Renomag.cz - Díly náhradní pro stavební stroje
Dnes je 22.10. – svátek slaví Sabina

Ze dvou strojů vyrobili speciální rýpadlo. Říkají mu Bahňák a moc podobných v Česku nenajdete

Zveřejněno: 15. 6. 2020

Znalci na první pohled poznají, že nejde o sériové rýpadlo, ale o unikátní stroj vybavený podvozkem s rozšířenými a prodlouženými pásy, které mu umožní operovat v extrémních podmínkách určení. Na dnech bahnitých rybníků.

Bahňák je určený pro pohyb v místech, kde by běžná rýpadla utonula

Specifická práce, jakou je čištění rybníků bez pevného dna zřízených třeba i před několika stovkami let, často vyžaduje stroj s širokými pásy. Právě velká plocha pásů totiž umožňuje rozložit váhu na co největší plochu, a tím pádem i pohyb v místech, kde by běžná rýpadla utonula.

Vzhledem k tomu, že se do Česka nové stroje se širokými podvozky nedovážejí, je potřeba hledat řešení v podobě spojení osvědčených pásových podvozků s novými sériovými stroji. Takto koneckonců vznikl i popisovaný nový „Bahňák“, který technici postavili na základě vrchní části rýpadla CAT 316E a speciálního podvozku o délce 430 cm osazeného pásy šířky 140 cm.

Úkolu se chopil tým specialistů v čele s Jiřím Bešťákem a Martinem Hákem. „Bahňák je postavený ze dvou různých strojů. Největší výzvou pro nás bylo nastavit ho tak, aby si bez problémů poradil s mnohem větším a těžším pásem, který klade hydromotoru výrazně větší odpor. Ve svých propočtech jsme museli myslet i na to, aby hydraulická pumpa stroje utáhla i masu bahna, v níž je stroj během činnosti ponořený,“ uvedl v tiskové zprávě Jiří Bešťák ze servisního střediska Zeppelin v Modleticích s tím, že důležité bylo zachovat výkon i rypnou sílu. Hmotnost a výkonové parametry nejsou redakci známy, momentálně je zjišťujeme.

Důležité poslání

Odbahňování dna rybníků má za cíl zlepšit schopnost zadržovat vodu v krajině, podílí se v boji proti suchu a současně hráje roli v soustavě opatření proti případným povodním. „Bez těchto specifických strojů se neobejdeme,“ uvedl k novému rýpadlu Ing. Ladislav Zmuda ze společnosti PAS Natura, která se zaměřuje na výstavbu a revitalizaci vodních ploch a nádrží. Za šestnáct let působení na českém trhu má firma za sebou stovky úspěšných projektů, včetně Šeberáku, Hostivařské přehrady nebo pražského Džbánu.

Nový bahňák je druhým rýpadlem svého druhu sloužícím v řadách firmy. První exemplář byl pořízen zhruba před rokem a další konverze je naplánovaná v nejbližších týdnech.

Foto: Zeppelin CZ
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Den s legendárními pavouky. Fanoušci kráčivých bagrů si dali sraz na Dnech Menzi Muck

Zveřejněno 21.10. Kráčivé bagry, nebo chcete-li pavouci, jsou v kategorii stavebních strojů raritou. Ačkoliv se dají využívat i na klasické zemní práce, nejlépe se tyto stroje cítí na prudkých svazích, v členitém terénu nebo třeba při odbahňování rybníků. Po delší… celý příspěvek

JCB DEMO DAY 2024: Rekordní divácká účast, řada novinek a čtyři desítky strojů

Zveřejněno 18.10. Vrcholem letošního kalendáře s předváděčkami výrobců a dealerů byla akce JCB DEMO DAY 2024, která proběhla 20. září v lomu Chomutovice u Popoviček. V jedné z vrchních etáží kamenolomu čekala na návštěvníky parádní show, přičemž hlavní roli sehrály… celý příspěvek

Otestovali jsme dva bestsellery CASE a revoluční dozerovací radlici

Zveřejněno 16.10. Na sklonku letošního srpna jsme přijali pozvání do AGROTEC DEMO Arény v Hustopečích, testovacího polygonu, využívaného společnosti AGROTEC Plus. Ta v České republice prodává a servisuje stavební stroje CASE. Důvodem naší návštěvy bylo vyzkoušet si… celý příspěvek