long Reach s dosahem 18,32 m je vybaveno lopatou o objemu 0,9 kubíku. Malá lopata má u těchto strojů svůj důvod; při těžbě kalů se rameno zanořuje do jezera ve velkých vzdálenostech od stroje a při použití větších lopat by to znamenalo, že by byly na rameno stroje vyvíjeny nežádoucí tlaky. O tom, jak jsou s novým zástupcem v kategorii „čapí nohy” v AWT Rekultivace spokojeni, jsme si povídali s manažerem služeb pro OKD, pověřeným řízením útvaru pro mechanizaci a techniku Ing. Tomášem Kačorem.

Společnost AWT Rekultivace dlouhodobě zajišťuje pro OKD a.s. komplexní servis v manipulacích a převozech na skládkách paliv, těžbě a třídění uhelných kalů jakož i rekultivacích a sanacích poddolovaných území. Jednou z nejdůležitějších těchto činností je těžba uhelných vodnatých kalů. Je to v podstatě směs jemných částic uhlí, rozpuštěných ve vodě. Uhelné kaly vznikají v rámci procesu úpravy uhlí, z úpraven na jednotlivých dolech jsou naplavovány v potrubí do kalových nádrží. Zde probíhá proces jejich sedimentace, usazování, aby mohly být následně vytěženy. Těžba je realizována z tzv. hlušinových žeber pomocí pásových rýpadel s dlouhým dosahem, nákladními vozidly se kaly převážejí do tzv. nalíváků, což jsou dosušovací plochy, kde probíhá jejich přirozené odvodnění. Takto připravené kaly jsou přetříděny třídičem a následně používány jako příměs k výrobě nízkoenergetických paliv pro teplárny a elektrárny. Každoročně se tak vytěží pro OKD statisíce tun uhelných kalů.

Při těžbě kalů jsou na použitou techniku i její obsluhu kladeny obrovské nároky. Pracuje se na dvě směny a rýpadlo se v podstatě nezastaví, přes zimní období je II. směna zkrácena z důvodu bezpečnosti, je zakázána těžba za špatné viditelnosti. Pronikání do vodnatých kalů je velkou zkouškou pro pouzdra lopaty a pístnice.

Technické parametry rýpadla CASE CX250D Long Reach
Technické parametry rýpadla CASE CX250D Long Reach

Důležité byly zkušenosti a názory strojníků

Při pořízení stroje hrálo prim několik faktorů. Jak říká Tomáš Kačor, rozhodující byla nejen cena, ale i rychlost dodání a kvalita servisu. Velmi cenné jsou pří nákupu nové techniky zkušenosti a názory samotných strojníků. „Dříve jsme už nějaké stoje od CASE měli, ale teď jsme byli zvědaví, jaký posun takhle technika udělala. Za první čtyři měsíce máme spotřebu 10,97 litrů na motohodinu, to je myslím skvělá hodnota,” říká Tomáš Kačor z AWT Rekultivace. Na nový stroj si samozřejmě strojníci chvíli zvykali, ale dnes už s jeho ovládáním nemají sebemenší problém. CASE CX250D Long Reach je precizně zpracovaným strojem, který se výborně hodí do těžkých provozů. Podíváme-li se do materiálů dodavatele, zjistíme, že toto rýpadlo má pro takové náročné úkoly ty nejlepší předpoklady.

Aby se snížil počet míst, kde dochází k vysokému mechanickému napětí, byly rameno a výložník zkonstruovány podle nejnovějších kritérií, známých z analýz namáhání. Namáhané části byly posíleny deskami z vysokopevnostní oceli. Při práci v kališti dostává zabrat také podvozek stroje, a tak přijde vhod, že spodní rám podvozku je jednostranně zešikmený, čímž je usnadněno jeho čištění. Přesné ovládání stroje a úsporu paliva při všech činnostech (hloubení, zvedání, vyklápění, otáčení) má na svědomí inteligentní hydraulický systém CASE (CIHS). Přepracováním dvojice elektronicky řízených hydraulických axiálních čerpadel a instalací většího hlavního hydraulického ventilu došlo k podstatnému zkrácení pracovních cyklů; uvádí se, že oproti předcházející generaci rýpadel CASE se délka cyklů zkrátila o 12 %. Čerpadlo je vybaveno senzorem, pomocí kterého je řízen krouticí moment stroje tak, aby nedocházelo k propadům otáček při zátěži. Z dalších praktických konstrukčních věcí stojí za zmínku Boom Economy Control (BEC), což je systém pro řízení hydrauliky ramene. S jeho pomocí lze efektivně zvládnout vyklápění lopaty a spouštění výložníku. Také pohyb otoče je snímán elektronicky – systém SWC (Swing Relief Control) řídí průtok a tlak hydraulického oleje při pohybu otoče. Při hloubení a dokončovacích pracích je hydraulický tlak nastavován automaticky pomocí SSC (Spool Stroke Control – řízení šoupátka). Aby rýpadlo neběželo tzv. naprázdno, je vybaveno automatickým řízením volnoběhu, což znamená, že při nečinnosti hydrauliky se automaticky sníží otáčky motoru. Interval nečinnosti je nastaven na 5 vteřin, po třech minutách nečinnosti se motor vypne. Obě tyto funkce lze samozřejmě nastavit manuálně, dle potřeby a zvyku strojníka.

Rýpadlo je vybaveno nesmrtelným motorem ISUZU AQ-4HK1X o jmenovitém výkonu 140 kW při 2000 ot./min. Zajistit nízké emise (emisní norma Stage EU IV) se výrobci podařilo kombinací systému selektivní katalytické redukce (SCR; přidávání roztoku močoviny do výfukových plynů) a oxidačním katalyzátorem (DOC). Absence filtru pevných částic (DPF) bude jistě pro řadu provozovatelů příjemnou zprávou, zejména co se týče plánovaných nákladů na údržbu.

Závěrem

Jak se zatím zdá, nový stroj se firmě AWT Rekultivace vyplácí. Spokojenost obsluhy, dispečinku, nízké náklady na pořízení a provoz, spolehlivost a robustnost – to jsou některé z ceněných faktorů. Rýpadlo je v provozu od dubna, takže až delší provoz ukáže, zda se potvrdí kvalita a spolehlivost tohoto stroje.

Autor: Jan Rybář
Foto: Jan Rybář
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek

Hutnicí techniku Bomag nyní pořídíte s extra slevou a rozšířenou výbavou

Zveřejněno 29.3. Společnost NorWit, oficiální distributor ručně vedené hutnicí techniky Bomag, připravila pro letošní stavební sezonu cenovou akci na vybrané stroje tohoto výrobce. celý příspěvek