Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 27.4. – svátek slaví Jaroslav

Demoliční rypadlo v Aglomeraci Vítkovice. Speciál s hmotností 95 tun a výškovým dosahem 33 metrů

Zveřejněno: 10. 10. 2019

Území Aglomerace Vítkovice má rozlohu šedesáti hektarů a posledních dvacet let bylo opuštěné. V současné době se sanuje a v lokalitě je rušno. Z celé řady techniky, kterou zde nalezneme, nás na první pohled upoutá demoliční rypadlo Liebherr R 960. Pojďme se u něj krátce zastavit.

Výměna výložníků mezi demoličním a podkopovým, popř. prodlužovacím mezikusem probíhá pomocí hydraulického upnutí a multi rychlospojky s přepákováním

Model R 960 německého výrobce Liebherr, o kterém je řec, a další rypadla určená pro demolice staveb mají svá specifika. Na první pohled je většinou rozeznáme již podle prodlouženého výložníku a násady, liší se ale v mnohem více věcech.

Liebherr R 960 demolition

Stroj o celkové hmotnosti 95 t s výškovým dosahem 33 m je schopen pracovat v 360° radiusu s nářadím o hmotnosti 3,5 t. Je osazen výměnným systémem výložníků a má i další bohatou výbavu. Za zmínku stojí speciální prodloužený a hydraulicky roztažitelný podvozek, demoliční výložník s prodlužovacím mezikusem pro úpravu dosahu dle výšky stavby (13 / 18 / 28 / 33 m) s odpovídajícím nářadím.

Maximální výškový dosah stroje činí 33 m, dle výšky stavby lze mezikusem upravit na optimální hodnotu (13 / 18 / 28 / 33 m)
Maximální výškový dosah stroje činí 33 m, dle výšky stavby lze mezikusem upravit na optimální hodnotu (13 / 18 / 28 / 33 m)

Výměna výložníků mezi demoličním a podkopovým, popř. prodlužovacím mezikusem probíhá pomocí hydraulického upnutí a multi rychlospojky s přepákováním, což zásadně zkracuje dobu výměny výložníků. Stroj má hydraulicky výklopnou kabinu 30° s pancéřovými skly zesílenou ochrannou mříží a speciální přetlakovou filtrací kabiny.

Demoliční provedení dále zahrnuje zesílené otočové ložisko, hydraulicky odnímatelné přídavné protizávaží a demoliční přetěžovací systém Liebherr LDC, který může pracovat ve dvou režimech, buď upozorňuje strojníka na dosažení nebezpečné hodnoty vyložení, nebo rameno sám omezuje.

Demoliční speciál Liebherr R 960 demolition je schopen pracovat v 360° radiusu s nářadím o hmotnosti 3,5 t
Demoliční speciál Liebherr R 960 demolition je schopen pracovat v 360° radiusu s nářadím o hmotnosti 3,5 t

V současné době je R 960 demolition největším zástupcem nové řady demoličních rypadel Liebherr, příští rok však má být představen ještě větší model R 980, který by měl mít dosah až 55 m. Nové stroje postupně nahrazují verze R 934 C až R 984 C.

Aglomerace Vítkovice

V kontrastu s turisticky navštěvovanou oblastí Dolních Vítkovic je jižněji položená část vítkovického komplexu mnohem méně atraktivní. Půda je kontaminovaná, objekty se bortí. Na zhruba šedesátihektarovém území proto probíhá od loňského v července sanace, která by - pokud vše půjde podle plánu - měla skončit v příštím roce.

Nejprve se Aglomerace zazelená, neboť se zde plánuje vysadit přes 4 400 stromů. Následně bude místo připraveno jako zóna pro lehký průmysl. Po dokončení úprav lokality budou zasíťované pozemky nabídnuty investorům a developerům. Cílem je do lokality přivést moderní provozy, zázemí pro IT či lehký průmysl.

Autor: Mgr. Helena Hejhálková
Foto: Liebherr
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Profesionální světlo pro profesionální práci

Zveřejněno 25.4. Investice do kvalitních přídavných světlometů se v podobě zvýšené produktivity a efektivity práce mnohonásobně vrátí. Při setmění se práce nemusí nutně zastavit a v klidu lze dodržovat termíny 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. celý příspěvek

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek