Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 27.4. – svátek slaví Jaroslav

Ohlednutí za veletrhem VIENNA-TEC 2008

Zveřejněno: 27. 3. 2009

Počátkem října se v Messe Wien konal největší rakouský odborný průmyslový veletrh VIENNA-TEC 2008, který zahrnoval šest specializovaných veletrhů: Automation Austria (automatizace), Energy-tec (energie), IE (elektronika), Intertool (nástroje a nářadí), Messtechnik (měřicí a zkušební technika), Schweissen/Join-ex (svařování).

Druhý ročník přilákal ještě více vystavovatelů a návštěvníků než tomu bylo v minulém roce. Výstavní plocha (asi 60 tisíc metrů čtverečních) byla zcela obsazena přibližně sedmi sty vystavovateli a v zastoupení se účastnilo tisíc firem z 23 zemí.

Mezinárodní událost doplňoval bohatý doprovodný program věnovaný aktuálním tématům průmyslu a produkčních odvětvích. Například „Fórum údržba” se zabývalo pojmy tvorba hodnot, trvalá optimalizace výkonnosti, řešení pro inspekci, údržbu a uvedení do provozu jakož i optimalizace technických zařízení. Zvláštní pozornost byla věnována tématu dívky a ženy v technických odvětvích – mimo jiné v rámci akce „TechGirl-Day”.

Průmyslová automatizace

Automatizace přinášela inovační spektrum průmyslové automatizace od procesorové techniky přes řídicí techniku, automatizaci až po senzoriku a podpůrnou techniku. K vidění byly obráběcí stroje, elektromotory, inženýrství pro automatizační techniku, plynová a průtoková analytika, průmyslové počítače, měřicí a regulační technika, automatizační pneumatika/hydraulika, řídicí technika, technika procesů, senzorika/průmyslové zpracování obrazu a mnoho dalších.

Pozornost odborné veřejnosti poutaly především expozice předvádějící nebo simulující rychlost a přesnost automatizačních pochodů u výrobních a zpracovatelských stroju a průmyslová robotika.

V tomto oboru představily své expozice firmy Siemens, ABB, Schneider Electric, Rockwell Automation, Bosch Rexroth, Stober, Beckhoff atd.

Společnost ABB navíc předvedla největší přehlídku kloubových průmyslových robotů pro svařování nebo dělení kovu. V rámci automatizačních prostředků byly vystavovány další novodobé vysoce dynamické servopohony pro náročné aplikace co do rychlosti a přesnosti polohování.

Speciální program pro střední a východní Evropu

Den před začátkem veletrhu proběhla v Praze v hotelu Michael speciální konference a kooperační business seminář pro obor průmyslu, investic a stavebnictví – EUROKONTAKT – kde probíhalo představení jednotlivých firem a jejich know-how z Ruské federace (jižní Ural), Ukrajiny a ČR, kterou pořádala společnost Schwarz & Partner, spol. s r.o.

Generální ředitelé, hlavní inženýři, manažeři a zástupci společností řešili současné problémy a navazovali tak především mezinárodní obchodní kontakty. Seminář měl i návaznost na veletrhu Vienna-Tec v rámci speciálního programu pro země střední a východní Evropy, včetně České republiky a Slovenska (CEE-Region).

CEE den kladl důraz především na Českou republiku, Slovensko, Maďarsko, Slovinsko a Polsko v rámci celodenního programu věnovanému každé zemi zvlášť.

Druhý den navazovaly semináře pro odborné návštěvníky z regionu Eurasia pod názvem „Inovace a kooperace” a zdůrazňoval Bělorusko, Ukrajinu, Rusko a Kazachstán. Třetí veletržní den byl nazván „Jihovýchodní Evropa” a zahrnoval poradenské a kooperační pohovory Bulharska, Chorvatska, Rumunska, Makedonie.

Den odborných návštěv

První den konání veletrhu (7. 10.) proběhla v rámci Dne odborných návštěv z České republiky a Slovenska tisková konference. V tento den byl pro odborníky ze zmíněných zemí vstup zdarma.

Zástupce pořadatelské společnosti Reed Exhibitions pan ředitel Johann Jungreithmair informoval všeobecně o vývoji průmyslu, internacionalizaci, zdůrazňoval osobní kontakt mezi vystavovatelem a návštěvníkem, zmiňoval novou stanici metra linie U 2 „Messe Prater”, na jejíž výstavbu společnost Reed Exhibitions také přispívala, aby zvýšila návštěvnost veletrhů. Hovořil o doprovodném programu pro různé delegace z celého světa a také o problému s novými odbornými pracovními silami.

Pozval novináře na českou expozici podporovanou Ministerstvem průmyslu a obchodu ČR. Z českých firem se na VIENNA-TEC 2008 prezentovaly např. INSYS MICROELECTRONICS CZ,s.r.o., TRUMPF Praha, spol. s r.o., TECHNO TRADE CONSULT spol. s r.o., BOMAR, spol. s r.o., ABICOR BINZEL, OHK Brno a společnost Elanor.

Autor: Monika Zatloukalová
Foto: Monika Zatloukalová
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Profesionální světlo pro profesionální práci

Zveřejněno 25.4. Investice do kvalitních přídavných světlometů se v podobě zvýšené produktivity a efektivity práce mnohonásobně vrátí. Při setmění se práce nemusí nutně zastavit a v klidu lze dodržovat termíny 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. celý příspěvek

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek