Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 22.5. – svátek slaví Emil

Náhradní díly silničních strojů netradičně

Zveřejněno: 12. 12. 2008

Dilema všech vlastníků stavebních strojů, majitelů stavebních firem, pracovníků zodpovědných za provoz, údržbu a opravy těchto strojů je stále přítomno. Zvolit v případě potřeby nákup značkového, originálního dílu, nebo dílu jiného?

Prvotní je samozřejmě požadavek na funkčnost, spolehlivost a životnost, požadavky, ze kterých nelze slevit a pokud je nabízený díl stoprocentně nesplňuje, měl by být z výběru okamžitě vyřazen. Pokud však vyřazen není, nastupuje hledisko hospodárnosti.


Sada pro silniční frézy

Konkurence ve výrobě stavebních strojů, k potěšení stavebních firem, nedovoluje výrobcům vysoké ziskové marže. Tento účinek volně tržního mechanismu v široké konkurenci výrobců strojů nepůsobí tak silně v oblasti náhradních dílů pro tyto stroje, a proto je v tomto sektoru prostor pro ziskové marže podstatně vyšší, čehož značkoví výrobci pochopitelně využívají. K jejich škodě a naopak k užitku vlastníků strojů, není tato skutečnost utajena nikomu, tedy ani celé řadě strojírenských výrobců. A někteří z nich této skutečnosti využívají.


Sada pro finišery

Značkový nebo zaměnitelný díl?

Samozřejmě, ne všichni se této příležitosti chopí stejně. Jsou výrobci, kteří nedokážou splnit výše uvedené základní požadavky na funkčnost, spolehlivost a životnost a právem jsou ze soutěže se značkovými výrobci vyřazeni. Jsou výrobci, kteří tato kritéria splní a prosadí se hospodárností, takoví zaslouženě zaujmou – po kratší nebo delší době, během které si trh toto plnění kritérii ověří – odpovídající místo na trhu. A jsou výrobci, kteří ke všemu předchozímu přidávají vlastní inovace. Tato skutečnost jim, mimo jiné, zkracuje dobu, za kterou jsou trhem akceptováni. Rádi bychom vám jednoho z takovýchto výrobců představili.

Pojezdové pasy finišerů a silničních fréz

Jedním z nejtypičtějších spotřebních dílů jsou desky pojezdových pasů finišerů a silničních fréz. Lidé mající na starost provoz těchto strojů dobře znají letité snahy nejrůznějších výrobců nanést na ojeté desky novou vrstvu pryže a nevalné výsledky těchto snah.


Deska Everpads po roce nasazení na stavbě dálnice

Taiwanská firma Everpads šla jinou cestou. Eliminovala poměrně náročný úkol spojit vrstvu pryže s jednou stranou složitějšího tvaru kovové pojezdové desky a namísto toho zalila do pryže jednoduchou ocelovou desku se čtyřmi otvory se závity, nebo se čtyřmi svorníky, kterými se tento kompaktní a odolný pryžový blok připevní k pojezdové desce s patřičnými otvory.

Výhody jsou nasnadě. Pryžový blok je kompaktnější než vrstva kopírující tvar desky. Jeho pojezdný povrch je jednolitý, není narušen otvory pro hlavy šroubů připevňujících desku k řetězu pasu. Tyto faktory, spolu s užitím přírodního kaučuku umožňují bezkonkurenční odolnost proti opotřebení otěrem a proti poškození typu trhlin od otvorů pro šrouby nebo odtržení od desky.


Běžná deska po roce stejného nasazení

A další nezanedbatelná přednost spočívá v hospodárnosti této varianty. Na rozdíl od klasického řešení po první instalaci kompletu desky a pryžového bloku, která je finančně i pracností srovnatelná, druhá a všechny další výměny jsou finančně (mění se jen samotný pryžový blok) i pracností (demontáž bloku je jednodušší a tedy rychlejší) mnohem méně náročné.

Další využití

Výše uvedené řešení lze samozřejmě aplikovat i na jiné pásové stroje, než jsou finišery a silniční frézy. Firma Everpads je nabízí pro téměř kompletní sortiment pásových minibarů a klasických rýpadel. Zejména u mininbagrů jde o zajímavou variantu náhrady tradičních gumových pasů podstatně odolnějšími a trvanlivějšími pasy ocelovými, které díky vyměnitelným pryžovým deskám jsou stejně šetrné k povrchům, na kterých stroje pracují, jako tyto tradiční gumové pasy, ovšem firma vyrábí takovéto demontovatelné desky i pro rypadla do celkové hmotnosti až 40 t a dokonce i pro dozery.

Rozšiřování nabídky

Zkušenosti, znalosti a schopnosti zpracování gumy a elastomerů a znalost problematiky stavebních a silničních strojů vedly firmu Everpads k rozšiřování své nabídky dvěma směry: jednak o další gumové a elastomerové díly, kde vyniká především rozsáhlým sortimentem silentbloků do běhounů silničních válců téměř všech typů, vyskytujících se na světovém trhu, včetně českých válců Stavostroj z Nového Města nad Metují. Sortiment tlumicích prvků dále zahrnuje silentbloky a tlumicí prstence do vibračních a nárazových beranidel. Dalším pryžovým výrobkem, který Everpads vyrábí, jsou vynášecí pasy dopravníků silničních fréz v šířkách a délkách vhodných pro jednotlivé typy.

Druhým směrem vývoje a inovací firmy je rozšiřování nabídky opotřebitelných dílů na silniční stroje. V současnosti jde o lopatky roznášecích šneků finišerů a hroty frézovacích válců.


Sada pro dozery

Inovace, hospodárnost a spolehlivost

Firma věnuje maximální pozornost jak vlastnímu vývoji – na letošním veletrhu Bauma v Šanghaji plánuje představit další inovaci výměnných gumových desek – tak i zajištění nejvyšší kvality svých výrobků. Technologicky méně náročná výroba využívá nízkých nákladů výroby v Číně, zatímco vývoj a technologicky špičková výroba zůstává na Taiwanu.


Sortiment tlumicích prvků

Kombinace inovativnosti, hospodárnosti a spolehlivosti umožnila firmě proniknout na trhy po celém světě, takže má dnes pobočky a zastoupení v Evropě, USA, Austrálii i Africe. Poté, co se firma etablovala postupně na Taiwanu, v Japonsku, Číně, Indii, USA a v Austrálii, začala své výrobky distribuovat i v Evropě, včetně České republiky.

Znamená to, že i zde již jsou zkušenosti s dlouhodobým používáním jejich výrobků a o tom, že jsou to zkušenosti dobré, svědčí opakované nákupy těchto výrobků po úspěšném vyzkoušení u řady renomovaných českých uživatelů silničních strojů.

Autor: Jaroslav Svatuška
Foto: Archiv firmy
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

TVH distributorem dílů pro manipulační techniku Zoomlion

Zveřejněno 20.5. Během pouhých tří desetiletí se společnost Zoomlion stala jedním z předních čínských výrobců zemědělské, stavební a manipulační techniky. Součástí jejího širokého portfolia jsou mobilní zvedací pracovní plošiny, které prodává po celém světě… celý příspěvek

Inspirujících 30 let společnosti NorWit. Z garážové firmy k respektovanému dodavateli stavební techniky

Zveřejněno 17.5. Společnost NorWit, s.r.o., která patří k zavedeným tuzemským dodavatelům stavební techniky, oslaví brzy 30 let na trhu. Její historie je příběhem o tom, jak se z garážové firmy založené na počátku devadesátých let postupně stala respektovaná… celý příspěvek

Za novinkami JCB do předváděcího centra v Anglii

Zveřejněno 15.5. Světoznámý výrobce stavebních strojů JCB letos ohlásil uvedení hned několika produktových novinek na trh. Jejich premiéru pro média pojal ve slavnostním stylu, když do svého továrního předváděcího centra v Anglii pozval novináře z celého světa. Ve… celý příspěvek