Dnes je 9.5. – svátek slaví Ctibor

Minijeřáby Maeda a další stavební stroje od společnosti Pragotechnik

Zveřejněno: 29. 7. 2008

Konečně po třech letech jsme na Stavebních veletrzích v Brně mohli vidět mnoho zajímavých a krásných stavebních strojů. Mezi nimi to byly i minijeřáby Maeda, které zde představila společnost Pragotechnik, spol. s r.o.

Tomáše Tornera, jednatele společnosti a Františka Chalupy, prodejce mobilních jeřábů Grove a minijeřábů Maeda jsme se zeptali, proč se společnost Pragotechnik Stavebních veletrhů zúčastnila, jaké má z veletrhů pocity, ale rovněž na minijeřáby Maeda a další a skutečnosti související s životem společnosti.

Jaký máte pocit z právě proběhlých Stavebních veletrhů v Brně? Co vám přinesly?

Pocity jsou optimistické. Stavební veletrhy v Brně jsou tradičním veletrhem, kterého se rádi účastníme.

Vždy nám umožní na jednom místě potkat mnoho z našich stávajících i možných budoucích klientů a obchodních partnerů. Zároveň se zde setkáme s dalšími výrobky a službami z našeho oboru, což nám umožní provádět srovnání ke kterému je jindy jen málo příležitostí. Tyto veletrhy byly svým způsobem i společenskou událostí, při které jsme oficiálně uzavřeli několik kontraktů a navázali novou spolupráci s dalšími dodavateli.

Účastníte se pravidelně i jiných veletrhů, než jsou Stavební veletrhy v Brně? Pokud ano, potom kterých a proč?

Dalších veletrhů se účastníme zejména jako diváci, jde o mezinárodní zahraniční stavební veletrhy jako je například BAUMA v Německu nebo CONEXPO v USA. Zde máme možnost potkat další zastoupení značek z mezinárodní skupiny MANITOWOC CRANE GROUP (Grove, YardBoss, Manitowoc) a japonské Maeda. Tyto zahraniční veletrhy jsou výbornou možností potkat formálně i neformálně kolegy z obou dodavatelských firem a rozvíjet partnerství, které pomáhá při řešení běžných dodavatelsko odběratelských vztahů. Zároveň v zahraničí vidíme trendy všech významných značek z oboru.

Proč v ČR zastupujete značku Maeda? Mohl byste nám tuto značku více přiblížit?

Maeda je chráněnou značkou japonské společnosti Maeda Seisakusho co., Ltd. Tato společnost je dlouhodobě největším světovým výrobcem miniaturních jeřábů. Založena byla v roce 1962 a vždy se zabývala vývojem, výrobou a distribucí minijeřábů pro trhy na celém světě. Minijeřáby Maeda jsou vyráběny ve škále nosností od 0.9 t do 6 tun. Ale o nosnost zde nejde. Minijeřáby totiž díky své konstrukci a velikosti mohou být použity v omezených prostorech, vnitřních traktech dvorů, v patrech výškových budov a mnohdy dokáží za zlomek nákladů nahradit větší mobilní jeřáby.

Tyto minijeřáby se pohybují na gumových pásech, mají možnost volby typu pohonu dieselovým nebo elektro motorem, ovládají se pákami na těle jeřábu nebo dálkovým ovládáním. Výložník je teleskopický a jeřáby mají propracované bezpečností zařízení, které spolupracuje s koncovými spínači, snímačem zatížení lana.

Bezpečnostní zařízení i ovládání těchto minijeřábů je zdařilé a díky tomu minijeřáby Maeda zvládne ovládat i naprostý laik. Toto si ostatně mohli návštěvníci Stavebních veletrhů v Brně sami vyzkoušet při ovládání vystaveného minijeřábu Maeda MC-305C. Do Evropy jsou tyto stroje dováženy s evropskou homologací (CE), pro trh v ČR a SR pak navíc s českou dokumentací.

Pro zastoupení značky Maeda jsme se rozhodli z důvodu pokrytí trhu minijeřáby s nosností pod 8 tun. V současnosti tak dokážeme uspokojit zákazníky s požadavkem na zakoupení zdvihacího zařízení od 0 do 450 tun! Značku Maeda jsme pak zvolili na základě výborných referencí od zahraničních partnerů z Německa, Velké Británie, Švédska a Norka. Tam je Maeda známá už více než 20 let.

Na Evropský trh je Maeda dodávána přes Švédskou společnost Kranlyft, odkud je pak distribuován každý stroj, příslušenství nebo náhradní díl přes oblastní zastoupení ke konečnému zákazníkovy. Kvalitou dílenského zpracování, promyšleností konstrukce a logičností v ovládacích prvcích pak minijeřáby Maeda jen potvrzují nekompromisně vysokou úroveň japonského strojírenství.

Který z minijeřábů Maeda byste nám rád více představil a proč?

Rád bych představil typ Maeda MC-285C, který je zákazníky nejvíce oblíbený. Tvoří cca 60 % z prodaných kusů všech typů. Tento typ zvedá maximálně 2 820 kg a dosah háku má cca 8 metrů. Tyto dosahy nevypadají nijak oslnivě. Co je ale velmi zajímavé, je šířka tohoto jeřábu. Je široký pouze 75 cm!! Bez problémů tedy projede skoro všemi dveřmi. Pohybuje se na pásech, které mohou být bílé, tedy nešpinící. S elektrickým pohonem pak dokáže tento malý jeřábek skutečně velké věci ve všech jinak naprosto nepřístupných místech.

Maeda pak nabízí jeden užší typ, široký jen 60 cm, skutečně miniaturních rozměrů. A dále pak větší typy se sedačkou a největší typ, který již nabízí klimatizovanou kabinu a pojezd se zavěšeným břemenem.

Obecně jsou minijeřáby Maeda vybaveny dieselovým nebo diesel – elektrickým pohonem. Na místo vyložení se dostanou po vlastní ose na gumových pásech, které mohou být černé a nebo bílé. Před vlastní prací se pak patkují a usazují do vodorovné polohy pomocí čtyř hydraulicky ovládaných patek. Mají teleskopický, plně automatický výložník, hydraulicky vysouvaný. Vícerychlostní naviják pak pohybuje lanem, na kterém je v základu přes čtyři prolanování upevněný dvoukladkový hák. Otoč je bez omezení pohyblivá v 360° a shodně bez omezení na poloze otoče je pak i nosnost jeřábu. Všechny typy pak nabízejí sofistikované bezpečnostní zařízení a dle přání pak varianty různých doplňků pro maximální využití možností těchto kvalitních strojů.

Můžete nám krátce představit společnost Pragotechnik, spol. s r.o.?

Naše společnost byla založena v roce 1991 jako obchodní společnost, specializovaná na nákup a prodej autojeřábů tuzemské i zahraniční výroby. Okrajově nabízela i obchod se stavebními stroji. Od roku 1997 pak začala nabízet i opravy a repase autojeřábů, prováděných ve spolupráci s renomovanými společnostmi Servis Jeřábů a.s. a ČKD Mobilní Jeřáby a.s. Od roku 2004 pak na základě pečlivé přípravy výhradně zastupuje značku Grove (mobilní jeřáby, průmyslové jeřáby, terénní jeřáby a autojeřáy) z mezinárodní skupiny Manitowoc Crane Group pro Českou republiku a Slovensko. Od tohoto roku zároveň poskytuje specializovaný servis značky Grove a dodávku náhradních dílů na tyto jeřáby. Od roku 2007 poskytuje servis Grove na 3 místech, ve Slaném u Prahy, v Brně a na Slovensku v Galantě. V letošním roce naše společnost získala výhradní zastoupení minijeřábů Maeda a poskytuje servis pro tyto minijeřáby na již zmíněných místech.

Dnes tedy Pragotechnik nabízí nové i použité jeřáby, pronájem jeřábů, dodávku náhradních dílů, servis a školení pro jeřáby Maeda, Grove, ČKD ale i další značky jako je Krupp, Coles, Demag, Faun ... a to v rozpětí 0–450 tun.

Děkuji za rozhovor

Autor: Mgr. Helena Hejhálková
Foto: Archiv firmy Pragotechnik, spol. s r.o.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Fanoušci techniky Komatsu si dali sraz na akci Pamětník 2024

Zveřejněno 8.5. Oblíbená předváděcí show společnosti KUHN-BOHEMIA a jejich partnerů se letos podruhé pod názvem Pamětník (dříve Marokánka) odehrála na březích krásného jezera Štít u Chlumce nad Cidlinou. Dne 18. dubna, tedy těsně před uzávěrkou tohoto vydání, se na… celý příspěvek

Centrum Brna má svou dočasnou dominantu: věžové jeřáby Liebherr

Zveřejněno 6.5. Blížíte-li se k hlavnímu železničnímu nádraží v Brně, nemůžete je přehlédnout. Řeč je o věžových jeřábech Liebherr, které tu byly v loňském roce postaveny v souvislosti s pokračující výstavbou a rozšiřováním byznysového centra Titanium a výstavbou… celý příspěvek

ZANDT cargo představil inovace na veletrhu MAWEV 2024

Zveřejněno 3.5. Na veletrhu MAWEV, který se konal v první polovině dubna v Rakousku, představila firma ZANDT cargo hned osm exponátů. Na výstavní ploše 400 m² byly k vidění přívěsy a návěsy pro těžké náklady, zemní práce, likvidaci a manipulaci s materiálem. celý příspěvek