Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 29.3. – svátek slaví Taťána

Nakladače JCB při manipulaci s pískem a stavebním odpadem

Zveřejněno: 6. 11. 2018

Zajeli jsme se podívat do dvou provozů, kde hlavní manipulační práce obstarává nakladač JCB. Jednalo se o modely 437HT a 457ZX – dva kolové nakladače s rozdílnou kinematikou a vytížeností musejí zvládnout stejný úkol, zabezpečit manipulaci s materiálem tak, aby byla zajištěna výroba maltových směsí a nakládka stavebního odpadu.

JCB 437HT při manipulaci s pískem

Manipulace s pískem

První naše zastávka mířila do společnosti SAKRET CZ k.s., která se v provozovně u Ledčic zabývá výrobou maltových směsí. V areálu je nově v provozu kolový nakladač JCB 437HT, jehož činností je manipulace s pískem, přesněji navážení na hromadu a posléze navážení do násypky jímky, kde se nachází sušicí box. Nakladač nepatří sice mezi nejvytíženější stroje, ale je klíčovým komponentem provozu. Ramena HT (high torque), velký úhel zatočení stroje, kompaktní konstrukce a vynikající výhled z kabiny jsou vlastnosti, které posádka plně využije v provozu s neustálým pohybem vysokozdvižných vozíků, nákladních aut a lidí. I když denně odpracuje 2 motohodiny a v případě navážení písku do jímky pak kolem 3,5 motohodin musí ve třísměnném režimu zajistit bezpečný chod celého technologické celku.

Vedení provozovny mělo možnost si vyzkoušet více strojů, ale svými technickými parametry, uspořádáním, úrovní komfortu a ovládáním padla volba na JCB. Tyto nakladače se dodávají na trh s komfortní kabinou Command Plus s přehledně uspořádaným ovládáním. Model 437 má provozní hmotnost v rozsahu 14,5 až 17,8 tun a je opatřen HT nebo ZX kinematikou. Výsypná výška při 45° vyklopení lopaty činí 2794 mm, maximální vylamovací síla 147 kN , klopné zatížení v plném zatočení 9578 kg a objem lopaty 2,3 až 2,7 m3. Výkon 129 kW/173 k dodává motor Cummins QSB o objemu 6,7 l.

Nakládání s odpady

Druhou zastávkou byla společnost METTA spol. s r.o. a její pražská provozovna, kam směřuje navážka stavebního a demoličního odpadu. Mezi těžkou manipulační technikou se vyjímal nový nakladač JCB 457ZX. Jeho pracovní náplní je veškeré nakládání s odpady, hlínou, zeminou, štěrky a v neposlední řadě obsluha třídičky a drtičky, takže se prakticky po celý den nezastaví. Model JCB 457ZX byl výrobcem přímo vyvinut do tohoto prostředí. Důkazem jsou například vysoko umístěné a kryté pístnice řízení, odolný rám, Z kinematika lopaty, 5ti stupňová převodovka se zámkem měniče a automatická uzávěrka diferenciálu. Motor MTU od Mercedesu poskytuje maximální výkon až 186 kW/250 k bez nákladného filtru DPF pro plnění emisní normy STAGE IV. Maximální provozní hmotnost nakladače činí 20 698 kg, maximální vylamovací síla 181 kN, klopné zatížení v plném zatočení 13 017 kg a výsypná výška při 45° vyklopení lopaty je 3 069 mm.

I tento model je opatřen komfortní kabinou CommandPlus a jak obsluha stroje potvrdila, z kabiny je vynikající výhled do všech stran. Automatika řazení, odpružená sedačka a snadné ovládání poskytují značný komfort. Nakladač je obut do speciálních pneumatik s ochranou proti průrazu a opotřebení. Obsluha stroje kladně hodnotí i výbornou ovladatelnost v terénu. Stroj má ve výbavě kromě vážicího systému také tlumení pohybu ramen (SRS), které perfektně udržuje nastavenou polohu lopaty, a to za každých podmínek.

Práce s odpady či zeminou je pro JCB 457ZX denním chlebem
Práce s odpady či zeminou je pro JCB 457ZX denním chlebem

S telematickým systémem LiveLink

Standardně se stroje JCB dodávají s telematickým systémem LiveLink. Tento systém poskytuje provozovatelům a majitelům strojů JCB vzdálený přístup k datům, jako je spotřeba paliva v reálném čase, pracovní údaje o provozu stroje, včetně provozních hodin, chybových kódů a plánování údržby. Užitečnou funkcí a účinnou ochranou stroje proti krádeži je možnost vyhradit určitou oblast pro práci. V případě opuštění vymezené oblasti je majitel neprodleně informován. Služba LiveLink též zaznamenává pracovní dobu stroje a volnoběh, takže manažeři mohou optimalizovat pracovní činnosti tak, aby byl nakladač co nejefektivněji využit. Správci vozového parku mohou také spolupracovat se servisem, aby naplánovali pravidelnou údržbu. Zákazníci mohou kdykoli získat přístup k informacím o svých strojích prostřednictvím webového portálu, kde je možné organizovat pravidelné denní nebo týdenní zprávy, které se začlení i do mnoha běžných softwarových balíčků pro správu vozového parku.

Paralelogram závěsu zajišťuje příčné i podélné kopírování zametače
Paralelogram závěsu zajišťuje příčné i podélné kopírování zametače

Půjčovna stavebních strojů

Výše zmíněné nakladače dodává společnost TERRAMET, spol. s r.o., která je předním dodavatelem stavební a manipulační techniky JCB v ČR. Mimo prodej a servis provozuje rovněž půjčovnu stavební techniky. Zástupce společnosti nám aktivně předvedl nový kolový nakladač JCB 409 ve spojení s čelním zametačem KM-S. Tato souprava nově obohatila již tak široký sortiment techniky k vypůjčení. Model 409 s maximální provozní hmotností 5 924 kg je osazen motorem o výkonu 55,4 kW, produkující 300 Nm točivého momentu. Motor je spojen s dvoustupňovou hydrostatickou převodovkou. Zametač KM-S se vyznačuje robustní konstrukcí a je poháněn hydromotorem, pro který je třeba minimálně 20 litrů průtoku oleje a 16 Mpa tlaku hydraulické soustavy. Zametač lze různě nastavovat a dovybavovat dalším příslušenstvím v podobě kropicí soustavy apod.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Milan Jedlička
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Pojízdné pístové kompresory z Chrástu. Nechyběly na žádné československé stavbě

Zveřejněno 27.3. Většinu své služby stály mimo pozornost jakýchkoliv nadšenců. Často zastrčené stranou někde v rohu staveniště. Je to pochopitelné – nejednalo se o působivé pohybující se siláky, kteří by zvedali těžká břemena či rozrývali nepoddajnou zeminu. Pokud… celý příspěvek

S-DEUTZ jste vždy o krok napřed. Ucelená nabídka služeb pro maximální péči o motor

Zveřejněno 25.3. Společnost DEUTZ AG, významný výrobce motorů přináší pro své stávající i potenciální zákazníky nové služby nesoucí název S-DEUTZ. Proč písmeno S na začátku? Protože jsou v něm zahrnuta hned tři anglická slova začínající na „S“ vystihující služby –… celý příspěvek

DEMTEC Service představuje automatické rychloupínací systémy OilQuick

Zveřejněno 22.3. Výměna mechanického a hydraulického příslušenství na stavební stroje nebyla snad nikdy jednoduší. Z pohodlí kabiny, s maximálním jištěním a doslova za pár vteřin zvládne průměrně zkušený strojník vyměnit pracovní nářadí na svém stroji. Společnost… celý příspěvek