Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 26.4. – svátek slaví Oto

Návěsy Kässbohrer pro stavebnictví

Zveřejněno: 20. 11. 2020

Tradiční německý výrobce návěsů Kässbohrer má ve svém širokém výrobním portfoliu i několik řad produktů pro stavebnictví. Mezi nejdůležitější z nich patří bezesporu sklápěcí návěsy s ocelovou vanou, podvalníky a plošinové návěsy, jichž se bude dnešní článek týkat.

Návěsy řady K.SPA jsou určeny k přepravě těžkých a nadměrných nákladů, například ocelových stavebních konstrukcí, betonových prefabrikátů, ISO kontejnerů, jeřábových závaží, ale i stavebního materiálu.

Začneme s nejmladším členem této rodiny, plošinovým teleskopickým návěsem, který je součástí ucelené výrobní řady roztažitelných plošinových návěsů označené K.SPA. V této řadě najdeme u značky Kässbohrer 4 produkty:

  • typ „M3” v nízkoložném provedení s 1 samonatáčecí a 1 zvedací nápravou,
  • typ „M4” v nízkoložném provedení se 2 samonatáčecími a 1 zvedací nápravou,
  • typ „X3” s 1 samonatáčecí a 1 zvedací nápravou,
  • typ „X4” se 2 samonatáčecími a 1 zvedací nápravou.

Návěsy řady K.SPA jsou určeny k přepravě těžkých a nadměrných nákladů, například ocelových stavebních konstrukcí, betonových prefabrikátů, ISO kontejnerů, jeřábových závaží, ale i stavebního materiálu. To vše zvládnou díky promyšlené konstrukci, skutečně vysoké odolnosti a množství upínacích prvků pro náklad. Konstrukce návěsů, použitím masivních podélníků a 18 cm vysoké stavbě obvodového lemu, v kombinaci s podlahou z tvrdého dřeva vyztuženou „omega” profily, navíc plně odpovídá provedení „heavy-duty”.

Návěsy K.SPA lze v podélném směru roztáhnout až o 6,9 metru s krokováním po 0,5 m až na celkovou délku téměř 20,5 metru. Ke stabilizaci nákladu při roztažení slouží 30 cm dlouhá platforma, již lze po roztaženém páteřovém rámu přesunout do vhodného umístění.

Standardem jsou i boční výsuvné konzoly pro stranové rozšíření ložné plochy o 23 cm na každé straně. Celkovou šířku lze jejich pomocí zvětšit až na 2,94 metru při stavební šířce rámu 2,48 metru nebo na rovné 3 m při stavební šířce 2,54 metru.

Celá řada je standardně bohatě vybavena prvky pro bezpečné zajištění nákladu. Jen certifikovaných upínacích ok je 14 párů, některé s kapacitou 8 tun, ostatní 13,4 tuny. K tomu najdeme množství dalších upínacích otvorů po stranách obvodového lemu a kapsy pro klanice v jeho horní části.

Za příplatek lze návěsy vybavit paletou další výbavy, namátkou například přídavnými otvory pro klanice umístěnými napříč ložnou plochou, schránami pro uložení upínacích prvků, metalizací celého rámu, nebo pouze jeho kontaktních částí nanesením žárového zinku tavnou pistolí.

Sklápěcí návěsy

Další řadou návěsů určenou pro použití v tomto sektoru jsou sklápěcí návěsy v provedení jak s hliníkovou, tak s ocelovou korbou, extrémně tuhý rám je vždy ocelový. Zastavíme se u návěsů s ocelovou korbou z materiálu HB 450, který při tloušťkách dna 5 mm a stěn 4 mm přináší nejlepší kombinaci odolnosti, otěruvzdornosti, ceny a hmotnosti. Nicméně, kombinovat lze i další tloušťky dna i korby, návěsy tedy lze bez problémů přizpůsobit konktrétnímu určení a náročnosti jejich nasazení.

V nabídce Kässbohreru najdeme 3 objemové varianty – 24 m3, 27 m3 a 32 m3. V této produktové řadě Kässbohrer implementoval množství prvků pro zvýšení bezpečnosti. Například systém sledování bočního náklonu při sklápění a varování zvukovým signálem při hrozícím převrácení návěsu (boční náklon dosáhne 3°) nebo magnetický senzor pro varování při jízdě se zvednutou korbou, kdy při dosažení rychlosti 18 km/h systém 10× zabrzdí a pokud ani to řidiče nepřijme k zastavení, je v návěsu implementována bezpečnostní brzda, která vozidlo při jízdě se zvednutou korbou zastaví při dosažení rychlosti 28 km/h. Návěsy samozřejmě mají i automatické vypouštění měchů při sklopení korby, jež lze pro použití s finišerem deaktivovat. Pro dosažení rychlé a bezpečné vykládky má návěs 12dílné tvarování na vnitřní straně korby, sešikmený pomocný rám zase zajišťuje vysokou tuhost a odolnost korby.

Sklápěcí návěsy Kässbohrer se vyrábějí jak s hliníkovou, tak s ocelovou korbou, extrémně tuhý rám je vždy ocelový.
Sklápěcí návěsy Kässbohrer se vyrábějí jak s hliníkovou, tak s ocelovou korbou, extrémně tuhý rám je vždy ocelový.

Podvalníky

Poslední částí produktové nabídky značky Kässbohrer pro stavebnictví, u které se dnes zastavíme, jsou podvalníky. Kässbohrer vyrábí jak „klasické” podvalníky, tak i nízkoložné a můžeme prohlásit, že v této oblasti už je dlouholetým „harcovníkem”. Mimo jiné, v roce 2019 firma zkolaudovala zcela novou továrnu pro výrobu podvalníků s roční kapacitou 2500 vozidel.

Klasické podvalníky v kombinacích pevných/samonatáčecích náprav Kässbohrer dodává se 3 až 5 nápravami. Jedná se o typ neroztažitelných podvalníků K.SLS nebo roztažitelných K.SLA. U klasických podvalníků s hydraulicky řízenými nápravami je maximem 8 náprav – typ K.SLH. Podvalníky lze dle požadavků zákazníků dodat v šířkách 2,55 m nebo 2,74 m. Návěsy je také možné osadit nápravami s technicky přípustnou hmotností 12 tun či zesílit „labutí krk” až na zatížení 24 tun. Pokud to nasazení návěsu vyžaduje, může být na přání vybaven prohlubní pro uložení bagrového ramene. Většinu příplatkové výbavy jsme již popsali výše u plošinových podvalníků „heavy-duty”, s nimiž velkou část podvalníky sdílí. Robustní konstrukce a vysoké odolnosti dosahují podvalníky díky použití vysoce kvalitní oceli S700 MC.

Kässbohrer vyrábí jak „klasické“ podvalníky, tak i nízkoložné.
Kässbohrer vyrábí jak „klasické“ podvalníky, tak i nízkoložné.

Hydraulicky řízené „hlubiny” dodává Kässbohrer ve 2 a 3nápravovém provedení, s pevnou nebo roztažitelnou ložnou plochou, do níž lze dále objednat vkládací elementy pro její další prodloužení. Přední rám je odpojitelný, za příplatek lze objednat i oddělitelnou ložnou plochu od nápravové sekce. Konzoly pro stranové rozšíření jsou v základní výbavě, stejně jako množství poutacích kruhů s kapacitou 8, 10 a 13 tun či kapes pro zajišťovací klanice.

Kässbohrer je značkou, která při návrhu a výrobě návěsů klade doslova extrémní důraz na 2 oblasti – odolnost a kvalitu. Obojí je pro značku zásadní a rostoucí podíly napříč Evropou ukazují, že se jedná o cestu správnou.

Značku Kässbohrer v České republice zastupuje společnost Trailer Store s.r.o. se sídlem v Praze.

Autor: Jiří Vlček
Foto: archiv Trailer Store s.r.o.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Profesionální světlo pro profesionální práci

Zveřejněno 25.4. Investice do kvalitních přídavných světlometů se v podobě zvýšené produktivity a efektivity práce mnohonásobně vrátí. Při setmění se práce nemusí nutně zastavit a v klidu lze dodržovat termíny 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. celý příspěvek

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek