Dnes je 7.5. – svátek slaví Stanislav

Společnost KUHN Bohemia představuje rýpadlo-nakladače nové generace KOMATSU řady 5

Zveřejněno: 16. 5. 2006

Společnost KUHN Bohemia v těchto dnech představuje zcela novou řadu rýpadlo-nakladačů KOMATSU. Ta nese označení WB – 5 a v současné době jsou v České republice k dispozici prvé 2 modely WB93R-5 a WB97R-5. A protože se jedná o žhavé novinky, podívejme se na některé jejich parametry a přednosti blíže.

Značka KOMATSU a její výhradní distributor v ČR společnost KUHN Bohemia mají za sebou velmi úspěšnou prodejní sezónu 2005. Prodáno bylo na 250 nových stavebních strojů. Nejprodávanějšími stroji se staly opět rýpadlo-nakladače KOMATSU, jejichž prodej během roku výrazně překročil 100 kusů a došlo tak v celkovém počtu prodaných strojů, tedy i rýpadlo-nakladačů, k nárůstu o více než 10 % oproti roku 2004. Za této příznivé situace jsou na našem trhu představovány nové modely, jež dále posouvají vývoj této kategorie strojů.

Nové rýpadlo-nakladače KOMATSU jsou téměř ideální kombinací moderního a elegantního designu, výkonné a úsporné pohonné jednotky, nejmodernějšího hydraulického systému s komfortním provedením vybavením kabiny a výkonným pracovním zařízením.


Ovládání pomocí pák

Výkonná a moderní koncepce stroje

Srdcem rýpadlo-nakladačů KOMATSU této nové řady jsou nové motory rodiny KOMATSU, nízkoemisní přeplňované diesel motory s výkonem téměř 74 kW, jež s rezervou splňují emisní předpisy stupně II, platné pro tuto kategorii strojů. Oproti předešlé generaci strojů disponují vyšším výkonem i hnacím momentem. Řazení je řešeno obdobně jako u minulé řady, tj. automatickým elektronickým řazením rychlostních stupňů typu „Power Schift“ (u modelů WB97R-5) či „Power Shuttel“ (model WB93R-5). Ve spojení s ostatním přednostmi nové řady rýpadlo-nakladačů jako jsou hydraulický sytém CLSS, hydraulická čerpadla s nastavitelným průtokem, unikátní hydraulický systém „SyncroSystem“ se model zařazuje na absolutní světovou špičku ve své kategorii. Rýpadlo-nakladače KOMATSU tak předčí své konkurenty jak v maximální pojezdové rychlostí 40km/h, tak komfortu řízení a obsluhy, výjimečné jemnosti a přesnosti ovládání strojů při výborných parametrech rypných a zdvihových sil a rychlosti pracovního cyklu, jež doznaly dalšího vylepšení.


Rýpadlo-nakladač WB93R-5

Nový design strojů

Dlouhodobý vývoj se odrazil i v nové designu těchto strojů. Na první pohled upoutá nová kabina s výrazně větším vnitřním prostorem (o 18 % oproti předešlému modelu), zvětšenou prosklenou plochou (o 30 %) a lepším výhledem, novým interiérem ve stylu osobních aut a moderním řešením ovládacích kontrolních prvků. Zde stojí za pozornost joystickové ovládání nakládacího zařízení ve standardu u všech modelů a joystického ovládání podkopu u WB97R-5 ve standardu. Rovněž ovládání opěrných noh je PPC pákami.


Joystickové ovládání

Dalším viditelnou změnou je nový S-tvar podkopového výložníku, jež kopíruje tvar velkých rýpadel. Bylo tak dosaženo lepších parametrů při vysýpání a celkově nový stroj disponuje vyššími rypnými silami. Násada podkopu je dodávána ve dvou délkách a to pro WB93R-5 ve standardním provedení a pro WB97R-5 v delším provedení s maximálním hloubkovým dosahem až 6,5 m při použití teleskopu. Nosnost na podkopu je výrazně zvýšena o 50 – 71 % (dle polohy výložníku) oproti předešlému typu. Podkopové lžíce jsou připojeny ke stroji čepy se zvětšeným průměrem o 5 mm oproti starším modelům.

Konstrukčně nový je též přední nakládací výložník, jež poskytuje výborné nakládací parametry a současně zajišťuje paralelní zdvih pracovního zařízení, zejména paletizačních vidlí. Maximální změna úhlu při zvedání dosahuje pouhých 11o. Hydraulické hadice a trubky na obou výložnících jsou tradičně ukryty před poškozením a dokumentují velmi čisté konstrukční zpracování strojů.


Rýpadlo-nakladač WB97R-5

Nově je vyřešena i příď stroje. Přední motorová část stroje je zakončena mohutným kovovým blokem, jenž slouží jako ochrana před poškozením i jako přední protizávaží.

Široká použitelnost a universálnost rýpadlo-nakladačů KOMATSU

Progresivně řešený vysoce výkonný a úsporný hydraulický systém i propracované nakládací i podkopové zařízení přímo vybízejí k využití pro různé pracovní zařízení. Stroje jsou již standardně dodávány s víceúčelovou nakládací lopatou se zuby a překlápěcími vidlemi. Podkopové zařízení vybavené teleskopickým výložníkem lze dodat v provedení s tzv. offsetovým výložníkem, umožňujícím natočení podkopové násady a lžíce mimo osu podkopu. Podkopové zařízení je vybaveno hydraulickým okruhem, jenž umožňuje připojení hydraulického bouracího kladiva nebo jiného pracovního zařízení, vyžadujícího jednosměrný či dvousměrný hydraulický okruh. Na rýpadlo-nakladače KOMATSU lze tak běžně montovat různé druhy podkopových lopat, natáčecí svahovací lžíce, závěsné drapáky, vrtací zařízení, apod. Běžně dodávaný mechanický rychloupínák dává možnost lopaty rychle vyměňovat a stroj i pracovní zařízení optimálně využívat.


Ovládací panel

Rýpadlo-nakladače KOMATSU jsou po této modernizaci ještě atraktivnější stroje a jistě budou velmi pozitivně přijaty i českými uživateli.

Foto: Archiv firmy KUHN-BOHEMIA a.s.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Centrum Brna má svou dočasnou dominantu: věžové jeřáby Liebherr

Zveřejněno 6.5. Blížíte-li se k hlavnímu železničnímu nádraží v Brně, nemůžete je přehlédnout. Řeč je o věžových jeřábech Liebherr, které tu byly v loňském roce postaveny v souvislosti s pokračující výstavbou a rozšiřováním byznysového centra Titanium a výstavbou… celý příspěvek

ZANDT cargo představil inovace na veletrhu MAWEV 2024

Zveřejněno 3.5. Na veletrhu MAWEV, který se konal v první polovině dubna v Rakousku, představila firma ZANDT cargo hned osm exponátů. Na výstavní ploše 400 m² byly k vidění přívěsy a návěsy pro těžké náklady, zemní práce, likvidaci a manipulaci s materiálem. celý příspěvek

Profesionální světlo pro profesionální práci

Zveřejněno 25.4. Investice do kvalitních přídavných světlometů se v podobě zvýšené produktivity a efektivity práce mnohonásobně vrátí. Při setmění se práce nemusí nutně zastavit a v klidu lze dodržovat termíny 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. celý příspěvek