Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 18.4. – svátek slaví Valérie

Wacker Neuson Universe 2017

Zveřejněno: 20. 6. 2017

Wacker Neuson k sobě i letos opět pozval zákazníky, obchodníky a novináře z celé Evropy a Středního východu. Tentokrát se místem setkání stalo výrobní a školicí středisko v Reichertshofenu, které bylo v nedávné době rozšířeno o nové výzkumné a vývojové centrum. Účastníci si měli možnost centrum prohlédnout, zúčastnit se testování strojů, podiskutovat s odborníky. Zkrátka dozvědět se vše, co je zajímalo. Českou republiku za novináře zastupovala naše redakce, takže se s vámi můžeme o zážitky podělit.

Na akci byli postupně zváni zákazníci a obchodníci již od 10. května. Pro novináře a VIP hosty byl vyhrazen pátek 12. května. A jak tento den probíhal? Rychle. Nejdříve nás po příjezdu do Reichertshofenu, ulice Wackestrasse 6 čekalo přivítání pořadateli, krátké občerstvení, tisková konference, testování strojů v praxi, soutěžení a ubytování. Následně odjezd na hotel, sprcha, převlečení se do společenského oděvu a opět zpět, tentokrát již společným autobusem, do závodu. V něm jsme si prohlédli výrobu, školicí, výzkumné a vývojové centrum, měli možnost diskutovat s vedoucími pracovníky firmy. Dále nás čekala demoshow s vynikajícími strojníky a hudebním doprovodem. Na závěr celé akce pro nás pořadatelé připravili krásný společenský večer.

Tisková konference

Na tiskové konferenci jsme se dozvěděli od pana Alexandera Greschnera, ředitele prodeje společnosti Wacker Neuson Group, že historie firmy Wacker spadá již do roku 1848, řekl nám více o závodě v Reichershofenu, ekonomice firmy Wacker Neuson za posledních pět let, ale také o jednotlivých strojích a jejich přednostech.

Tak například výhody řady strojů Zero emission od Wacker Neuson jsou zcela zřejmé, neboť nabízejí zvláštní ochranu obsluhy a životního prostředí, aniž by došlo ke ztrátě výkonu. Dva modely akumulátorových pěchů, rypadlo dual power, elektrický kolový nakladač, stejně tak jako elektrický pásový dumper nabízejí možnost provádět řadu pracovních kroků zcela bez emisí, což se vyplatí především při práci ve vnitřních prostorách, například ve sklenících, při sanacích budov nebo v parkovacích garážích nebo ve špatně větraných místech nasazení strojů, jako je výstavba kanalizace nebo pokládka kabelů. Zavedením nové generace akumulátorů v březnu 2017 se podařilo prodloužit dobu chodu obou akumulátorových pěchů AS30e a AS50e na 45 minut, respektive 30 minut, což se již v praxi velmi osvědčilo. Také bateriemi poháněný kolový nakladač WL20e byl dále vyvíjen a s okamžitou platností je k dispozici s kvalitní baterií AGM („Absorbent Glass Mat”), která se vyznačuje obzvlášť snadnou manipulací a nízkými nároky na údržbu. Díky „onboard” nabíječce s 230 volty, která byla do stroje integrována, je možné baterii nyní jednoduše nabíjet pomocí kabelu z jakékoliv elektrické zásuvky. Díky tomu je provoz kolového nakladače během práce na stavbě jednodušší. Flexibilní průběžné dobíjení je díky vyšším wattovým proudům a lepšímu příkonu ještě účinnější.

V oblasti technologie na beton profitují zákazníci Wacker Neuson z konstelace, která je v konkurenčním prostředí jedinečná: Vlastní poradenská jednotka, specialisté na beton, kteří pod názvem „concrete solutions” nabízejí své služby, radí rozsáhle ve všech stadiích projektu. Zákazníci tak získají individuální řešení a těží z vědomostí a dlouholetých zkušeností týmu expertů, jakož i z rozsáhlé nabídky strojů a speciálního vybavení pro své individuální oblasti nasazení.

Testování strojů

Hned na začátku jsme byli rozděleni do 6 družstev. Naši skupinu tvořili čtyři Italové a my – dva Češi. Postupně jsme procházeli jednotlivá staveniště, na nich se blíže seznámili s technologiemi na beton, zjistili svou šikovnost při ovládání minirypadla ET16 a na vlastní kůži vyzkoušeli výhody náklonu kabiny – Vertical Digging System (VDS) a také závodili o pěkné ceny. Během štafetového závodu jsme si vyzkoušeli řešení zero emission v akci či prokázali „citlivou ruku” při manipulaci s kolovým nakladačem. Jedním ze stanovišť byla také oblast hutnicí techniky s pěchy a vibračními deskami. Všechna místa nás vybízela k tomu, abychom si dokázali vytvořit obrázek o výkonnosti, všestrannosti použití a výhodách strojů Wacker Neuson.

Na konci čekala všechny sladká odměna a vyhodnocení soutěže. Naše družstvo si vedlo překvapivě dobře a obsadilo 3. místo.

Závod v Reichertshofenu

Ne bez důvodu se akce pod názvem Wacker Neuson Universe konala právě v závodě v Reichertshofenu. Wacker Neuson zde totiž v lednu otevřel nové výzkumné a vývojové centrum pro stavební stroje. Aktuálně se zde také dále rozvíjí výroba: Díky tomu „Made in Germany” od letošního roku platí pro všechny modely pěchů a více než 30 vibračních desek, které jsou nyní vyvíjeny a vyráběny v Reichertshofenu. „Tím, že jsme v tomto závodě propojili vývoj a výrobu, jsme získali ústřední kompetenční centrum pro stavební stroje s globální odpovědností. Jsme tak například vedoucím závodem pro naši sesterskou pobočku v Manile> a pro závod v Číně, který je ve výstavbě”, řekl Helmut Bauer, generální ředitel společnosti Wacker Neuson Produktion GmbH & Co. KG.

Pobočka Wacker Neuson v Reichertshofenu funguje více než 50 let. Závod byl otevřen v roce 1964 a od té doby průběžně rozšiřován, aby bylo možné uspokojit neustále rostoucí poptávku po inovativních, kvalitních stavebních strojích. Dnes se zde vyvíjejí a vyrábějí všechny vibrační desky a pěchy pro hutnění zeminy, ponorné a příložné vibrátory, stejně tak jako měniče z oblasti technologie na beton, ale také bourací kladiva, řezačky spár a světelné balóny. Všechny produkty z Reichertshofenu splňují nejvyšší požadavky na kvalitu. Těžiště vývojové práce leží v rozvíjení průkopnické role v bezpečnosti produktů, stejně tak jako v ochraně obsluhy a životního prostředí. Například akumulátorové pěchy tak získaly cenu EuroTest, kterou uděluje nezávislá profesní organizace ve stavebnictví (BG Bau) řešením, která splňují nejvyšší požadavky na kvalitu v oblastech bezpečnosti práce a produktů.

Za highlight této pobočky je považováno v odvětví ojedinělé školicí centrum, které bylo otevřeno v roce 2008. Sem jezdí na školení prodejní partneři, zákazníci i zaměstnanci z celé Evropy a ze vzdálenějších končin. „Wacker Neuson Akademie” leží v budově s několika školicími místnostmi, školicími servisními dílnami a předváděcí halou o rozloze 2 200 čtverečních metrů, ve které účastníci školení mohou veškeré produkty obsluhovat a testovat je.

V roce 2016 byla vedle stávající výroby v areálu o velikosti více než deset hektarů vystavěna nová, čtyřpatrová správní budova a výzkumné a vývojové centrum pro stavební stroje. Na ploše asi 3 500 čtverečních metrů tak bylo možné vybudovat pracovní místa především zaměřená na konstrukci. Moderní zkušební hala má rozlohu téměř 3 000 čtverečních metrů a používá se k důkladnému testování stavebních strojů již ve fázi vývoje, ale také k dlouhodobému testování a nepřerušovanému dalšímu vývoji aktuálně vyráběných modelů. Wacker Neuson Group do této nové výstavby investovala celkem okolo 10 mil. eur.

Krátce o společnosti

Wacker Neuson – all it takes! Tento slib dává Wacker Neuson prostřednictvím svého rozsáhlého programu stavebních strojů a kompaktních strojů, náhradních dílů a služeb svým zákazníkům po celém světě. Produktové spektrum mimo jiné zahrnuje ponorné a příložné vibrátory pro hutnění betonu, pěchy, vibrační desky a válce pro hutnění zeminy, bourací a řezací stroje, osvětlovací zařízení a generátory, topidla, čerpadla, ale i rýpadla, kolové nakladače, teleskopické nakladače, kompaktní nakladače a dumpery v oblasti kompaktních stavebních strojů. Za svou přední pozici na trhu vděčí Wacker Neuson stálé a bezpodmínečné orientaci na zákazníka, stejně tak jako spolehlivosti a inovační síle svých produktů. S vlastními prodejními a servisními společnostmi ve více než 35 zemích, 9 zahraničními výrobními závody a řadou partnerských firem pro odbyt a servis působí Wacker Neuson opravdu plošně. Wacker Neuson navíc nabízí služby, které splňují nejrozmanitější požadavky zákazníků koncernu. Na inovativní řešení Wacker Neuson tak spoléhají mimo jiných společností z oboru stavebnictví, tvorby zahrad a krajiny, obce a samosprávné celky nebo průmyslové podniky. Značka patří koncernu Wacker Neuson Group, sdružení společností s přibližně 4 800 zaměstnanci a obratem 1,36 mld. eur za rok 2016.

Závěr

Akce se povedla. Nejenom, že organizátoři a zaměstnanci firmy Wacker Neuson Grou během ní odvedli kus profesionální práce, ale z jejich vystupování jsme cítili, že jsou pro práci zapálení, nadšení, plní optimismu a pýchy na to, že mohou být členy velké rodiny Wacker Neuson Group. Děkujeme za pozvání a přejeme všem z Wackeru jen to nejlepší.

¹) Zpracováno z tiskových podkladů společnosti a informací získaných na akci
Autor: Mgr. Helena Hejhálková
Foto: Helena a Jiří Hejhálkovi
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek

Hutnicí techniku Bomag nyní pořídíte s extra slevou a rozšířenou výbavou

Zveřejněno 29.3. Společnost NorWit, oficiální distributor ručně vedené hutnicí techniky Bomag, připravila pro letošní stavební sezonu cenovou akci na vybrané stroje tohoto výrobce. celý příspěvek