Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 30.4. – svátek slaví Blahoslav

Mistrovství ČR posádek strojů JCB

Zveřejněno: 2. 9. 2009

Ve dnech 12. a 13. června 2009 uspořádala společnost JCB a Terramet v areálu nově budovaného střediska Terramet – v Brně, Modřicích, ul. Vídeňská Mistrovství ČR posádek strojů JCB. Zároveň zde probíhala i řada zábavných akcí jak pro děti, tak i dospělé.

Akce jsme se zúčastnili a tak vám z ní přinášíme další informace. Nejdříve se zaměříme na samotnou soutěž. Probíhala shodně jako celá akce v pátek od 10.00 do 17.00 hodin a v sobotu již od 9.00 rovněž do 17.00 hodin. Celkem se soutěže zúčastnilo 91 strojníků. Přijeli z celé České republiky a měli možnost si na čtyřech stanovištích vyzkoušet svoje dovednosti a ověřit si zkušenosti. Závodilo se s časem na rýpadlo-nakladačích JCB, které měly instalovány nové joysticky, a na teleskopickém manipulátoru.


Minirýpadlo JCB před novým areálem Terrametu v Brně-Modřicích

Co jednotlivá stanoviště obsahovala

Na prvních třech stanovištích se soutěžilo na rýpadlo-nakladačích JCB, kde si všichni zúčastnění strojníci měli možnost na různých činnostech vyzkoušet nový joystick. Konkrétně na 1. stanovišti musel strojník v co nejrychlejším čase a pomocí zubu vytáhnout kovový válec, na jehož konci bylo očko, z duté trubky. Následně kovový válec přenést přes překážku a umístit do druhé trubky. Na 2. stanoviště se nalévalo „pivo” do kelímku. Na 3. stanovišti měl strojník za úkol přemístit kouli z jednoho stojanu na druhý. Na posledním 4. stanovišti měl strojník za úkol co nejrychleji s teleskopickým manipulátorem a pomocí vidlí přemístit kouli z jednoho vrcholu válce na druhý. Opět se měřil čas od pohybu vidlí až po přemístění koule z vrcholu válce na druhý.

Jednotlivé minuty se ze všech stanovišť sčítaly. Soutěž byla velmi napínavá a výsledky těsné.


Na 3. stanovišti měl strojník za úkol přemístit kouli z jednoho stojanu na druhý

Vítězové soutěže

Prní místo za čas 190 sekund a 3denní pobyt v Anglii, jenž obsahuje návštěvu výrobního závodu JCB a víkend v Londýně, získal pan Vlastimil Závora z Autodopravy Pešek.


Prvni disciplina, kde se přemísťoval kovový válec s očkem z jednoho válečku do druhého

Druhý v pořadí pan Dušan Michl z Žatčan měl čas pouze o jednu sekundu horší, tedy 191 sekund. Za svůj výkon obdržel zdarma víkendový pobyt ve vybrané síti hotelů – de Luxe. Poukaz pro dva na tři dny (dvě noci) včetně polopenze.


Impozantní byly kousky Miroslava Lisého

Třetí pan Marek Štoudek, jenž pochází z firmy Miko Tech, s.r.o. Letovice, měl čas 212 sekund a získal víkendový pobyt ve vybrané síti hotelů Wellness pro dva na tři dny (dvě noci) včetně polopenze. Všem třem pánům jménem redakce blahopřejeme i my.

Dalších 23 jmen nejúspěšnějších soutěžících včetně jejich časů naleznete na webových stránkách www.terramet.cz.


Jako poslední byl úkol co nejrychleji s teleskopickým manipulátorem a pomocí vidlí přemístit kouli z jednoho vrcholu válce na druhý

Skupina odborníků z JCB, uprostřed Marie Dušková z Terrametu

Doprovodný program

Důležité však bylo nejen soutěžení, ale i doprovodný program, jenž přilákal jak manželky, tak i děti strojníků. Mezi nejzajímavější a nejvydařenější patřila Motoshow motocyklového jezdce a kaskadéra Miroslava Lisého. Pozornosti se však těšilo například minirýpadlo, na kterém si mohly zkusit svůj řidičský talent děti. Během obou dnů nechybělo výborné občerstvení a panovala dobrá nálada. Celá akce se vydařila a nikdo neodešel bez drobného dárku a bohatých zážitků..

Autor: Mgr. Helena Hejhálková
Foto: Helena Hejhálková, Jiří Hejhálek
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Profesionální světlo pro profesionální práci

Zveřejněno 25.4. Investice do kvalitních přídavných světlometů se v podobě zvýšené produktivity a efektivity práce mnohonásobně vrátí. Při setmění se práce nemusí nutně zastavit a v klidu lze dodržovat termíny 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. celý příspěvek

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek