Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 19.4. – svátek slaví Rostislav

Inovace od Hitachi v praxi. Magnetem byly kolové nakladače nové řady -7 a speciální stroje KTEG

Zveřejněno: 9. 5. 2022

Koncem března se poblíž Frankfurtu nad Mohanem uskutečnila v rámci Coreum Praxistage vzdělávací akce pro vybrané partnery společnosti Hitachi Construction Machinery (Europe) NV. Z České republiky byla pozvána společnost NET spol. s r.o., jejíž zástupci se díky tomu mohli jako jedni z prvních seznámit s mnoha novinkami v praxi a zprostředkovaně je přiblížit též čtenářům Stavební techniky.

Kolový nakladač Hitachi ZW310-7

V rámci Coreum Praxistage (v překladu „dny praxe v Coreu“) mohli odborníci z oblasti stavebnictví, manipulace s materiálem a recyklace strávit tři dny testováním stavebních strojů, přídavných zařízení a technických řešení od spolupracujících výrobců a poskytovatelů služeb, a to v reálném pracovním prostředí. A protože je hlavní partner projektu COREUM – společnost Kiesel GmbH německým distributorem stavebních strojů značky Hitachi a dalším z partnerů přímo společnost Hitachi Construction Machinery (Europe) NV, stroje značky Hitachi byly na akci Coreum Praxistage těmi nejviditelnějšími.

Možnosti v rámci této akce jsou obrovské: areál COREUM, nacházející se v německém městě Stockstadt, poblíž Frankfurtu nad Mohanem, se totiž rozkládá na celkové ploše 200 000 m², z čehož 80 000 m² tvoří prostory určené pro prezentaci strojů a jejich praktické předvádění. Je zde několik realistických demonstračních pracovišť, například na téma úprava krajiny, nulové emise, speciální inženýrské stavby, demolice, manipulace s materiálem nebo digitální staveniště.

Na jednotlivých demonstračních pracovištích byla k vidění kompletní řada malých a středních rypadel ZX a nakladačů ZW Hitachi, přičemž všechny stroje byly vybavené pracovními adaptéry a bylo možné si je vyzkoušet.

Minirypadlo Hitachi ZX65USB-6
Minirypadlo Hitachi ZX65USB-6

Nové kolové nakladače řady -7

Nejvíce nás zaujaly kolové nakladače Hitachi nové řady -7, které se v současné době postupně uvádí na trh a jejichž dodání prvních kusů do České republiky a na Slovensko právě očekáváme (duben 2022). Konkrétně se jednalo o modely ZW180-7, ZW220-7 a ZW310-7, které prošly oproti předchozí řadě -6 zásadní inovací.

Kolový nakladač Hitachi ZW220-7
Kolový nakladač Hitachi ZW220-7

Na první pohled zaujme nová řada nakladačů výraznějším vnějším designem, zásadní změny se ale udály též uvnitř kabiny obsluhy. Po stránce uživatelského komfortu bylo vylepšeno zejména sedadlo řidiče, které je nyní komfortnější a s integrovanými joysticky. Na sloupku kabiny vpravo před řidičem přibyl panel s ovládacími prvky, nad nímž je umístěn nový přídavný monitor. Funkce zobrazované na přídavném monitoru se ovládají kombinací otočného ovladače a tlačítek umístěných na pravé loketní opěrce a zobrazují se na něm například informace integrovaného vážicího systému, který je nyní standardní výbavou, nebo složený obraz okolí stroje AerialAngle®, který je výbavou volitelnou a který zpracovává údaje ze soustavy tří kamer umístěných po stranách a na zádi stroje.

Společnost NET spol. s r.o. je výhradním zástupcem značek MANITOU, GEHL, HITACHI a VF VENIERI. Na českém trhu pro ně zajišťuje prodej, záruční/pozáruční servis a také distribuci náhradních dílu. Centrální prodejní a servisní středisko se nachází nedaleko Uherského Hradiště v obci Huštěnovice na silničním tahu z Přerova do Břeclavi. Dobře dimenzovaná obchodní a servisní sít pak zajišťuje dobrou dostupnost služeb po celé ČR.

Vylepšen byl také hlavní palubní monitor umístěný na přístrojovém panelu. Standardním prvkem výbavy je nyní rádio s příjmem digitálního signálu DAB+, funkcí Bluetooth pro připojení mobilního telefonu v režimu hands-free a USB vstupem pro přehrávání zvukových souborů ve formátu mp3. Samozřejmostí, prezentovanou už u předchozí řady nakladačů, je osvědčená volitelná možnost ovládání řízení joystickem a přínosem pro bezpečnost provozu je nově zavedený volitelný prvek výbavy – systém zjišťování a výstrahy před překážkami za strojem.

Široké možnosti využití

U rypadel všech hmotnostních tříd jsme se pak zaměřili zejména na možnosti dovybavení strojů pracovními adaptéry, jako jsou například naklápěcí hlavy, rotátory a tiltrotátory, a praktickými možnostmi a hranicemi využití těchto zařízení.

Kolové rypadlo Hitachi ZX150W-7 vybavené tiltrotátorem Kinshofer NOX a osazené vibrační deskou.
Kolové rypadlo Hitachi ZX150W-7 vybavené tiltrotátorem Kinshofer NOX a osazené vibrační deskou.

Zcela zvláštní kapitolou byla pak prezentace impozantních strojů KTEG postavených na základě hydraulických rypadel Hitachi Construction Machinery, vyvíjených s ohledem na specifické potřeby evropských zákazníků a jejichž řada se postupně rozšiřuje. Stroje značky KTEG, které se postupně integrují do nabídky stavebních strojů značky Hitachi, jsou určeny pro nasazení v mnoha oblastech, od systémů pro manipulaci s různými typy břemen, demolice a speciální stavební práce až po pásová rypadla poháněná bateriemi.

Jak je vidět na přiložených fotografiích, bylo se na akci opravdu na co dívat, a to mimo jiné i díky příjemnému zázemí, které projekt COREUM poskytuje a jehož součástí je vlastní restaurace. Komplexnost poskytovaných služeb pak v blízké době doplní již budovaný hotel.

Autor: Bronislav Indra
Foto: Bronislav Indra, NET
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.

Přečtěte si také

 

Nové

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek

Hutnicí techniku Bomag nyní pořídíte s extra slevou a rozšířenou výbavou

Zveřejněno 29.3. Společnost NorWit, oficiální distributor ručně vedené hutnicí techniky Bomag, připravila pro letošní stavební sezonu cenovou akci na vybrané stroje tohoto výrobce. celý příspěvek