Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 17.5. – svátek slaví Aneta

CeMAT 2008

Zveřejněno: 6. 10. 2008

Veletrh CeMAT, přední světový veletrh intralogistiky, se představil 27.–31. května v Hannoveru. Vystavovalo více než 1 100 vystavovatelů z 35 zemí a výstavu shlédlo 60 000 návštěvníků z celého světa.

Přes 45 % vystavovatelů přijelo ze zahraničí (1/3 z nich z Evropy) a prezentovali v rámci veletrhu své inovace výrobků. Z 60 000 vystavovatelů pocházelo ze zahraničí 40 % (z toho 2 % z Asie, 9 % z Ameriky a 89 % z Evropy.

Vystavovala se kompletní dopravní zařízení, regály, skladovací systémy a software, neboť optimalizované logistické procesy dnes téměř nejsou myslitelné bez softwarového řešení přizpůsobeného konkrétním potřebám skladu.

Stěžejní oblasti výstavní nabídky

Největší výstavní část veletrhu CeMAT zaujímaly dílenské dopravní prostředky, vysokozdvižné vozíky a příslušenství. A téměř všichni přední vystavovatelé a mnozí představili i novinky (Jungheinrich, STILL, Linde...). Vedle utváření decentrálních informačních technologií pro vysokozdvižné vozíky a jejich přibývající funkce jako centrální rozhraní mezi logistickými systémovými prvky byla všude cítit snaha, aby výrobky, které se vyrobily, byly ještě šetrnější k životnímu prostředí. Není tedy divu, že úsporné hybridní pohony, motory s nízkou úrovní škodlivin a technika nenáročná na údržbu, která se méně opotřebovává, byly k vidění téměř u všech nabízejících firem.

Nově byla představena oblast logistických nemovitostí a přístavní překládací techniky

Novinkou na veletrhu CeMAT byly oblasti logistických nemovitostí a přístavní překládací technika. Jen v přístavní logistice nabídlo přes 200 vystavovatelů inovativní řešení a vítalo doplnění veletrhu o tuto oblast.

Na veletrhu CeMAT diskutovala řada významných odborníků z odvětví dopravy možnosti kontejnerové a masové přepravy zboží v kooperaci s námořními a říčními přístavy.

Hodnocení veletrhu a novinek na něm

Podle Christopha Hahn-Woernle, mluvčího Fóra Intralogistiky v rámci VDMA (Svaz německých výrobců strojů a zařízení) a společníka společnosti viastore systems GmbH ze Stuttgartu, CeMAT 2008 potvrdil vysloveně pozitivní trend v intralogistice: „Od veletrhu CeMAT 2005 se intralogistika potěšitelně rozvinula. Jen v Německu zaznamenala do této doby více než 25 % nárůst a dosáhla 18,5 miliard eur. To je významná hodnota. Když tato čísla porovnáme s hospodářským růstem obecně, vidíme, že se v našem odvětví skrývá enormní dynamika.”

„Nám přišlo stěžejní téma letošního veletrhu CeMAT – Přístavní překládka a Containerhandling – vhod, protože v naší organizaci klademe obzvlášť důraz na oblast Big-Truck, ve které máme nyní v Německu více než 20 % podíl na trhu a dál expandujeme,” řekl Jürgen Frank, vedoucí obchodního úseku vysokozdvižných vozíků ve společnosti Zeppelin Baumaschinen GmbH z Mnichova.

84 % z dotázaných návštěvníků řeklo, že přijedou i na příští veletrh CeMAT, který se bude konat v roce 2011.

Více se o některých novinkách z veletrhu CeMAT dočtete v článcích tohoto čísla časopisu Stavební technika.

1 Čerpáno z tiskových materiálů Deutsche Messe AG
Autor: Mgr. Helena Hejhálková
Foto: Archiv firmy
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Inspirujících 30 let společnosti NorWit. Z garážové firmy k respektovanému dodavateli stavební techniky

Zveřejněno 17.5. Společnost NorWit, s.r.o., která patří k zavedeným tuzemským dodavatelům stavební techniky, oslaví brzy 30 let na trhu. Její historie je příběhem o tom, jak se z garážové firmy založené na počátku devadesátých let postupně stala respektovaná… celý příspěvek

Za novinkami JCB do předváděcího centra v Anglii

Zveřejněno 15.5. Světoznámý výrobce stavebních strojů JCB letos ohlásil uvedení hned několika produktových novinek na trh. Jejich premiéru pro média pojal ve slavnostním stylu, když do svého továrního předváděcího centra v Anglii pozval novináře z celého světa. Ve… celý příspěvek

Přivítejme řadu F-LINE. Černý kůň v segmentu nákladních vozidel pro stavebnictví vstupuje na trh

Zveřejněno 13.5. V České republice prostřednictvím oficiálního importéra značky Ford Trucks, společnosti F TRUCKS a.s., začíná prodávat dlouho očekávaná řada nákladních vozidel F-LINE. Nové modely budou dostupné jako silniční nákladní vozidla, vozidla pro… celý příspěvek