Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 29.3. – svátek slaví Taťána

Evropský kongres Recyklace stavebních materiálů 2030

Zveřejněno: 25. 5. 2022

Evropská asociace kvality pro recyklaci e.V. (EQAR) pořádá dne 1. června 2022 v rámci mezinárodního veletrhu IFAT v Mnichově kongres „Recyklace stavebních materiálů 2030“. Hlavními tématy budou výběrová řízení a vypisování zakázek pro recyklované stavební materiály: Best Practice; ochrana přírodních zdrojů a využívání recyklovaných materiálů; nařízení EK pro uvádění stavebních výrobků na trh jako motor oběhového hospodářství.

Drcení materiálů přímo na stavbě pomocí lopaty MB Crusher. (foto Vladimír Vrbický).

Mezinárodní kongres EQAR „Building Material Recycling 2030” se v kombinaci s návštěvou předního světového veletrhu ekologických technologií IFAT stává vynikající příležitostí k setkání odborníků z oblasti recyklací stavebních materiálů.

Recyklace stavebního materiálu pro každý stavební projekt

Využití produktů z oběhového hospodářství by mělo být zohledněno již při plánování – příklady osvědčených postupů z Itálie, Rakouska, Švýcarska a Německa ukazují cestu k udržitelnému zadávání veřejných zakázek: Každý stavební projekt by měl být vypsán tak, aby byla zajištěna i recyklace stavebních materiálů. To nejen stimuluje oběhové hospodářství ve stavebnictví, ale také výrazně snižuje největší tok odpadů, a to výkopových materiálů a stavebních odpadů. To je také cílem „Zelené dohody pro Evropu”.

Ochrana přírodních zdrojů využíváním recyklovaných stavebních materiálů

Skládky by měly přijímat minimální množství odpadů, aby se prodloužila jejich zbývající životnost. Zároveň je třeba zachovat i přírodní ložiska jako zdroj surovin pro další generace. Oba cíle lze podpořit zpracováním stavebního odpadu na kvalitní stavební materiály. Přednášky mezinárodních specialistů ukáží způsoby, jak kvalitně využít asfalt a beton, a dokonce umožnit vícenásobnou recyklaci. Kromě ochrany zdrojů se jedná také o příspěvek k ochraně klimatu.

Nařízení pro uvádění stavebních výrobků na trh jako motor oběhového hospodářství

Stavební materiály z velké části podléhají nařízení EK a Rady pro uvádění stavebních výrobků na trh (č. 305/2011). Používání recyklovaných stavebních materiálů je povinné již v základních požadavcích tohoto evropského nařízení. Implementace v jednotlivých národních státech je však stále otevřená. V panelové diskusi budou evropští zástupci diskutovat o vylepšeních v rámci novely BPR.

Závěr

Poznamenejte si datum: 1. června 2022, kongres EQAR „Recyklace stavebních materiálů 2030”, jako součást IFAT, Mnichovské výstaviště, hala B. Novináři mohou samozřejmě získat akreditaci na tuto akci zdarma! Další informace na www.eqar.info.

Autor: doc. Ing. Miroslav Škopán, CSc.
Foto: Vladimír Vrbický

Tématické tagy

Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Hutnicí techniku Bomag nyní pořídíte s extra slevou a rozšířenou výbavou

Zveřejněno 29.3. Společnost NorWit, oficiální distributor ručně vedené hutnicí techniky Bomag, připravila pro letošní stavební sezonu cenovou akci na vybrané stroje tohoto výrobce. celý příspěvek

Pojízdné pístové kompresory z Chrástu. Nechyběly na žádné československé stavbě

Zveřejněno 27.3. Většinu své služby stály mimo pozornost jakýchkoliv nadšenců. Často zastrčené stranou někde v rohu staveniště. Je to pochopitelné – nejednalo se o působivé pohybující se siláky, kteří by zvedali těžká břemena či rozrývali nepoddajnou zeminu. Pokud… celý příspěvek

S-DEUTZ jste vždy o krok napřed. Ucelená nabídka služeb pro maximální péči o motor

Zveřejněno 25.3. Společnost DEUTZ AG, významný výrobce motorů přináší pro své stávající i potenciální zákazníky nové služby nesoucí název S-DEUTZ. Proč písmeno S na začátku? Protože jsou v něm zahrnuta hned tři anglická slova začínající na „S“ vystihující služby –… celý příspěvek