Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 21.5. – svátek slaví Monika

Bagr show Kladno 2008

Zveřejněno: 16. 12. 2008

První říjnovou sobotu jsme se vydali do Kladna, kde společnost Casetec pořádala již 2. ročník předváděcí akce s názvem Bagr show Kladno 2008. V areálu společnosti DESTRO, kde se vše konalo, byly předvedeny schopnosti zástupců jednotlivých modelových řad strojů Case. Ukázky doprovázely informace o technických vlastnostech strojů a jejich vylepšeních.

A jelikož většinu strojů předváděl německý, profesionální showman a kaskadér, bylo se opravdu na co dívat. No posuďte sami.

Jako první se představilo pásové minirypadlo CX31B, které velikostně spadá do středu své řady. Stroj je konstruován se zkrácenou zádí a s kompletně přepracovanou hydraulikou: hydraulické komponenty jsou umístěny na pravém boku a po odklopení krytu je k nim snadný přístup. Motor je umístěn vzadu a přístup k z hlediska servisu důležitým komponentům (filtry atd.) je také vylepšen.

Následně jsme měli možnost vidět prezentaci jedné z novinek, kolového smykem řízeného nakladače 435 Serie 3. Stroj disponuje vertikálním výložníkem, u kterého se při zvedání vodorovná vzdálenost lopaty od stroje nemění a je poháněn dieselovým čtyřválcem splňujícím emisní normu Tier III. Cestovní rychlost stroje je až 18 km/h.

Program pokračoval představením další z novinek, rypadlonakladače 695 Super R Série 3. Stroj je nyní poháněn ekologickým motorem CASE 445TA s technologií vysokotlakého vstřikování paliva Common Rail, který splňuje, nejnovější platné emisní normy Tier III. Jeho 110 koňských sil a točivý moment 516 Nm přenáší automatická převodovka Powershift. Základem hydraulického okruhu rypadlonakladačů 695 Super R Serie je dvojité zubové čerpadlo ve spojení s průtokově kompenzačním systémem, umožňující simultální ovládání několika pracovních funkcí najednou, což samozřejmě příznivě ovlivňuje celkovou produktivitu stroje.

Po představení teleskopického manipulátoru TX 130-33, nejmenšího z řady manipulátorů, u kterého nás nadchla především výborná manévrovatelnost a stabilita, nás čekal první z velkých strojů.

Na předváděcí plochu vyjelo mohutné pásové rypadlo CX 240B a všichni přítomní byli v napětí, co tento stroj vydrží a co za kaskadérské kousky předvede. A vydržel a uměl toho opravdu mnoho.

Další na řadě bylo kolové rypadlo WX 185, které se pyšní dvourychlostní převodovkou PowerShift. Maximální pojezdová rychlost stroje na silnici je 30 km/h, resp. 8 km/h v terénu. Otočová soustava dovoluje až 9 ot/min s rádiusem přesahu zádě 2 m.

Předvedení kloubového nakladače 921 E patřilo k těm delším. Nebylo to ale z důvodu obsáhlého popisu technických vlastností, ale kvůli ukázce kaskadérských fíglů, při kterých se místy až tajil dech.

Posledním předváděným strojem byl Dozer 1850K Série 3, který je v ČR novinkou. Více než 22 tunový kolos, poháněný motorem CASE o výkonu 157 kw, pracuje s radlicí šíře 3900 mm a objemu 5,6 m3.

Celá akce se zdařila. Lidé byli spokojeni a i my tímto organizátorům děkujeme za krásné zážitky.

Autor: Jiří Hejhálek
Foto: Věra Machková, Jiří Hejhálek
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

TVH distributorem dílů pro manipulační techniku Zoomlion

Zveřejněno 20.5. Během pouhých tří desetiletí se společnost Zoomlion stala jedním z předních čínských výrobců zemědělské, stavební a manipulační techniky. Součástí jejího širokého portfolia jsou mobilní zvedací pracovní plošiny, které prodává po celém světě… celý příspěvek

Inspirujících 30 let společnosti NorWit. Z garážové firmy k respektovanému dodavateli stavební techniky

Zveřejněno 17.5. Společnost NorWit, s.r.o., která patří k zavedeným tuzemským dodavatelům stavební techniky, oslaví brzy 30 let na trhu. Její historie je příběhem o tom, jak se z garážové firmy založené na počátku devadesátých let postupně stala respektovaná… celý příspěvek

Za novinkami JCB do předváděcího centra v Anglii

Zveřejněno 15.5. Světoznámý výrobce stavebních strojů JCB letos ohlásil uvedení hned několika produktových novinek na trh. Jejich premiéru pro média pojal ve slavnostním stylu, když do svého továrního předváděcího centra v Anglii pozval novináře z celého světa. Ve… celý příspěvek