Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 19.4. – svátek slaví Rostislav

INTERMAT 2018 s řadou novinek

Zveřejněno: 26. 8. 2018

Veletrh INTERMAT 2018, který se konal v dubnu v Paříži, s sebou přinesl řadu novinek a inovací a potvrdil růst odvětví, které se zaměřuje na budoucnost. Konečná čísla praví: na veletrhu vystavovalo 1400 vystavovatelů a navštívit ho přišlo 173 300 návštěvníků, z toho 30 % jich dorazilo ze zahraničí a to ze 160 zemí.

Na veletrhu INTERMAT 2018 se představila řada novinek a inovací

Slavnostního otevření veletrhu, které se konalo 23. dubna na výstavišti Paris-Nord Villepinte, se zhostil Bruno Cavagné, předseda FNTP (French public works federation) a zástupci výrobních odvětví (CECE, CISMA, SEIMAT atd.). Od té chvíle až do 28. dubna, kdy veletrh končil, probíhal ve znamení hospodářského oživení a příznivého klimatu. Stavební firmy, výrobci, dodavatelé zařízení a řešení, půjčovny a distributoři z EMEA (Europe Middle East And Africa) zaznamenali hmatatelné důkazy tohoto pozitivního trendu.

Jak se vyjádřili o veletrhu pořadatelé a samotní vystavovatelé?

Isabelle Alfano, ředitel výstavy řekl: „Zavedení nové služby při sjednávání obchodních schůzek bylo velikým úspěchem. Obchodních schůzek s využitím této služby jsme zaznamenali více než 3 000, což svědčí o vitalitě trhu a vyváženosti mezi nabídkou a poptávkou.

Přímo na veletrhu jsme uzavřeli několik prodejů, což bylo komerčním úspěchem a zároveň dokazovalo pozitivní klima, které odráží ekonomiku, jak ji vidíme dnes. Pro nás, výrobce ve Francii a Evropě, je INTERMAT skutečnou vitrínou pro naše know-how,” řekl Martin Schickel, generální ředitel společnosti Liebherr-France SAS.

Veletrh INTERAMAT 2018 byl velmi úspěšný pro skupinu Fayat a všechny její značky, ve skutečnosti patří mezi nejlepší od té doby, co jsme zde začali vystavovat. Jedním z hlavních trendů, které jsme zaznamenali, bylo výrazné zvýšení návštěvnosti našeho stánku, z toho veliký podíl tvořili zahraniční návštěvníci a zástupci významných francouzských firem (Colas, Eurovia, Eiffage),” uvedl Stéphane Guillon, ředitel pro marketing a komunikaci, Groupe FAYAT.

Letošní INTERMAT byl pro Komatsu vynikající. Díky němu jsme dokázali znovu potvrdit naši celkovou angažovanost na francouzském a africkém trhu. Při prezentaci nejnovějších inovací jsme zaujali mnoho návštěvníků, kteří se zastavili na našem stánku,” byl spokojen Naser Memic Rendon, manažer v oblasti marketingu a komunikace, skupiny KOMATSU.

V centru debaty stály inovace a nové technologie

Prostřednictvím svých čtyř odborných center (Zemní práce & demolice; Silnice, minerály & zakládání; Stavební a betonářský sektor; Zvedání, manipulace & doprava), tří nových témat k vesnicím (Nastartování vesnice; Stavění chytré vesnice; Demolice & recyklování vesnice) a programům s rozhovory a workshopy INTERMAT celou dobu svého konání pulzoval inovacemi.

Postřehy naší redakce

Naše redakce dorazila na Paříže o den dříve, aby mohla být na veletrhu již první den brzy ráno a aby stihla za dva veletržní dny získat co nejvíce informací. Vše dopadlo trochu jinak, než jsme plánovali (v neděli jsme dorazili do hotelů bez problémů, avšak hned druhý den v Paříži stávkovali, nejezdil RER, rušily se lety domů, což s sebou přineslo zbytečné zmatky a nestihli jsme např. dvě pro nás důležité tiskové konference). I tak se nám však podařilo navštívit řadu stánků, vidět hodně novinek a zajít na INTERMAT Demo Show, která stála za to.

Fotoreportáž

Pomocí přiložených fotografií a textu k nim se vám pokusíme veletrh přiblížit.

Již před samotnými branami výstaviště Paris Nord Villepinte jsme viděli některé novinky a dozvěděli se, na kterém stánku budou vystaveny.

Už první den dopoledne se v halách i na venkovních plochách hemžily tisíce návštěvníků. Pro ty, kteří si museli odpočinout, byla přichystána příjemná místa k odpočinku. Jedno z nich se nacházelo přímo za vstupní halou. Po akreditování jsme se vydali na stánek MANITOU. Probíhala zde tisková konference, představena byla firma a stroje, které jsme následně viděli na stánku, slavilo se 60 let značky.

INTERMAT Demo Show

Po tiskové konferenci jsme spěchali na Demo Show. Věděli jsem totiž již předem (z PRE-INTERMATu), že mnohé stroje včetně novinek, se předvedou právě zde – přímo v nasazení. Na Demo jsme prožili několik hodin, které opravdu stály za to. Předvedlo se nám pásové rýpadlo Komatsu PW148 s přívěsem Fliegel. Vedle nich pracovalo pásové rýpadlo PC 210CLi. Nechyběly stroje značky Dossan a Liebherr, Bobcat, HITACHI, Wacker Neuson, HYUNDAI, Volvo... Na mnohých z nich byla upevněna různá přídavná zařízení (rotátory, lžice, vidle, kladiva, drticí lžíce...). I ta ukazovala, co vše dokáží. Mnohé návštěvníky překvapily stroje značky Komatsu, které byly vidět v červené barvě.

Na Demo probíhaly také soutěže zručnosti. Na ně se lidé – často velmi zruční strojníci – doslova hrnuli. Například na Wacker Neuson čekaly i hodiny, aby se soutěže zručnosti mohli zúčastnit.

Na předváděcí akci Doosan a Bobcat jsme měli osobní pozvání, Celou show uváděl náš známý z Francie, rovněž tak jsme se znali i s některými strojníky (jeden z nich byl z ČR – Zdeněk Brůžek). Kluci se na strojích opravdu předvedli. Stroje jim pod rukama jen tancovaly, občas předvedli i kaskadérské kusy, kdy se mnohým z nás tajil dech.

Volné plochy

Na volných plochách se představovala celá řada teleskopických manipulátorů. Jedním z nich byl nováček – Dieci Icarus. Až k nebi se tyčily jeřáby značky Liebherr, Potain... Nechyběly však ani plošiny Haulotte, čerpadla betonových směsí a další. Venku také vystavovala firma Goldhofer. O tom, co vše tato firmy dokáže přepravit, se můžete dočíst také v tomto čísle Stavební techniky.

Haly

Opět se zde předváděly stovky značek. Všimli jsme si, že obří stroje Komatsu lákaly především chlapy. Mnozí z nich se s nimi pořizovali i selfíčka. Konaly se desítky tiskových konferencí. Konference CASE probíhala společně se značkou IVECO. I zde se slavilo – 60 let existence kolových nakladačů CASE, představovaly se stávající stroje a novinky.

Wacker Neuson měl svou Demo show přímo v hale. Mohl si to dovolit, neboť všechny jeho stroje byly poháněny bateriemi, navíc jezdily na gumové podlaze, což s sebou neslo nulové emise a téměř nulový hluk. Akce se nestíhaly, bylo jich opravdu hodně, mnohé se překrývaly. Muselo se vybírat.

Občas mohl pomohl i vláček, který vás dokázal dopravit na vzdálenější místa. My ho nevyužili, ale alespoň jsme ho pro vás vyfotili.

Dva dny uběhly a my se vraceli domů s tím, že i kdybychom zde byli celý veletrh, tak bychom viděli jen část.

Autor: Mgr. Helena Hejhálková
Foto: Helena Hejhálková

Tématické tagy

Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek

Hutnicí techniku Bomag nyní pořídíte s extra slevou a rozšířenou výbavou

Zveřejněno 29.3. Společnost NorWit, oficiální distributor ručně vedené hutnicí techniky Bomag, připravila pro letošní stavební sezonu cenovou akci na vybrané stroje tohoto výrobce. celý příspěvek