Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 19.4. – svátek slaví Rostislav

Zvyšte produktivitu svých strojů pomocí prvotřídních zubů ESCO Ultralok®

Zveřejněno: 29. 5. 2015

Výkon rypadla nebo nakladače nezávisí pouze na jeho hmotnosti, výkonu, rypné a zvedací síle či ostatních technických parametrech. Důležité je také příslušenství, jehož vhodnou volbou nejen zlepšíme pronikání do terénu, ale také snížíme spotřebu a ušetříme finance.

ESCO Ultralok® U30A na rýpadle, Německo

Všichni jsme již jistě řešili situaci, kdy nás při práci na zakázce tlačí čas a kdy potřebujeme, aby vše fungovalo na 100 %. Právě tehdy nejvíce oceníme spolehlivý dobře servisovaný stroj. Stejným způsobem je potřeba nahlížet také na příslušenství, v našem případě na lžíce a lopaty.

Zubový systém ESCO Ultralok®

Prodloužená životnost nářadí znamená delší interval výměn a úsporu mzdových nákladů. Zvýšený výkon při penetraci a výborná pronikavost zubů ESCO, dosažená díky menší výšce nosu unikátního trojúhelníkového tvaru a díky hladkému přechodu mezi zubem a adaptérem, má významný vliv na hospodárnost provozu stroje, ovlivňuje spotřebu paliva, míru opotřebení čepů a pouzder výložníku, namáhání hydraulického systému a především rychlost pracovních cyklů stroje.

Jedná se o inovační a nákladově rentabilní zubový systém vhodný při jakémkoli nasazení nakladače či rýpadla. Nejpodstatnější částí je u systému Ultralok® integrovaný zámek, sestávající se, na rozdíl od tradičních trojdílných zubových systémů z minulosti, pouze ze dvou kusů. Ultralok® je skutečný systém ovladatelný bez použití kladiva, nikoliv jen „pojistka uzamykaná bez použití kladiva". Pro uživatele poskytuje bezpečnost práce na vyšší úrovni, zredukovaný stav zásob a zjednodušenou rychlou výměnu v terénu. Při výměně zubů není potřeba používat speciální nářadí, stačí běžně dostupný klíč s ráčnou.

Zuby Ultralok jdou velmi snadno měnit
Zuby Ultralok jdou velmi snadno měnit
Opotřebený a nový zub Ultralok<sup>&reg;</sup> U30A
Opotřebený a nový zub Ultralok<sup>&reg;</sup> U30A

Delší životnost oproti jiným systémům zabezpečuje v průměru o 15 % více opotřebitelného materiálu na činné části zubu. Tvrdší a houževnatější legovaná ocel a tvar umožňují snadnou pronikavost. Spolehlivost v provozu zlepšuje o 10 % větší stabilita kontaktních ploch než u nejbližší konkurence a snížené namáhání zámku, neboť ten díky své poloze není vystaven opotřebení.

Hlavní přednosti a výhody zubového systému Ultralok®

  • Zvýšený výkon při rýpání, který je dosažen menší výškou nosu, hladkým přechodem mezi zubem a adaptérem, a zcela novými aerodynamickými tvary zubů.
  • Usnadnění práce díky pojistce integrované přímo do zubu.
  • Vyšší bezpečnost oproti jiným řešením, neboť se při práci se systémem používá pouze jednoho nástroje (páčidla), nikoliv kladiva.
  • Delší životnost kovových dílů díky používání houževnatější slitiny oceli, a to až o 15 % oproti jiným systémům.
  • Nižší náklady na údržbu díky delší životnosti.
  • Vyšší spolehlivost díky lépe stabilizovaným spojovacím plochám a umístění zámku v místě nejmenšího namáhání.
ESCO Ultralok<sup>&reg;</sup> U30A na nakladači, Německo
ESCO Ultralok<sup>&reg;</sup> U30A na nakladači, Německo
ESCO Ultralok<sup>&reg;</sup> U20 na rýpadle, Belgie
ESCO Ultralok<sup>&reg;</sup> U20 na rýpadle, Belgie

Zkušenosti z praxe

Švédská společnost Sand & Grus AB Jehander, člen skupiny Heidelberg Cement Group, se rozhodla v roce 2010 vybavit lopatu nakladače Volvo L350F systémem Ultralok® U55 AP. Důvodem pro nahrazení originálních zubů byla skutečnost, že při práci v náročných podmínkách provozu docházelo k jejich velkému oděru a poklesu penetračních schopností, což si vyžadovalo časté výměny. Nových zubů se na nakladači vyměnilo již několik sad a majitelé jsou s nimi velice spokojeni. Strojník Michael Farnerud spolu s manažerem provozu se vyjádřili následovně: „Jsme ohromeni, že zuby Ultralok zůstanou ostré a velmi dobře pronikají materiálem až do úplného opotřebení. Jejich životnost je ve srovnání s původními zhruba dvojnásobná.” Thomas Torslund, který má na starosti strojový park, k tomu dodal následující: „Nový zub U55AP váží 28,7 kg. Když ho opotřebovaný sundáváme, tak má zhruba 9,5 kg, což odpovídá 33 % původní hmotnosti.” Torslund přidává ještě poznatek: „Díky tvaru zubu a tvaru adaptéru je adaptér dobře chráněn, což prodlužuje životnost celého sytému.” Na závěr ještě Michael Farnerud zdůrazňuje: „Zuby Ultralok jdou velmi snadno měnit. V praxi trvá výměna zubů na lopatě asi 30 minut, zatímco u původních zubů to bylo 90 minut.

Nový zub U55AP o hmotnosti 28,7 kg a tentýž zub opotřebený o hmotnosti 9,5 kg
Nový zub U55AP o hmotnosti 28,7 kg a tentýž zub opotřebený o hmotnosti 9,5 kg

Další zajímavá zkušenost pochází z Německé firmy AWR Abbruch GMBH zabývající se demolicemi. Nedůvěra a špatné zkušenosti s výměnnými zubovými systémy vedly její majitele k tomu, že systémem ESCO byly nejprve na zkoušku nahrazeny pouze 2 lopaty z celkových 60. Pan Dani Viga, který ve firmě pracuje šest let, k tomu uvádí: „Systémem Ultralok® jsem potěšen. Pomáhá nám zvyšovat produktivitu a vydrží mnohem déle než systémy, které jsme používali v minulosti.” Podle Daniho vydrží ESCO Ultralok® nejméně 650 hodin, což je v porovnání s původními minimálně o 50 % více.

Díky společnosti RENOMAG spol. s r.o. byl systém Ultralok® v České republice testován ještě před oficiálním uvedením na trh. Uveďme například zkoušku v kamenolomu v Dolních Kounicích na stroji Volvo EC360B LC, při níž bylo dosaženo velmi dobrých výsledků již při prvním nasazení zubů. Přestože se jednalo o spíše penetrační tvar „C" (v té době ještě těžší „H" varianta pro těžbu nebyla k dispozici), první výměna byla nutná až po 800 motohodinách, což, v porovnání s dříve používaným standardním typem zubů, byla více než trojnásobná životnost. Od té doby na lžících vyrobených či opravených firmou RENOMAG spol. s r.o. pro zákazníky v České republice bylo uvedeno na trh více než 5 tisíc držáků zubů systému ESCO Ultralok® a používání tohoto zubového systému je uživateli hodnoceno vesměs kladně.

Držák zubu za 1 Kč

Vyzkoušejte kvalitu zubů ESCO již nyní! Společnost RENOMAG spol. s r.o. spolu s ESCO Corporation pro Vás v letošním roce připravila mimořádnou akci. Držák k zubům ESCO Ultralok® a SV2® nyní pořídíte za 1 Kč. Akce platí jen pro koncové uživatele při výrobě nebo opravách lžic a lopat společností RENOMAG spol. s r.o. za požití zubů velikosti U20 až U55, ve velikostech U60, 65SV2 a 70SV2 při přechodu z jiného zubového systému. Více informací viz kontakt.

Literatura:

[1] Zubový systém ESCO Ultralok®, Těžební stroje 1/2014, stavebni-technika.cz/c1550

[2] Ultralok® Tooth System 50% added wearlife over competitors a Choose Ultralok® tooth system to extend your wear life, www.roylances.com.au.

Autor: Jiří Hejhálek
Foto: Archiv firmy
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek

Hutnicí techniku Bomag nyní pořídíte s extra slevou a rozšířenou výbavou

Zveřejněno 29.3. Společnost NorWit, oficiální distributor ručně vedené hutnicí techniky Bomag, připravila pro letošní stavební sezonu cenovou akci na vybrané stroje tohoto výrobce. celý příspěvek