Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 2.5. – svátek slaví Zikmund

Další člen do rodiny středně těžkých rýpadel Volvo. EC350E dostalo nový motor a chytré asistenty

Zveřejněno: 10. 3. 2021

Novinku v oblasti středních pásových rýpadel ohlásil výrobce Volvo Construction. Model EC350E navazuje na starší typy Volvo EC300E a EC380E, ale jak už to u novinek bývá, nabízí řadu vylepšení. Výhodou pro majitelé stavebních firem bude určitě celková výška stroje, která nepřekračuje 4 metry, takže jej lze přepravovat na podvalu bez nutnosti demontáže.

Nový motor D8M a elektrohydraulické ovládání – to jsou dvě hlavní devizy novinky EC350E.

Seznam toho, co je u „pásáku” EC350E nové, je však poměrně obsáhlý. Nové motory Volvo D8M dosahují maximálního kroutícího momentu už při 1600 ot./min, splňují emisní směrnice Tier4 / Stage V a nabízejí vyšší palivovou účinnost (výrobce uvádí až o 10 % oproti předcházející generaci). K produktivitě přispívá inovované elektrohydraulické ovládání s funkcí Comfort Drive Control, což znamená, že rýpadlo se pohodlně ovládá pomocí ergonomických joysticků. Toto řešení pomáhá snižovat únavu strojníka při delších pracovních směnách. Využitím elektrohydraulického ovládání se snížil počet hadic a hydraulických spojek; stroj se tak lépe udržuje a oproti konvenčnímu řešení jsou nejcitlivější místa bagru lépe chráněna vůči korozi.

Pod nízkou spotřebu paliva se pak dále podepisuje vylepšený ECO režim, funkce automatického volnoběhu nebo vypínání motoru při nečinnosti. Vývojáři Volva mysleli i na další zlepšováky, které zvyšují komfort i životnost rýpadla: nechybí například automatická regenerace filtru pevných částic nebo zpožděné vypínání motoru. Tato funkce mimo jiné chrání turbodmychadla proti vlivu teplotních výkyvů.

Volvo EC350E – technické parametry
Volvo EC350E – technické parametry

Funkce nejen do nepohody

Nové Volvo EC350E dostalo do vínku také celou řadu dalších užitečných funkcí a asistentů. Nechybí tak například populární VAC („Volvo Active Control”), který se postará o automatické vyrovnávání výložníku a lžíce. Systém, odzkoušený nejprve na severoamerickém trhu, pomáhá strojníkům držet při srovnávání terénu a výkopových pracích správný úhel a hloubku a znamená ve výsledku až 45% úsporu času. VAC je ideálním pomocníkem všude tam, kde se strojníci musejí vypořádávat s překážkami v podobě například elektrického vedení, kabeláže nebo všelijakého potrubí. Nastavit lze výšku (hloubku), ale také dorazy otoče lžíce.

Všechny funkce, kterými může být nový model vybaven (řeč je například o Dig Assist, 2D nebo 3D modelování, integrovaný vážící systém apod.) lze pohodlně ovládat prstem na novém 10” tabletu Volvo Co-pilot.

Zajímavosti u nového modelu jsou plně programovatelná tlačítka na joysticku. Přiřadit jednotlivé funkce danému tlačítku lze na barevném monitoru; strojník má k dispozici nepřeberné množství předprogramovaných algoritmů pro všechny druhy práce (nakládání materiálu s pojezdem / bez, výkopové práce apod.). Tak například pro volbu pracovního režimu je k dispozici 9 naprogramovaných módů (mění se poměr přenášeného výkonu do pojezdu / výložníku); tato funkce se výborně hodí například pro opakující se pracovní cykly typu „pojezd-zastavení-nakládka”. Naprogramovat lze dále také rychlost spouštění výložníku (11 módů). Posádka, která má ráda nekompromisní pohodlí, pak jistě ocení možnost zapnout funkci pro tlumení dorazu při zastavování ramene a výložníku.

Pohled do kabiny z ptačí perspektivy. Ovládacím prvkům dominuje dvojice joysticků s programovatelnými tlačítky.
Pohled do kabiny z ptačí perspektivy. Ovládacím prvkům dominuje dvojice joysticků s programovatelnými tlačítky.

Bezpečnost především

V oblasti bezpečnosti patří Volvo tradičně k tomu nejlepšímu, co je na trhu k mání. Kabina prošla speciální úpravou Care Cab; výsledkem je minimum přenášených vibrací a skvělá hladina vnitřního hluku. Dobrou viditelnost všemi směry zajišťuje nedělené čelní sklo z jednoho kusu. Nové jsou nášlapy s protiskluzovou ochranou a zábradlí s třemi pevnými body pro úchop. Horní zábradlí lze navíc v případě transportu stroje na podvalu velmi jednoduše sklopit. Detail, nicméně užitečný. Pod obchodním názvem Volvo Smart View se ukrývá pokročilý systém bočních a zadních kamer, které plasticky přenáší realitu na monitor v kabině stroje a obsluha tak v každém okamžiku vidí, co se na staveništi právě děje. K dispozici je buď celkový pohled z tzv. „ptačí perspektivy” (kombinace obrazu ze všech 4 kamer), nebo lze podle potřeby přepnout na konkrétní kameru (například při couvání nebo při otáčení se).

Detaily, co potěší

Z dostupných informací získáváme obraz toho, jak velkou péči věnovali konstruktéři drobným detailům stroje. Zaujal nás například uzávěr nádrže na kapalinu AdBlue, který je citlivě zabudován pod schody do kabiny. Je uzamykatelný a má speciální odtokovou hadici, aby se při manipulaci nedostala kapalina do kontaktu se slitinami hliníku či mědi, protože za určitých podmínek může mít korozivní účinky.

Závěrem

Nové, středně těžké pásové rýpadlo od Volva vykročilo do hustě obydleného konkurenčního segmentu velmi sebevědomě. Rozsahem výbavy, svými schopnostmi a také celou řadou chytře řešených detailů si může získat velkou pozornost.

Autor: Jan Rybář
Foto: Volvo Construction
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Profesionální světlo pro profesionální práci

Zveřejněno 25.4. Investice do kvalitních přídavných světlometů se v podobě zvýšené produktivity a efektivity práce mnohonásobně vrátí. Při setmění se práce nemusí nutně zastavit a v klidu lze dodržovat termíny 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. celý příspěvek

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek