Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 20.5. – svátek slaví Zbyšek

Výrobní řada Flat-Top jeřábů Liebherr

Zveřejněno: 4. 10. 2008

Nové Flat-Top jeřáby Liebherr (kategorie jeřábů bez špice) zaznamenaly během posledních dvou let na trhu velký úspěch. Výrobní řada se skládá ze 14 zcela nových modelů od 30 do 250 mt. Nejmenším modelem je nedávno na trh uvedený typ 30 EC-B 2,5. V českých podmínkách jsou nejrozšířenější modely kategorie od 90 do 130 mt, které jsou dostupné také ve verzi FR.tronic.

I u nás se začaly tyto jeřáby brzy na stavbách používat a to zejména díky dobrému přizpůsobení dílů požadavkům přepravy, stavebnicové koncepci usnadňující montáž i demontáž a širokým možnostem nasazení jeřábů. Flat-Top jeřáby Liebherr lze vidět na mnoha staveništích, aktuálně např. na několika místech v Praze, Brně, Otrokovicích nebo Liberci.

Inovativní konstrukce

Srdcem jeřábů řady EC-B je nově vyvinutý kompaktní celek, kde jsou integrovány otočové ústrojí, kabina, pohony a rozvaděcí skříň. U všech typů jeřábů EC-B je tento kompaktní celek konstruován tak, aby jeřáb mohl být transportován na běžném nákladním voze přímo v montážní poloze.

Konstrukce jeřábu je svařena takovým způsobem, že nedojde k průniku vody ani kondenzátu dovnitř profilů. Tím je dosaženo vynikající životnosti dílů. Pracovní plošiny a zábradlí jsou pro lepší odolnost proti korozi pozinkované. Pojezd kočky je umístěn v přední části výložníku tak, aby všechna místa údržby byla dobře dostupná přímo z kompaktního celku. Zapojení vý-ložníku a protivýložníku je provedeno pomocí čepů a zjednodušuje se tím montáž.

Nový kompaktní celek je kompletně předinstalován včetně lana a není nutná další dodatečná montáž. Po umístění celku na věž je jeřáb připraven v pracovní poloze a připojení elektřiny je jednoduše řešeno zapojením několika zásuvek.


Jeřáb Liebherr 130 EC-B 6 při nasazení na ulici Pekařská v Brně

Rozšíření modulární koncepce

Výrobní řada EC-B jeřábů Liebherr je konstruována v modulární koncepci. To znamená, že věžové systémy jsou kompatibilní s ostatními typy EC-B jeřábů. Výložník jeřábu EC-B je navržen tak, že mnoho z jeho částí je možno kombinovat s dalšími jeřáby dané řady, včetně délek výložníků.

Další část modulárního konceptu je kabina jeřábu. U jeřábů do třídy 130 mt je snadno zaměnitelná mezi jednotlivými typy, u jeřábů vyšších kategorií je kabina integrována do kompaktního celku. Kabina nabízí výborný výhled na staveniště při manipulaci, odhlučnění a tepelná izolace jsou samozřejmostí. Přestavitelný ovládací pult je integrován v sedačce obsluhy. Třída Flat-Top jeřábů od 160 mt výše se standardně dodává s elektronickým monitorovacím systémem EMS. Na přání je možno dodat klimatizaci.


Jeřáb Liebherr 250 EC-B12 Litronic nad hradem ve městě Bologna v Itálii

Rychlá a jednoduchá montáž

Důležitým aspektem konstrukce Flat-Top jeřábů bylo dosažení jednoduché a rychlé montáže. Nový protivýložník jeřábu je předmontován a může být snadno zapojen pomocí několika čepů. Montáž pomocí autojeřábu usnadňují sklopné konzoly a kotvení protivýložníku, které se automaticky nastaví do správné montážní polohy. Díky redukci hmotnosti jednotlivých dílů lze pro montáž použít i autojeřáb menší kategorie. Montáž také ulehčují rychlovýměnné, popř. centrovací čepy, a k tomu hlavní čepy výložníku a protivýložníku. Jednotlivé čepy výložníku a čepy u věží typu LC jsou uloženy v pouzdrech u příslušného dílu pro usnadnění montáže.

Transport

Řada jeřábů EC-B je koncipována pro nakládku a přepravu na standardních typech návěsů. Věžové díly systému LC mají délky 3,9 m, 5,85 m a 11,7 m. Pro kompletní svršek jeřábu 71 EC-B 5 včetně protizávaží a dvou věžových dílů délky 11,7 m jsou nutné pouze 2 kamiony. Hák je při transportu u jeřábů EC-B do 130 mt nově umístěn na spojovacím dílu výložníku. Při montáži se hák odjistí povolením západky, která umožňuje jednoduché nalanování.


Flat-top jeřáby Leibherr – detailní záběr na kabinu a otočové ústrojí

Vysoce výkonné pohony vlastní konstrukce

Pro otočová ústrojí jeřábů EC-B- jsou použity pohony s frekvenčním měničem. U nejmenších typů jeřábů, 30 EC-B 2.5, 50 EC-B 5 a 63 EC-B 5 se používá pohon EDC. Komfortní vlastnosti jako pohyb otoče bez rázů a integrované tlumení kmitů výložníku jsou standardem všech jeřábů s horní otočí Liebherr.

Vítr a rozkmitání břemene jsou elektronicky registrovány a kompenzovány systémem EDC a výložník je automaticky vyrovnáván. Zdvihová ústrojí jsou zákazníkům nabízena ve variantách s přepólováním nebo s řízením frekvenčním měničem. Liebherr vyrábí osvědčené pohony vlastní výroby a dodává ústrojí s frekvenčním měničem. Koncept pohonu nových jeřábů EC-B nabízí také osvědčený pohon pojezdu kočky, který se dodává do všech typů této řady jeřábů a nabízí výbornou citlivost a rychlost pojezdu kočky.

Pohony Liebherr přinášejí rozhodující výkonnost při překládce, pro každé nasazení je k dispozici optimální volba pohonu: jednorychlostní, dvourychlostní zdvih s frekvenčním měničem nebo pojezd kočky s frekvenčním měničem. K nejdůležitějším přednostem patří automatické jištění břemene, integrované tlumení kmitů břemene, elektronické odblokování otoče nebo např. pojezd s mikrorychlostí pro přesné práce.


Jeřáb Liebherr 90 EC-B 6 při stavbě obchodního centra na ulici Trnitá v Brně

Všechny pohony Flat-Top jeřábů Liebherr jsou vyvinuty ve vlastním centru vývoje pohonů a vyráběny ve výrobním závodě ve městě Biberach v Německu.

Pro prodej věžových jeřábů v České republice je oficiálním zástupcem společnost Liebherr Stavební stroje CZ s.r.o., více kontaktů naleznete v záhlaví článku.

Autor: Ing. Jan Hort
Foto: Archiv firmy
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Inspirujících 30 let společnosti NorWit. Z garážové firmy k respektovanému dodavateli stavební techniky

Zveřejněno 17.5. Společnost NorWit, s.r.o., která patří k zavedeným tuzemským dodavatelům stavební techniky, oslaví brzy 30 let na trhu. Její historie je příběhem o tom, jak se z garážové firmy založené na počátku devadesátých let postupně stala respektovaná… celý příspěvek

Za novinkami JCB do předváděcího centra v Anglii

Zveřejněno 15.5. Světoznámý výrobce stavebních strojů JCB letos ohlásil uvedení hned několika produktových novinek na trh. Jejich premiéru pro média pojal ve slavnostním stylu, když do svého továrního předváděcího centra v Anglii pozval novináře z celého světa. Ve… celý příspěvek

Přivítejme řadu F-LINE. Černý kůň v segmentu nákladních vozidel pro stavebnictví vstupuje na trh

Zveřejněno 13.5. V České republice prostřednictvím oficiálního importéra značky Ford Trucks, společnosti F TRUCKS a.s., začíná prodávat dlouho očekávaná řada nákladních vozidel F-LINE. Nové modely budou dostupné jako silniční nákladní vozidla, vozidla pro… celý příspěvek