Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 20.4. – svátek slaví Marcela

Vrtací a sekací kladiva Bosch s tlumením vibrací

Zveřejněno: 7. 9. 2012

Početnou rodinu vrtacích a sekacích kladiv pro profesionály se značkou Bosch rozšířily v letošním roce dvě novinky: vrtací kladivo GBH 8-45 DV Professional a sekací kladivo GSH 11 VC Professional. Jsou unikátní především díky antivibrační technologii, která zvyšuje komfort při práci a umožňuje prodloužení povolené provozní doby obou kladiv.

V novém nářadí firma Bosch zúročila již osmdesát let zkušeností s výrobou vrtacích kladiv. V roce 1932 zkonstruovala své první vrtací kladivo. Bylo zcela přizpůsobeno potřebám profesionálů, mělo již příklepový mechanismus pro vrtání a sekání a umožnilo tak v porovnání s ostatním dosud používaným nářadím výrazně rychlejší pracovní postup. Toto kladivo oslavilo svou premiéru před 80 lety na veletrhu v Lipsku a nastavilo tak pomyslný milník ve stavebnictví.

Nové standardy

Od roku 1932 firma Bosch neustále vylepšovala konstrukci svého prvního kladiva a často držela roli technologického lídra v této oblasti. Mnoho technických vylepšení vytvořilo v této kategorii nářadí nové standardy. Příkladem může být držák nástrojů SDS-plus, představený v roce 1975, který umožňuje rychlou výměnu příslušenství bez nutnosti použít další dodatečné nářadí. Tato inovace byla následně v roce 1990 zdokonalena v systém SDS-max pro větší velikosti vrtáků a sekáčů.

Dalšími konstrukčními milníky jsou celosvětově první dvoukilové vrtací kladivo (1981), celosvětově první bezdrátové kladivo (1984), světově první akumulátorové kladivo s lithium-iontovou technologií (2005) a celosvětově první SDS-plus kladivo s aktivním tlumením vibrací (2011).

Vrtací kladivo GBH 8-45 DV Professional

Nové, mimořádně výkonné, osmikilové vrtací kladivo GBH 8-45 Professional DV je poháněno motorem o výkonu 1500 W a nabízí intenzitu příklepu 12,5 J. To například umožňuje rychlé provrtání skrz stěny nebo stropy. Funkce „Turbo Power” tohoto vrtacího kladiva zajišťuje optimální výkon v příklepovém režimu, protože využívá energii potřebnou k otáčení v režimu vrtání. Tím se zvyšuje výkon příklepu a lze například jednoduše vyhloubit drážky pro kabely či rychle a efektivně odstranit dlažbu.

Díky trojitému tlumení vibrací se prodlužuje povolená provozní doba vrtacího kladiva GBH 8-45 DV Professional na více než tři hodiny denně. Tlumicí systém se skládá z hlavního tlumiče integrovaného do hliníkového krytu, oddělené hlavní rukojeti a z příklepového mechanismu, který omezuje vibrace. Díky těmto opatřením dosahuje vrtací kladivo nízké úrovně vibrací 7 m/ s² při příklepovém sekání a 8 m/s ² při vrtání. Kromě toho je vysoký pracovní komfort při dlouhodobém příklepovém sekání zajištěn kombinací oddělené hlavní rukojeti a spínače zámku, který se automaticky zapne při přepnutí mezi režimem vrtáním a příklepového sekání. Tato konstrukční kombinace je jedinečná na trhu.

Vrtací kladivo GBH 8-45 DV profesionál má dlouhou životnost díky robustním kovovým komponentům. Jeho integrovaná bezpečnostní spojka chrání uživatele i nástroj. Mezi další vlastnosti patří funkce „Soft start” pro pozvolný začátek vrtání, regulace otáček pro optimální přizpůsobení pro vrtání do různých materiálů a zastavení otáčení pro režim příklepového sekání.

Technické parametry vrtacího kladiva GBH 8-45 DV Professional
Jmenovitý příkon1500 W
Rázová energie12,5 J
Úroveň vibrací (vrtání/příklepové sekání)8,0/7,0 m/s2
Upínání nástrojůSDS-max
Hmotnost8,9 kg

Bosch také nabízí související příslušenství: ploché sekáče „RTec Sharp” SDS-max a ostré sekáče „RTec Speed” jsou vhodné zejména pro příklepové sekání s GBH 8-45 DV Professional. Mají samoostřící ostří, které jim umožní dosáhnout trvale kvalitní sekání po celou dobu jejich používání. Pro vrtání do betonu je vhodný vrták „SpeedX”, který nabízí mimořádně vysokou rychlost vrtání a má také velmi dlouhou životnost. Vrtací kladivo se dodává v kufru, který poskytuje dodatečný prostor pro další příslušenství.

Sekací kladivo GSH 11 VC Professional

Nové sekací kladivo GSH 11 VC Professional s výkonem 1700 W a příklepovou energií 23 J se stalo nejvýkonnějším kladivem na světě v jedenáctikilové třídě a poskytuje tak profesionálním řemeslníkům vysokou mobilitu a efektivitu práce.

Toto nářadí má navíc speciální konstrukci: příklepový mechanismus je prodloužen a umístěn přesně doprostřed nástroje a tím je dosaženo zcela vyvážené těžiště během práce. Díky o několik centimetrů delší délce nástroje je práce při bourání vodorovných povrchů a podlah mnohem jednodušší a pohodlnější.

Nové sekací kladivo je stejně spolehlivé jak pro bourací práce, tak pro sekání v betonu a kameni, hloubení otvorů pro pokládku potrubí, ventilace či kabelových vedení, nebo např. odstranění dlažby. Počet příklepů může být nastaven od 900 do 1 700 otáček za minutu. Příklepový mechanismus s tlumením vibrací zaručuje delší provozní dobu, přípustná pracovní provozní doba pro GSH 11 VC Professional je více než tři hodiny denně. To je možné díky oddělené hlavní a boční rukojeti v kombinaci s optimalizovaným vibračním mechanismem kladiva. Díky těmto vlastnostem dosahuje nástroj nízké vibrace 8 m/s². Průměrná hmotnost materiálu odstraněného během hodinové práce s kladivem je více než jedna tuna betonu.

Sekací kladivo má rychloupínací systém výměny nástrojů SDS-max pro rychlou výměnu příslušenství bez nutnosti používat další dodatečné max ploché sekáče a „RTec Speed” ostré sekáče, které mají samoostřící ostří, které jim umožní dosáhnout trvale kvalitní sekání po celou dobu jejich používání a jsou tak vhodné zejména pro toto sekací kladivo. Systém zámku „Vario-Lock Systém” lze využít k uzamčení polohy sekáče až ve dvanácti různých pozicích a přizpůsobit tak jeho polohu přesně pro nejrůznější pracovní postupy a pozice.

Technické parametry sekacího kladiva GSH 11 VC Professional
Jmenovitý příkon1700 W
Rázová energie23 J
Počet příklepů při jmenovitých otáčkách900–1 700 min--1
Hodnota emise vibrací ahmax. 8 m/2
Upínání nástrojůSDS-max
Hmotnost11,4 kg

Dalším praktickým doplňkem je displej, který indikuje opotřebení uhlíkových kartáčů a nutnost jejich výměny, systém Constant Eletronic pro zajištění konstantní síly i při zvýšení zatížení a hlavní vypínač, který lze snadno a pohodlně ovládat z rukojeti. Také nové sekací kladivo se dodává v kufříku včetně boční rukojeti a sekáče „RTec Speed”.

Autor: Petr Vajda
Foto: Archiv firmy
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek

Hutnicí techniku Bomag nyní pořídíte s extra slevou a rozšířenou výbavou

Zveřejněno 29.3. Společnost NorWit, oficiální distributor ručně vedené hutnicí techniky Bomag, připravila pro letošní stavební sezonu cenovou akci na vybrané stroje tohoto výrobce. celý příspěvek