Dnes je 7.5. – svátek slaví Stanislav

Zavěšené lešení Layher

Zveřejněno: 10. 12. 2007

Řada rekonstrukcí a oprav se musí provádět tak, že se nejdříve navrhne a následně postaví lešení. A tady přichází na řadu společnost PKL servis s.r.o., která se zabývá montáží, demontáží, pronájmem a prodejem lešení Layher.

Rekonstrukce Valdické brány v Jičíně

V posledním týdnu měsíce března tohoto roku začal okolo Valdické brány v Jičíně čilý stavení ruch. Pracovníci firmy PKL servis s.r.o. zahájili výstavbu pracovního lešení na zavěšených ocelových konzolách, které sloužilo k rozebrání a následné montáži dřevěného ochozu a klempířských prvků.

26. března 2007 v 8.30 byl uzavřen průchod věží. Pro bezpečnost chodců byla ve spodní části věže chodců zahájena montáž ochranné konstrukce z lešení Layher Allround. Ochranu podchodu tvořily ocelové podlahy, přes které byly rozloženy fošny tl. 50 mm, aby nedocházelo k případnému propadávání stavební suti přes otvory v ocelových podlahách během prací.

Po dokončení ochranného lešení byla ještě týž den zahájena montáž výstupové a manipulační věže, s výškou poslední podlahy ve 34,20 m, která byla vystavena z lešení Layher Blitz šíře 0,73 m, délka pole 2,57 m. Na této věži byl krákorec pro elektrický vrátek, který sloužil pro vertikální manipulaci dřevěných částí ochozu.

27. března v ranních hodinách byla ve výšce 30 m pomocí horolezecké techniky zahájena montáž speciálních ocelových konzol o hmotnosti 45,00 kg. Ze strany Valdštejnova a menšího Žižkova náměstí byly umístěny čtyři kusy těchto konzol, jelikož z důvodu věžových hodin nebylo možno umístit konzolu do středu. Na dalších dvou stranách věže byly tři kusy. Na konzoly byly položeny příhradové nosníky, které přenášely zatížení z rámů. Montáž těchto speciálních prvků ztěžovala ta skutečnost, že jediným vhodným a bezpečným místem pro vertikální manipulaci byla lešeňová věž vystavěná ve směru od římskokatolické farnosti, čímž musela manipulace s těmito prvky probíhat uvnitř ochozu. Konzoly byly do zdiva věže kotveny chemickou maltou a závitovými tyčemi ø 16 mm. Instalace všech 14 ks byla dokončena 28. 3. v odpoledních hodinách a následně byla zahájena manipulace materiálu na fasádní lešení vně ochozu věže.

Ze strany Valdštejnova a Žižkova náměstí bylo fasádní lešení Layher Blitz šíře 0,73 m tvořeno poli 3,07 na krajích a poli 2,07 a 2,57 m ve střední části. Na zbývajících dvou stranách bylo po čtyřech polích 3,07 m. Do příhradových nosníků byly pomocí čtyř pevných spojek normálních dle ČSN EN 74, které mají pro tento účel velmi dobrou únosnost 9,0 kN, usazeny stavěcí rámy 0,73 × 1,00 m, do kterých byly vsazeny ocelové podlahy T4. Na takto připravenou konstrukci stačilo namontovat dvě patra lešení. Celá konstrukce vně ochozu byla zasíťována. Celková montáž včetně úklidu staveniště byla završena otevřením průchodu pod věží 30. 3. ve 12.00 hod.

U lešení bylo uvažováno s charakte ristickým (provozním) zatížením velikosti 2,0 kN·m2 (nosnost 200,00 kg/m2) v jednom patře a 1,0 kN·m2 (nosnost 100,00 kg/m2) v dalším patře. Konstrukce byla posouzena na zatížení větrem dle ČSN 73 0035 a na únosnost dle čl. 5 ČSN 73 8101:2005.

S ohledem na náročnost celé akce a vzhledem k tomu, že šlo o zavěšené lešení, bylo třeba v intervalech maximálně 14 dní provádět odborné prohlídky lešení dle čl. 8.4 ČSN 73 8101:2005, které byly prováděny odborně způsobilým pracovníkem firmy PKL servis s.r.o. s kvalifikací instruktora lešeňové techniky. Demontáž veškerého lešení a následný odvoz materiálu proběhl ve dnech 29.–31. 5. 2007.

Rekonstrukce hráze VD Labská ve Špindlerově Mlýně

Další zajímavou akcí byla rekonstrukce hráze na VD Labská ve Špindlerově Mlýně, která probíhala v období 03–09/2007. Zde byla navržena lešeňová konstrukce Layher Allround šíře 0,73 m. Montáž opět probíhala pomocí horolezecké techniky. Do ocelové hmoždinky byl zašroubován lešeňový šroub ø 12 mm a délky 120 mm, do kterého byl nasazen zesílený U-příčník 1,09 m. Ten byl zajištěn přes stojku 0,5 m a vzpěru, která byla opřená do římsy hráze. Spoj mezi stojkou a vzpěrou byl zajištěn pomocí otočné spojky dle ČSN EN 74-1 (únosnost 6,0 kN). Na stojku 0,5 m byla nasazena a následně zajištěna pomocí speciálního šroubu M12 × 60 stojka 3,00 m. Na tuto stojku byla nasazena ve výšce patra AR konzola 0,73 m. Na konzolu a stojku byl přes pevné spojky normální namontován AR příčník 1,57 m, jako kotevní trubka. Kotvení bylo prováděno u každého svislého sloupku pomocí plastové hmoždinky Fischer 14 mm a lešeňového šroubu ø 12 mm a délce 120 mm. V podélném směru bylo lešení střídavě kombinováno z polí 2,07 a 2,57 m.

U lešení nad propustí hráze byly použity příhradové nosníky s podlahami Layher s háky R 320 a dílců lešení Layher Allround.

Sanace kamene a spár ve vodní propusti na Štvanici

Podobný systém jako v případě VD Labská byl použit na lešení pro sanaci kamene a spár ve vodní propusti na Štvanici, která probíhala v říjnu tohoto roku. Jediný rozdíl byl v tom, že zesílený U-příčník 1,09 m ve spodní části byl nahrazen AR konzolou 0,73 m.

Kotvení bylo taktéž provedeno do plastových hmoždinek Fischer 14 mm a lešeňových šroubů ø 12 mm a délce 120 mm. Kotvení v úrovni 2,00 m nad konzolou bylo provedeno u každého svislého sloupku lešení a v úrovni 4,00 nad konzolou u každého druhého svislého sloupku lešení. V podélném směru bylo lešení střídavě kombinováno z polí 2,07 a 3,07 m.

U obou těchto lešení bylo uvažováno s charakteristickým (provozním) zatížením velikosti 1,5 kN·m2 (nosnost 150,00 kg/m2) v jednom patře a 0,75 kN·m2 (nosnost 75,00 kg/m2) v dalším patře.

Opravy ocelových konstrukcí železničních mostů

Samostatnou kapitolou činnosti PKL servis s.r.o. v oblasti zavěšených lešení jsou lešení pro opravy ocelových konstrukcí železničních mostů. V tomto roce v období duben až říjen prováděla společnost lešení v Broumově-Bylnici, ve Frenštátě pod Radhoštěm, v Komárně, v Oloví u Sokolova, v Novém Městě nad Metují a ve Vysokém Mýtě.

Princip uchycení nosných příhradových nosníků na mostní konstrukci spočívá v použití páru hákových svěrných spojek 19 SW, pomocí kterých je na spodní pásnici mostní konstrukce uchycena trubka 1,00, na kterou jsou přes pevné spojky normální uchyceny závěsné trubky 1,5–3,00. K těmto závěsným trubkám se uchytí přes čtyři pevné spojky normální příhradový nosník. Montáž se provádí pomocí horolezecké techniky mostu. Ve středu mostní konstrukce se montují pomocné závěsy. Četnost těchto závěsů je dána statickým výpočtem a závisí na rozpětí a požadované únosnosti. Na příhradové nosníky se osazují podlahy R 320. Boky jsou provedeny z lešení Layher Blitz, kdy rámy jsou na příhradové nosníky uchyceny přes nástavce s polospojkou. Lešení bočních fasád zpravidla převyšuje konstrukci mostu, aby bylo možno namontovat příhradové nosníky, přes které se natahuje ochranná plachta.

Další varianta tohoto provedení je u mos tů s bočním vysunutým krákorcem, kdy je nutné na příhradový nosník přes nástavce s polospojkou namontovat stavěcí rám 1,00 × 0,73 m s konzolí 0,73 m, na kterou jsou po té nasazeny rámy 2,00 × 0,73 m.

Na veškeré tyto akce je vždy provedeno detailní zaměření, po kterém následuje zpracování výkresové dokumentace a statického výpočtu. Po těchto přípravných krocích následuje zpracování technologického postupu montáže a demontáže lešení, se kterým jsou prokazatelně seznámeni provádějící pracovníci.

Autor: Zdeněk Picek
Foto: Archiv firmy
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Centrum Brna má svou dočasnou dominantu: věžové jeřáby Liebherr

Zveřejněno 6.5. Blížíte-li se k hlavnímu železničnímu nádraží v Brně, nemůžete je přehlédnout. Řeč je o věžových jeřábech Liebherr, které tu byly v loňském roce postaveny v souvislosti s pokračující výstavbou a rozšiřováním byznysového centra Titanium a výstavbou… celý příspěvek

ZANDT cargo představil inovace na veletrhu MAWEV 2024

Zveřejněno 3.5. Na veletrhu MAWEV, který se konal v první polovině dubna v Rakousku, představila firma ZANDT cargo hned osm exponátů. Na výstavní ploše 400 m² byly k vidění přívěsy a návěsy pro těžké náklady, zemní práce, likvidaci a manipulaci s materiálem. celý příspěvek

Profesionální světlo pro profesionální práci

Zveřejněno 25.4. Investice do kvalitních přídavných světlometů se v podobě zvýšené produktivity a efektivity práce mnohonásobně vrátí. Při setmění se práce nemusí nutně zastavit a v klidu lze dodržovat termíny 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. celý příspěvek