Dnes je 8.5.

Editorial 4/2008

Zveřejněno: 26. 8. 2008

Je léto, prázdniny a dovolené. Venku jsou tropy, ovšem jen před pár dny nebylo tepleji než v Grónsku. Ať už jsou tropy nebo Grónsko, v naší redakci je práce nad hlavu. Je to tím, že naši obchodní partneři, inzerenti, reklamní agentury, dopisovatelé a také čtenáři jsou letos o poznání aktivnější než dříve...

Milí čtenáři,

Je léto, prázdniny a dovolené. Venku jsou tropy, ovšem jen před pár dny nebylo tepleji než v Grónsku. Ať už jsou tropy nebo Grónsko, v naší redakci je práce nad hlavu. Je to tím, že naši obchodní partneři, inzerenti, reklamní agentury, dopisovatelé a také čtenáři jsou letos o poznání aktivnější než dříve. Chtěla bych tímto všechny pozdravit a moc poděkovat za přízeň.

Pamatuji, jak před deseti až patnácti lety kolovala předpověď, že veletrhy a výstavy nahradí internet. Osobně znám několik vrcholových managerů z tohoto odvětví, kteří tyto zprávy sledovali velmi pozorně. Ale nikdo z nich se nevyděsil tak, aby tzv. zavřel krám a „uklidil se" z trhu. Naopak. Od oněch dob až do dneška vyrostla nová velká výstaviště např. v Mnichově a nedávno ve Stuttgartu, v areálu brněnského výstaviště vyrostly dva velké pavilony a třetí se právě dostavuje. Žije i projekt moderního výstaviště v Praze – Letňanech. Regionální a místní výstavní místa byla modernizována nebo přibyla nová.

Kde udělali tehdejší věštci chybu, je jasné. Internet je sice mocný nástroj i pro obchod, přesto na něm nelze sehnat všechny důležité informace, ani získávat důvěru mezi obchodními partnery. Ač se zdá, že pro člověka je typický racionální úsudek, jedná také na základě pocitů a dojmů. A v tom tkví nenahraditelná podstata veletrhů a výstav. Vznikají zde totiž setkání, ke kterým by jinak nedošlo, jsou tu důležité informace, které by nás nenapadlo hledat, vznikají zde impulsy k novým, lepším řešením a konečně zde vznikají také základy budoucí důvěry – ke značce i jejím představitelům. Možná dnešní návštěvník nedělá přímo na veletrhu takové obchody jako dříve, ale pamatuje si, co zde viděl, a když se rozhodne nakupovat, ví, jakou značku má chtít a na koho se obrátit. A nechce trhat vazby důvěry.

Nejznámější a také nejmohutnější výstavní akce v České republice je Mezinárodní strojírenský veletrh v Brně, známý pod zkratkou MSV. Letos si připomíná 50. výročí vzniku a nás v redakci velmi těší, že můžeme být při tom jako mediální partner. Informaci o tom, jak tato prestižní mezinárodní akce vůbec vznikla, přinesl před lety článek od Zeno Čižmáře, uveřejněný společností Veletrhy Brno, a.s. Text je zajímavý a poučný, zejména pro mladou generaci. Vybírám z něho pár myšlenek:

Polovina 50. let dvacátého století přinesla nebývalý rozmach čs. strojírenství. Od roku 1948 vzniklo 24 zcela nových strojíren a export se za deset let zvýšil dvaadvacetkrát. Hvězda mezinárodního úspěchu čs. strojírenských výrobků zářila stále jasněji. Skvělou pověst ve světě šířily jak Zetory, Jawy, tak čerpadla s trojzubcem, obráběcí a textilní stroje, lodní šrouby i těžké dieselmotory. Československo se zařadilo k velmocem, dodávajícím na klíč investiční celky energetických zařízení, zpracovatelské technologie pro rafinerie ropy, lihovary, škrobárny, nebo pro cukrovary, jichž se po celém světě postavilo na pět set. Devět z deseti íránských cukrovarů postavili Češi, kteří v Argentině zrealizovali i největší lihovar na světě. Cigarety mezinárodních značek se vyráběly na známých československých strojích.

Na přehlídce strojírenství v roce 1957 v Brně se podepsalo dost velkých obchodů (například jen Finsko koupilo dva tisíce traktorů Zetor). Zkušenost brněnského výstaviště jasně dozrála k uspořádání strojírenského veletrhu s mezinárodní účastí, jež by přinesl další, ale také mezinárodní kredit státu.

Na základě vládního usnesení vydalo ministerstvo zahraničního obchodu 8. listopadu 1957 vyhlášku, kterou se k 1. lednu 1958 zřídil podnik Brněnské vzorkové veletrhy, pořadatel veletrhů a výstav se vztahem k zahraničnímu obchodu. Počátkem roku 1958 vznikl veletržní výbor, který zahájil přípravy na mezinárodní strojírenskou výstavu. V únoru 1959 schválila vláda termín prvního mezinárodního strojírenského veletrhu od 6. do 20. září 1959.

...Tak vnikl MSV v Brně.

Všem čtenářům přeji hezký zbytek prázdnin a těm, kteří navštíví 50. MSV ve dnech 15. až 19. 2008 září, mnoho bohatých zážitků.

Helena Hejhálková

Autor: Mgr. Helena Hejhálková
Foto: Archiv firmy
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Centrum Brna má svou dočasnou dominantu: věžové jeřáby Liebherr

Zveřejněno 6.5. Blížíte-li se k hlavnímu železničnímu nádraží v Brně, nemůžete je přehlédnout. Řeč je o věžových jeřábech Liebherr, které tu byly v loňském roce postaveny v souvislosti s pokračující výstavbou a rozšiřováním byznysového centra Titanium a výstavbou… celý příspěvek

ZANDT cargo představil inovace na veletrhu MAWEV 2024

Zveřejněno 3.5. Na veletrhu MAWEV, který se konal v první polovině dubna v Rakousku, představila firma ZANDT cargo hned osm exponátů. Na výstavní ploše 400 m² byly k vidění přívěsy a návěsy pro těžké náklady, zemní práce, likvidaci a manipulaci s materiálem. celý příspěvek

Profesionální světlo pro profesionální práci

Zveřejněno 25.4. Investice do kvalitních přídavných světlometů se v podobě zvýšené produktivity a efektivity práce mnohonásobně vrátí. Při setmění se práce nemusí nutně zastavit a v klidu lze dodržovat termíny 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. celý příspěvek