Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 26.4. – svátek slaví Oto

V kamenolomu v Brně-Líšni se představily stavební stroje HITACHI

Zveřejněno: 28. 3. 2017

Oranžová barva ovládla ve dnech 22. a 23. února 2017 kamenolom v Brně-Líšni, když do místního areálu zavítaly v rámci Demo tour stavební stroje HITACHI. Společnost NET spol. s r.o., oficiální importér stavebních strojů HITACHI, zde představila a umožnila vyzkoušet si například minirýpadla ZX38U a ZX55U, kolová rýpadla ZX140W-5B a ZX170W-6, pásová rýpadla ZX85USB-5A, ZX160, ZX250-6 a ZX300-6 či kolový nakladač ZW220-5B.

Kolový nakladač ZW220-5B

V průběhu dvou dnů akci navštívilo několik stovek zájemců z řad strojníků, firemních zákazníků, ale i odborné veřejnosti. A můžeme s čistým svědomím říct, že se nenudili. Zájem o vyzkoušení strojů byl totiž opravdu velký a když už někoho náhodou přepadl hlad, zachránil ho párty stan s výborným gulášem. Pojďme si přiblížit jednotlivá lákadla:

Minirýpadla ZX38U a ZX55U

Kategorii nejmenších rýpadel prezentovaly modely ZX38U-5A a ZX55U-5A spadající do hmotnostní kategorie 3,8 respektive 5,5 tun. Mezi hlavní rysy těchto strojů patří výkonné a efektivními motory nebo nulový poloměr otáčení zadní části.

Kolová rýpadla ZX140W-5 a ZX170W-5

Ihned u vstupu stálo 17tunové kolové rýpadlo ZX170W-6, které je vhodné k použití na celé řadě stavebních projektů, u nichž je důležitá produktivita a efektivnost. Vyznačuje se totiž, kromě pro HITACHI obvyklou výbornou ovladatelností, také přítomností systému HIOS III („Human & Intelligent Operation System“, volně přeloženo jako „uživatelsky přívětivý a inteligentní řídicí systém“). Tato patentovaná technologie se uplatňuje ve dvou případech. Za prvé při současném spouštění výložníku a pohybu násady, kdy se výložník směrem dolů pohybuje jen za pomocí gravitace a veškerá hydraulická kapalina tak může být použita pro pohyb násady (15% zrychlení). Za druhé při přitahování násady a současném zvedání výložníku, kdy se násada pohybuje díky gravitaci a vzniklý přebytečný olej navíc přes rekuperační ventil putuje do válce výložníku a pomáhá čerpadlu (zrychlení o 20 %).

Menší z rýpadel, 14tunové ZX140W-5B si mohli zájemci vyzkoušet a otestovat jak přesnost ovládání, tak i systém HIOS III. Stejně jako větší rýpadlo, bylo i toto vybaveno dvoudílným výložníkem.

Kolové rýpadlo ZX140W-5
Kolové rýpadlo ZX140W-5

Pásové rýpadlo ZX85USB-5

Toto kompaktní pásové rypadlo, vyznačující se krátkým poloměrem otáčení zadní části, nachází uplatnění především na městských staveništích a v jiných případech, kdy je k dispozici jen omezený prostor. Kromě předváděné 8,5tunové verze je vyráběn ještě menší 6,5tunový stroj.

Pásové rýpadlo ZX85USB-5
Pásové rýpadlo ZX85USB-5

Pásová rýpadla

Na Demo tour nejvíce zastoupená kategorie strojů. Před stanem s občerstvením byla vystavena 16tunová verze ZX160-5B spolu s 25t tunovým ZX250-6, patřící do inovované série 6. Tahákem bylo rýpadlo ZX300-6, u kterého se krátce zastavíme.

Jak již název napovídá, jedná se o 30tunové rýpadlo z nejnovější série ZAXIS 6. Ta se od „pětky“ liší především tím, že splňuje emisní normu Tier 4 Final. Motor zůstal stejný přibyla nádržka na adBlue a proces selektivní katalytické redukce spalin.

Není to ale změna jediná. Vylepšením prošel hydraulický systém TRIAS s třemi čerpadly (lžíce, výložník i násada mají vlastní čerpadlo), který je u HITACHI unikátní. Tato optimalizace, označovaná jako TRIAS II spočívá ve snížení množství hydraulického oleje, který se vrací do nádrže. Výsledkem je snížení spotřeby paliva. Pohyby násady a výložníku jsou ale i přes toto omezení díky systému rekuperace přebytečného oleje rychlejší.

Sílu tří čerpadel doplněnou o inteligentní řídicí systém s rekuperací oleje testovali strojníci v soutěži při nakládání dampru na čas. Zrychlení hydrauliky si tak mohli osahat v praxi.

Pásové rýpadlo ZX300-6
Pásové rýpadlo ZX300-6

Kolový nakladač ZW220-5B

Kolové nakladače HITACHI se vyznačují výborným rozhledem z kabiny, vysokou vylamovací silou, dobrou nosností a pojezdovou rychlostí dosahující téměř 35 km/h. Prezentovaný nakladač ZW220-5B s provozní hmotností cca 18 tun patří mezi střední stroje ale i přes to disponuje mimořádnou produktivitou.

Oficiální importér strojů HITACHI

Od roku 2015 je pro sortiment stavebních strojů japonského výrobce HITACHI oficiálním importérem do České republiky společnost NET spol. s r.o. Tato Uherskohradišťská firma zajišťuje nejenom prodej samotných strojů, ale také záruční i pozáruční servis a distribuci náhradních dílů.

NET spol. s r.o. je od roku 2015 oficiální importér HITACHI do České republiky
NET spol. s r.o. je od roku 2015 oficiální importér HITACHI do České republiky

Obchodní a především servisní síť má rozprostřenou po celé České republice, hlavní středisko je situováno nedaleko Uherského Hradiště v obci Huštěnovice na hlavním silničním tahu směr Přerov–Olomouc.

Stavební stroje HITACHI lze zakoupit i u smluvních obchodních partnerů, společnosti AUSTRO Baumaschinen spol. s r.o. a Raif spol. s r.o.

V posledních letech se společnosti NET podařilo úspěšně vstoupit na trh stavebních strojů v České republice a, díky zmíněnému dobrému zázemí, servisní síti a obchodním partnerům, se může směle srovnávat s jinými zavedenými značkami.

Další vystavovaná technika

V rámci Demo tour 2017 prezentovalo své produkty ještě několik dalších firem, z nichž největší expozice patřila společnosti POWERSCREEN ČR, s.r.o., která je autorizovaným a výhradním zástupcem největšího světového výrobce mobilních technologií společnosti POWERSCREEN GB Ltd. pro český a slovenský trh. Přímo v provozu tak byly k vidění mobilní technologie určené pro drcení a třídění kameniva.

Třídič Warrior 800
Třídič Warrior 800

Akce se dále zúčastnila společnost PROPNEU, s.r.o., specializovaný dodavatel OTR pneumatik, která, mimo jiné, návštěvníkům předvedla ukázku výměny pneumatik na kolovém nakladači Hitachi ZW220. K vidění byly také různé lžíce a lopaty od firmy TRIGA-MF spol. s r.o. či nivelační a vážicí systémy společnosti Construction SITECH CZ s.r.o. Své finanční produkty představila společnost ČSOB Leasing, a.s.

Nechyběly ani automobily a to jak osobní (Mitsubishi nabízené společností M Motors CZ s.r.o.), tak i nákladní, zastoupené prostřednictvím značky IVECO.

Autor: Jiří Hejhálek
Foto: Věra Machková
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Profesionální světlo pro profesionální práci

Zveřejněno 25.4. Investice do kvalitních přídavných světlometů se v podobě zvýšené produktivity a efektivity práce mnohonásobně vrátí. Při setmění se práce nemusí nutně zastavit a v klidu lze dodržovat termíny 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. celý příspěvek

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek