Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 18.4. – svátek slaví Valérie

Ledová mise na Antarktidě. Terénní jeřáb zásobuje vědce a staví infrastrukturu

Zveřejněno: 24. 4. 2020

Drsné polární podmínky; teploty, atakující minus 60 stupňů Celsia, led a zmrzlý sníh – s tím vším se musí vypořádat speciální terénní jeřáb Grove RT540E na australské antarktické Daviesově výzkumné stanici. Jeřáb, který byl k ostrovu dopraven na ledoborci, bude sloužit nejen k vykládce materiálu a zásob, ale využití najde také při stavbě a údržbě potřebné infrastruktury. Pro práci na ledu a sněhu byl od výrobce vybaven speciálním „klima-paketem“.

Terénní jeřáb Grove RT540E doplnil stávající flotilu čtyř podobných jeřábů

Daviesova výzkumná stanice je jednou ze čtyř vědeckých pracovišť, zařazených do australského výzkumného programu Antarktidy. Zároveň se jedná o nejjižněji umístěnou stanici, vzdálenou zhruba 2 300 námořních mil od města Perth. Tomu také odpovídají teploty, které se tu pohybují i kolem minus 60 °C. Terénní jeřáb Grove RT540E doplnil stávající flotilu čtyř podobných jeřábů. Tento má navíc speciální ochranu proti mrazu, jako jsou elektrická topná tělesa (240 V) pro motor, bateriovou soustavu a také pro nádrž s hydraulickým olejem. Samozřejmostí je použití speciálního oleje s velmi nízkou viskozitou. Ačkoli jsou jeřáby vybaveny výkonným topením, obsluha v nich pracuje pouze pokud za teplot převyšujících –20 °C.

Celkem se v rámci tohoto výzkumného programu používá šest jeřábů, které jsou rozmístěny na třech stanicích. Obvykle bývají nasazovány pouze přes léto, kdy nejsou teploty – jak už bylo zmíněno – tak extrémní. Samostatnou kapitolou je servis, kdy ke každému jeřábu je na stanici přítomna servisní četa, která se stará o čištění strojů od námrazy (choulostivé jsou zejména části výložníku, pneumatiky, ale zmrzlý sníh se může dostat také do kabiny). Po deseti měsících se každý jeřáb naloží zpátky na loď a odveze na pevninu, kde se v dílně prohlédne, opraví a případně se tu vymění mrazem poškozené součásti.

Jeřáby bývají na Antarktidě nasazovány obvykle pouze přes léto, kdy nejsou teploty tak extrémní
Jeřáby bývají na Antarktidě nasazovány obvykle pouze přes léto, kdy nejsou teploty tak extrémní

Nový jeřáb RT540E má nosnost 35 t; výložník o délce 31 m se skládá ze čtyř částí plus je k dispozici teleskopický výkyv v rozsahu 7,9 m až 13,7 m, takže maximální pracovní výška jeřábu je 47 m. Výložník obdélníkového tvaru je vyrobený z vysokopevnostní oceli (pevnost v tahu 100 k.s.i.), která při manipulaci s břemenem pomáhá rozkládat jeho hmotnost a zvyšuje tak kapacitu jeřábu.

Australský výzkumný program zkoumá roli Antarktidy a jižního oceánu v globálním klimatickém systému. Na této Daviesově stanici se realizuje řada vědeckých výzkumů o klimatu, počasí, ekosystémech, ledu a zvířatech. Díky vzdálené poloze tu mají vědci jedinečnou příležitost zkoumat zdejší ekosystém, a to včetně populací tuleňů a tučňáků, kteří žijí v blízkosti stanice. Žije tu i tučňák císařský, který je zvláštní svou vysokou adaptabilitou na mrazy a povětrnostní podmínky.

Autor: Jan Rybář
Foto: Grove
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek

Hutnicí techniku Bomag nyní pořídíte s extra slevou a rozšířenou výbavou

Zveřejněno 29.3. Společnost NorWit, oficiální distributor ručně vedené hutnicí techniky Bomag, připravila pro letošní stavební sezonu cenovou akci na vybrané stroje tohoto výrobce. celý příspěvek