Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 26.4. – svátek slaví Oto

Cummins představuje novou koncepci spalovacích motorů pro více druhů paliva

Zveřejněno: 2. 11. 2022

Společnost Cummins je prvním významným výrobcem motorů, který uvádí na trh palivově-agnostický spalovací motor, určený pro průmyslové využití. Nový motor bude schopný spalovat více druhů paliva s nízkým obsahem uhlíku (syntetický diesel, zemní plyn, vodík). Blok motoru a klíčové komponenty (od těsnění hlavy dolů) budou konstrukčně totožné; v závislosti na typu používaného paliva se zbytek motoru bude lišit.

Nové motory mají být mezistupněm k čistě nulově-emisním řešením

Za konceptem motoru stojí snaha společnosti Cummins o rozvoj bezemisních a nízkoemisních technologií používaných ve velkém měřítku v průmyslových odvětvích. Jak říkají oficiální zdroje výrobce, cílem bylo vyvinout takové řešení, které je možné individuálně přizpůsobit podmínkám a zvyklostem daného trhu. To je celkem chytré, protože snaha najít nějaký společný univerzální recept na snižovaní produkovaných emisí naráží na nepochopení a kritiku, plynoucí z odlišných podmínek jak lokálních, tak řekněme oborových.

Společnost Cummins již v minulosti uskutečnila několik důležitých kroků v oblasti elektromotorů nebo vodíkového pohonu. Palivově-agnostický motor je možné chápat jako takový mezistupeň k čistě nulově-emisním řešením. Při jeho vývoji uplatnili konstruktéři Cummins poznatky z reálného provozu, při jejichž sběru a vyhodnocování pomáhají (podobně jako u stavebních strojů) moderní digitální nástroje jako například telematické systémy (dálkový dohled).

S novou koncepcí univerzálního spalovacího motoru se počítá u oblíbených produktových řad B, L a X, které tak budou upraveny i pro spalování syntetické nafty, zemního plynu a vodíku. Motorem, který bude možné přepracovat pro spalování dalších druhů paliva (kromě výše zmíněných druhů také na benzín a propan), bude jednotka B6.7.

Motory jsou upraveny pro spalování syntetické nafty, zemního plynu a vodíku.
Motory jsou upraveny pro spalování syntetické nafty, zemního plynu a vodíku.

Od jednotné konstrukce motorů (nebo alespoň jejich základu) si výrobce slibuje další synergické efekty, například jednodušší distribuci náhradních dílů, efektivnější servis včetně společného školení obsluh a v neposlední řadě možnost instalovat na stejné podvozkové šasi vozidel různé motory.

 

Nové

Profesionální světlo pro profesionální práci

Zveřejněno 25.4. Investice do kvalitních přídavných světlometů se v podobě zvýšené produktivity a efektivity práce mnohonásobně vrátí. Při setmění se práce nemusí nutně zastavit a v klidu lze dodržovat termíny 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. celý příspěvek

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek