Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 25.4. – svátek slaví Marek

Wacker Neuson v těžší váze. Vyslancem je nový kolový nakladač WL95

Zveřejněno: 4. 12. 2018

Firma Wacker Neuson pronikla do kategorie těžkých kolových nakladačů. Nový, 10tunový nakladač WL95, je největším z rodiny Wacker Neuson, a přesto je kompaktní. WL95 boduje se širokou výbavou, nejnovější převodovkou ecospeedPRO, maximálním komfortem a dvěma variantami motoru, které jsou připravené na nejnovější emisní normy.

Nový kolový nakladač WL95 s celkovou hmotností 10 tun

Nový kolový nakladač WL95 s celkovou hmotností 10 tun reaguje na poptávku velkých firem z oblasti těžby, stavebnictví i recyklace, kde jsou v kurzu robustní stroje pro nakládku velkého množství materiálu. Nový WL95 bude k dispozici od ledna 2019. Stejně jako všechny kolové nakladače Wacker Neuson, má i tento nový model rozsáhlou sériovou výbavu. Navíc ji lze individuálně rozšířit a nakonfigurovat tak, aby stroj maximálně vyhovoval danému provozu. Navolit si lze pohonný i hydraulický systém i výbavu kabiny.

Nová převodovka ecospeedPRO

Ve verzi s maximální rychlostí 40 km/h je WL95 vybaven inovativní převodovkou ecospeedPRO. Jde o plynulou hydrostatickou převodovku, která poskytuje vysokou tažnou sílu i rychlost jízdy, a navíc má vlastnosti, typické pro Wacker Neuson, jako je kompaktnost, energetická účinnost a maximální uživatelský komfort.

Kromě typických vlastností hydrostatického pohonu, jako je snadné zařazení zpětného chodu, dobrá možnost dávkování a jemného řízení, plazivý mód a podpora při brzdění, umožňuje převodovka ecospeedPRO pojíždět v celém rychlostním rozsahu od 0 do 40 km/hod bez nutnosti řazení. To je pro obsluhu stroje velmi pohodlné, protože nedochází k přerušení tažné síly. Potřeba konstantní tažné síly při rychlosti 10–20 km/hod je žádoucí například při cyklických překládkách materiálu.

Převodovka ecospeedPRO poskytuje vysokou tažnou sílu i rychlost jízdy
Převodovka ecospeedPRO poskytuje vysokou tažnou sílu i rychlost jízdy

Dvě varianty motoru dle stupně emisní normy

WL95 je k dispozici se dvěma typy motorů: motorem Deutz o objemu 3,6 l (100 kW/136 PS) a se systémem čištění výfukových plynů (DOC/SCR), splňující platnou emisní normou stupně IV. Volitelně je dále k dispozici filtr částic, který je již dnes certifikován na emisní stupeň V, který vstoupí v platnost od roku 2020. Druhou variantou je motor Deutz o objemu 4,1 l (115 kW / 156 PS). Ten je vybaven následným zpracováním výfukových plynů se systémem DOC/DPF/SCR a také splňuje již nyní emisní stupeň V.

Kompaktní rozměry, komfort a ergonomie

Nový nakladač s vylepšenou konstrukcí ramen dosáhne lopatou do výšky až 3,80 m a může tak bezpečně nakládat i vozidla se zvýšenou korbou. Strojník má navíc velmi dobrý výhled na pracovní nářadí. K vyšší produktivitě dále přispívá statické klopné zatížení více než 5,7 tun.

Bez ohledu na příslušnost k těžké hmotnostní kategorii dbá Wacker Neuson na kompaktní rozměry. Se lžící má WL95 celkovou délku 6,50 m a šířku 2,39 m a je vybaven otočným kloubem a kyvadlovou nápravou vzadu, což zaručuje optimální ovladatelnost a trakci. Poloměr otáčení je pouhých 4,90 m s vnitřním poloměrem 2,45 m. WL 95 utáhne přívěs o hmotnosti 18 tun. Pro vyšší bezpečnost při jízdě s přívěsem bude v nabídce jak dvouokruhová tlaková brzda, tak i hydraulická brzda přívěsu.

Prostorná kabina s dobrým výhledem na všechny strany byla vyvinuta v souladu s nejnovějšími poznatky o ergonomii a přehlednosti. Všechny ovládají prvky v kokpitu WL95 se nacházejí v zorném poli a jsou snadno přístupné. Díky velkému, digitálnímu displeji o úhlopříčce 7” má řidič neustále přehled o stroji a o jeho nejdůležitějších funkcích. V případě potřeby je možné pomocí ovládacího prvku „Jog Dial” ručně nastavit množství protékajícího hydraulického oleje. Toto je výhodné v případě, že stroj pohání hydraulické přídavné zařízení, které nepotřebuje plný hydraulický výkon stroje. Řidič tak může se strojem a přídavným zařízením pracovat citlivě a ohleduplně k přírodním zdrojům. Konzole je propojena se vzduchově odpruženým sedadlem, aby byl zaručen komfortní jízdní provoz. Standardně dodávaná automatická klimatizace.

Při vývoji bylo pamatováno i na snadné provádění údržby. Kryt motoru se snadno otvírá směrem nahoru a kabina je vyklápěcí až do poloviny. Blatníky jsou odnímatelné a díky dalším, snadno přístupným revizním klapkám se snadno provádí i servis, neboť všechny důležité komponenty jsou přístupné.

Foto: Wacker Neuson
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Profesionální světlo pro profesionální práci

Zveřejněno 25.4. Investice do kvalitních přídavných světlometů se v podobě zvýšené produktivity a efektivity práce mnohonásobně vrátí. Při setmění se práce nemusí nutně zastavit a v klidu lze dodržovat termíny 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. celý příspěvek

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek