Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 29.3. – svátek slaví Taťána

Dřevoobráběcí stroje HOLZ-HANDWERK 2003 Norimberk

Zveřejněno: 9. 3. 2003

11. ročník specializovaného mezinárodního veletrhu pro truhláře a dřevozpracující řemesla HOLZ-HANDWERK 2003 se uskuteční v termínu od 19. do 22. března na norimberském výstavišti.



Pořadatelé - Profesní svaz výrobců dřevoobráběcích strojů ve VDMA spolu s veletržní společností Nürnberg Messe
představí výrobky více než šesti set vystavovatelů. Největší podíl na veletrhu mají jako již tradičně výrobci dřevoobráběcích strojů, a to téměř 35 % vystavovatelů. K dalším vystavovaným oborům patří např. firmy, které přicházejí se softwarovými programy (cca 15 % vystavovatelů), nástroji, brusnými a lešticími materiály a velmi výrazným segmentem na veletrhu budou výrobci elektrických i pneumatických nástrojů a technologií na odstraňování odpadů. Nabídku doplňují vystavovatelé výrobků jako kování, zámky, povrchové úpravy, suroviny a mnozí další z oborů, souvisejících právě s oblastí dřevozpracujícího průmyslu.

Trochu statistiky neuškodí
Na předchozí ročník veletrhu přijelo téměř 70 % návštěvníků, kteří se profesně zabývají zpracováním dřevní hmoty. Z velkých výrobních firem jej navštívilo cca 13 % návštěvníků. Další skupinu tvořili lidé, kteří se zabývají obchodem a službami. Vysoký byl podíl účasti samostatných podnikatelů - plných 35 %.

Recese poznamenala i tento obor
V loňském roce se dokázal tento obor v Německu vyrovnat s poklesem poptávky po dřevoobráběcích strojích a od poloviny roku 2002 je zaznamenán nárůst objednávek ze strany dřevozpracujících firem. A to je důvod, kdy profesní svaz VDMA počítá pro rok 2003 s obratem, srovnatelným s předcházejícími výsledky. Export dřevoobráběcích strojů se v první polovině loňského roku zvýšil jen o cca 5 %. Velmi pozitivně se ovšem vyvíjejí trhy ve východní Evropě, kdy se např. export do Polska a Ruska podařilo zvýšit zhruba o 17 % (pro každou zemi).




Několik slov odborníků
Dr. Werner Neubauer (jednatel Profesního svazu výrobců dřevoobráběcích strojů - VDMA) „V rámci rozšiřující se EU bychom chtěli spolupracovat v podstatně vyšší míře s odborníky a výrobci v České republice, jejichž odborná i řemeslná úroveň je vysoká. Proto bych přivítal v tomto směru výrazně větší kooperaci. Dřevozpracující průmysl není jen o výrobě nového, moderního nábytku, ale i o údržbě a renovaci stávajícího fondu a vzácných památek. I v tomto směru obdivuji řemeslnou zručnost, s jakou vaši truhláři, řezbáři a restaurátoři dokáží zrenovovat a v mnoha případech i zachránit řadu cenných památek svých předků.“ Podobně se vyjádřil i Konrad Steininger (prezident Profesního svazu dřevo a plasty - FHK Bayern)
Kromě informace o nových kooperačních smlouvách ve střední a východní Evropě a názorem, že spolupráce by rozhodně neměla končit »cenovým bojem«, zdůraznil podíl profesního svazu na renovacích objektů a interiérů a to v symbióze zažitých, starých řemeslných postupů s novými technologiemi.


Co říci závěrem?
Jaké bude uspořádání v halách na výstavišti? V hale 9 především standardní stroje pro dřevoobrábění, v hale 10 a 11 taktéž, navíc v části haly 10.1 příslušenství, kování, prefabrikáty, fólie, laky, lepidla atp., v části haly 11.1 pak najdou návštěvníci firmy, zabývající se poradenstvím, softwarem a vzděláváním, v hale 12 elektrické a pneumatické nástroje, stroje na zpracování masivního dřeva, brusné a lešticí prostředky, techniku pro likvidaci odpadů a některé další oblasti.
V rámci veletrhu se uskuteční řada odborných akcí - seminářů a konferencí. Co však nelze opomenout, je speciální expozice pod názvem »Řemeslná zdatnost - design pomocí materiálu« kde bude kromě jiného předvedena expozice tzv. komunikativního nábytku, což je stylově odlišný způsob řešení nábytku, který má být nápomocen snazší komunikaci mezi lidmi a citlivě ovlivňovat jejich psychické rozpoložení a pozitivní konání.
Další informace naleznete na kontaktní adrese:
Česko-německá obchodní a průmyslová komora, Václavské náměstí 40,
110 00 Praha 1,
tel.: 224 221 200;
e-mail: info@dtihk.cz, www.dtihk.cz.


Autor: Karel Kurka
Foto: Archiv firmy
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Pojízdné pístové kompresory z Chrástu. Nechyběly na žádné československé stavbě

Zveřejněno 27.3. Většinu své služby stály mimo pozornost jakýchkoliv nadšenců. Často zastrčené stranou někde v rohu staveniště. Je to pochopitelné – nejednalo se o působivé pohybující se siláky, kteří by zvedali těžká břemena či rozrývali nepoddajnou zeminu. Pokud… celý příspěvek

S-DEUTZ jste vždy o krok napřed. Ucelená nabídka služeb pro maximální péči o motor

Zveřejněno 25.3. Společnost DEUTZ AG, významný výrobce motorů přináší pro své stávající i potenciální zákazníky nové služby nesoucí název S-DEUTZ. Proč písmeno S na začátku? Protože jsou v něm zahrnuta hned tři anglická slova začínající na „S“ vystihující služby –… celý příspěvek

DEMTEC Service představuje automatické rychloupínací systémy OilQuick

Zveřejněno 22.3. Výměna mechanického a hydraulického příslušenství na stavební stroje nebyla snad nikdy jednoduší. Z pohodlí kabiny, s maximálním jištěním a doslova za pár vteřin zvládne průměrně zkušený strojník vyměnit pracovní nářadí na svém stroji. Společnost… celý příspěvek