Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 27.4. – svátek slaví Jaroslav

Nejmenší minidumper JCB je nově i na čistě elektrický pohon. Oproti naftě si výrazně připlatíte

Zveřejněno: 27. 11. 2020

Britský výrobce strojů JCB v minulých dnech oznámil několik novinek z oblasti elektrických strojů a technologií. Jednou z nich je uvedení oblíbeného pásového minidumperu JCB HTD-5E, na který se blíže podíváme.

Elektrický dumpster HTD-5E je podobný naftovému modelu

Stroj spadající do řady E-TECH, neboli mezi plně elektrické verze, konstrukčně vychází z oblíbeného pásového minidumperu HTD-5 poháněného naftovým motorem o výkonu 4,4 kW. Místo spalovací pohonné jednotky v něm však najdete elektromotor o trvalém výkonu 4,5 kW (krátkodobě 9 kW) a 48V lithium-iontový akumulátor s kapacitou 4,9 kWh.

U elektrického modelu narostla hmotnost prázdného stroje (z 515 kg na 566 kg) i hmotnost s nákladem. Maximální nosnost činící 500 kg zůstává a shodné jsou i zbylé parametry:

  • Maximální šířka stroje (mm): 690
  • Celková výška při přepravě (mm): 1100
  • Maximální výška při vyklápění (mm): 2720
  • Maximální vysýpací výška (mm): 1450
  • Maximální rychlost (km/h): 3

Nízká hlučnost a nulové emise

Díky elektrickému pohonu je stroj ideální do míst, kde je vyžadována nízká hlučnost a nulové emise výfukových plynů, například v městské zástavbě. Kromě toho potěší nový dumpster, jak JCB stroj nazývá, také minimálními požadavky na servis a údržbu, protože elektromotor v porovnání se spalovacím motorem mnohem jednodušší konstrukci. Nabíjení probíhá běžnou zásuvkou na 230V, doplnění z 20 na 80 % kapacity trvá 75 minut a plné dobití nepřekročí dvě hodiny.

Baterie jsou bezúdržbové.
Baterie jsou bezúdržbové.

Zákazníci ve Spojeném království mají možnost pořídit si dumpster na splátky nebo formou tříletého pronájmu. Cena elektrického modelu HTD-5E činí bez daně 15 995 liber (470 000 Kč), naftová verze HTD-5 potom 7 495 liber.

Další elektrické stroje JCB

Pod značkou JCB nalezneme v segmentu elektrických stavebních a průmyslových strojů i další techniku. Nedávno jsme například v článku Nové elektrické stroje JCB přinášejí řešení pro aplikace, které vyžadují nulové emise představovali elektrické mini rýpadlo 19C-1E nebo průmyslový teleskopický vysokozdvižný vozík 30-19E Teletruk.

Minirýpadlo 19C-1E s minidumperem HTD-5E.
Minirýpadlo 19C-1E s minidumperem HTD-5E.

Podobně jako u minidumperu se i v případě minirýpadla jedná o nejmenší model. Velkou předností tohoto stroje je nižší vnější hluk o 7 dBA oproti běžným modelům. Může tak pracovat v ulicích měst, v blízkosti nemocnic či škol, aniž by rušil okolí. Roztahovací podvozek umožňuje práci uvnitř budov a v jiných stísněných pracovních podmínkách. Zde se minirýpadlo 19C-1E nabízí provozovat společně s minidumperem HTD-5E.

Autor: Jiří Hejhálek1)
Foto: JCB

1) čerpáno z materiálů JCB

Tématické tagy

Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Profesionální světlo pro profesionální práci

Zveřejněno 25.4. Investice do kvalitních přídavných světlometů se v podobě zvýšené produktivity a efektivity práce mnohonásobně vrátí. Při setmění se práce nemusí nutně zastavit a v klidu lze dodržovat termíny 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. celý příspěvek

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek