Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 30.4. – svátek slaví Blahoslav

Vítězové ceny Bauma za inovaci

Zveřejněno: 18. 6. 2007

22. dubna 2007 byly slavnostně vyhlášeni a oceněni vítězové Ceny bauma 2007 za inovaci, kterou vyhlásil Německý stavební průmysl, ve kterém jsou sdruženy přední svazy německého stavebního průmyslu. Již poosmé byly ceny uděleny při příležitosti veletrhu bauma, který je největším veletrhem stavebních, těžebních, důlních a stavební materiály vyrábějících strojů. Prezentovalo se 46 podniků se 72 přihláškami na Cenu za inovaci, z toho se 15 nominovalo do finále.

Všechny nominované výrobky a realizace byly popsány v tomto časopise ve zvláštním článku [1].

Vítězné inovace přímo shlédlo a mohlo posoudit – coby hosté této slavnostní akce – na 300 významných osobností z Německa a zahraničí. Mezi nimi byl v prostorách mnichovského Allerheiligen-Hofkirche (Dvorní kostel Všech svatých) nechyběl např. bavorský spolkový ministr Erwin Huber. Byly tu také vysoce považované hospodářské delegace z několika zemí Arabského poloostrova, letošního partnerského regionu veletrhu bauma.

V první kategoriinové vývojové směry ve strojírenství – zvítězil

KS lis pro výrobu stavebních prvků proměnných rozměrů od Lasco Umformtechnik GbmH, který umožňuje, že požadovaný konstrukční blok je zformován už ve výrobně v požadovaném tvaru. S touto metodou je tradiční řezání a krácení prefabrikovaných zdicích a jiných konstrukčních bloků na staveništi zbytečné. Ale největší předností této metody je, že nezanechává žádný odpad a také že využití energie mnohem účinnější.


Obr. 1: Lis pro výrobu stavebních prvků proměnných rozměrů, model KS, výrobce Lasco Umformtechnik GbmH

V druhé kategoriinové vývojové směry v komponentech pro strojírenství – zvítězila:

SH koncová hadice od firmy Putzmeister AG Aichtal, která výrazně snižuje rizika nehod a pracovních úrazů při práci s betonem.


Obr. 2: SH koncová hadice, výrobce Putzmeister AG

Ve třetí kategoriivýjimečné realizace uplatněné v technologii výstavby – zvítězily dvě realizace:

Vysoce účinné postupy při výrobě a montáži prefabrikovaných mostů, které vyvinula firma Bilfinger berger AG během práce na vysokorychlostní železniční dráze na Taiwanu. S touto inovační technikou montáže mohou být přemostěny jakékoliv plochy – voda stejně jako hustě osídlené oblasti bez rušení provozu a dopravy uvnitř.


Obr. 3: Vysoce účinné postupy při výrobě a montáži prefabrikovaných mostů, realizace Bilfinger Berger AG

Dále je to světový rekord od firmy Putzmeister AG Aichtal ve vysokozdvižné dopravě betonu v Burj Dubai. Tato realizace stanovila nové hranice toho, co je vůbec možné v oblasti výškové dopravy čerstvého betonu při použití čerpadel betonu, zejména pokud jde o vysokopevnostní speciální betony.


Obr. 4: Vysokozdvižná doprava betonu v Burj Dubai, realizace Putzmeister AG

Ve čtvrté kategoriivýsledky inovativního a výhledového výzkumu – zvítězila:

Metoda hodnocení pohledového (neomítnutého) betonu založená na obrazu, kterou vyvinula Technická universita v Drážďanech. Je to je počítačová metoda, která umožňuje rychlé posouzení kvality betonového povrchu. Jedná se také o objektivnější způsob hodnocení, na jehož základě všichni účastníci výstavby mohou učinit rozhodnutí o kvalitě posuzovaného betonového povrchu.


Obr. 5: Metoda obrazového hodnocení pohledového (neomítnutého) betonu, vývojová dílna Technická universita v Dráždanech

V páté kategoriidesign – zvítězil:

1. Nový korporátní design kolového nakladače 6 generace od firmy Liebherr Werk Bischofhofen. Kombinuje bezpečnostní prvky s uživatelskou přívětivostí. Nový design zviditelňuje technické přednosti stroje.


Obr. 6: Nový design kolového nakladače 6. generace. Výrobce Liebherr Werk Bischofshofen
Literatura a zdroje:

[1] Hejhálek, J.: Nominace na Cenu bauma 2007 za inovaci, Stavební technika 2/2007, str. 70.

Autor: Jiří Hejhálek
Foto: Archiv Messe München
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Profesionální světlo pro profesionální práci

Zveřejněno 25.4. Investice do kvalitních přídavných světlometů se v podobě zvýšené produktivity a efektivity práce mnohonásobně vrátí. Při setmění se práce nemusí nutně zastavit a v klidu lze dodržovat termíny 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. celý příspěvek

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek