Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 18.4. – svátek slaví Valérie

Více práce za méně peněz: Nový kloubový dampr Cat® 745 míří na trh

Zveřejněno: 20. 9. 2018

Společnost Zeppelin CZ s.r.o., která je oficiálním dealerem stavebních a těžebních strojů Caterpillar v České republice, představuje novinku ve třídě kloubových damprů. Nový Cat® 745 s užitečným zatížením 41 tun a objemem korby 25 m³ se chlubí vylepšenou kabinou, nízko-emisním motorem a také celou řadou chytrých elektronických asistentů pro snadnější obsluhu a vyšší produktivitu.

Výbornou manévrovatelnost i v rozbahněném terénu zajišťují pokročilí elektroničtí asistenti, kterými je nový damper Cat® 745 vybaven

Proti dosavadním zvyklostem opatřil americký výrobce nový damper pouze číselným označením, které se obejde bez velkých písmen, značících dříve příslušnost k modelové řadě. U nových strojů od tohoto označení výrobce ustupuje.

Co nového v kabině?

Nová 745ka potěší své majitele hned v několika rovinách. Řidiči ocení zcela přepracovanou kabinu s dvěma plnohodnotnými sedačkami a výborným výhledem do všech stran. Kromě většího prostoru nad hlavou i pro kolena byly zvětšeny také úložné a odkládací boxy. O příjemné klima v letních měsících se stará účinnější klimatizace a speciální sklo s infračervenou reflexní vrstvou, která pohlcuje přímé sluneční paprsky. Nová technologie použitých tlumicích materiálů se postarala o snížení hluku v kabině (v porovnání s předchozí řadou je hluk nižší o 7 dB).

Velký pokrok v ovládání dampru předznamenává multifunkční páka s kombinovaným ovládáním ejektoru a převodovky. Při vyklopení nákladu si navíc může obsluha předvolit automatický režim; systém automaticky zařadí neutrál, aktivuje provozní brzdy a zvedne korbu do maximálního úhlu. Při vrácení korby do původní polohy systém automaticky dobrzdí tak, aby nedocházelo k tvrdému dosednutí na rám stroje. Páka s kombinovaným ovládáním umožňuje volbu jízdního režimu včetně parkování a brzdy při čekání; ovládat stroj je tak velmi snadné a připomíná to například otočné voliče v automobilech nejvyšší třídy jako jsou například Mercedesy řady S. Cílem konstruktérů bylo maximálně usnadnit práci řidiči, který je při aktivaci automatického režimu zatěžován až o 50 % méně než u klasického ovládání.

Intuitivnímu ovládání napomáhá také dotykový LCD displej se sdruženými provozními ukazateli a ovládacími prvky. Sledovat a nastavit je možné desítky parametrů, od užitečného zatížení, přes servisní intervaly až po obraz ze zadní kamery.

Detail na multifunkční ovládací páku
Detail na multifunkční ovládací páku

Hospodárnost a síla

Vylepšený motor Cat® C18 ACERT (381 kW) je odolným tahounem, který si vystačí s menším množstvím paliva a zároveň nabízí více síly a dynamiky než podobní konkurenti na trhu. Probudit 518 koní k životu pomáhá revoluční vstřikovač paliva MEUI™-C, který umí optimálně dávkovat palivo a vyvine vyšší vstřikovací tlaky. Inovativní je u Caterpillar také řízení proudění vzduchu; motor je výkonnější a přitom nepotřebuje vysoké otáčky. Perfektním sladěním všech motorových a hnacích komponentů dosáhl výrobce bezkonkurenčních hodnot spotřeby paliva, což bude pravděpodobně jeden z klíčových argumentů, na které zákazníci rádi uslyší. K dosažení co nejúspornějšího provozu byl damper navíc vybaven i dalšími funkcemi. Například zapínatelný ECO mód, který sníží otáčky motoru v aplikacích, kde není potřeba maximální výkon, je funkce, kterou majitelé strojů Cat znají a oceňují například u kolových nakladačů řady M.

Elektronika hlídá a pomáhá...

Elektronicky řízený motor si výborně rozumí s novou převodovkou HDPS (High Density Power Shift), speciálně vyrobenou pro kloubové dampry. Převodovka s devíti rychlostními stupni vpřed a dvěma vzad komunikuje s motorem pomocí speciálního elektronického modulu APECS, který dohlíží na produktivitu stroje, plynulé přeřazení v kopci i s plnou zátěží je pak hračkou díky elektronicky řízenému přítlaku spojky ECPC.

Elektronika, hlídající uzamknutí přímého pohonu a eliminující pohon přes měnič, vylepšuje stoupavost a pomáhá udržovat konstantní rychlost jízdy. Při jízdě v obtížném terénu přijde vhod robustní měnič točivého momentu, který lépe přenáší výkon motoru k jednotlivým kolům vozidla. Dalšími elektronickými pomocníky, kterými je nový damper od Caterpillar vybaven, stojí za zmínku například ještě systém pro automatické řízení trakce (AATC, Advanced Automatic Traction Control), což znamená, že k aktivaci uzávěrek nápravového a mezinápravového diferenciálu dochází automaticky za jízdy, bez zásahu obsluhy. Snímače, sledující rychlost stroje a otáčení kol, zkrátka v případě nutnosti vyšlou signál do počítače, který zavře uzávěrku. Tak je zajištěna maximální trakce a plynulost jízdy bez zbytečného prokluzování kol, a to i při maximálním zatížením vozidla.

K dalším „vychytávkám” patří automaticky ovládaný retardér, asistent pro rozjezd do kopce, nebo systém pro detekci objektů Cat Detect. Ten například umí obsluhu upozornit, pokud se zhorší stabilita stroje, například při vyklápění na nerovném povrchu.

K zajímavým funkcím pro vyšší produktivitu patří integrovaná váha (funkce PAYLOAD z kategorie technologií Cat Connect). Údaje z váhy jsou přenášeny na velký displej do kabiny a řidič tak přesně ví, v jakém okamžiku ukončit nakládku a zamezit tak přetížení stroje. Další integrované funkce se hodí pro kontrolu celkové produktivity stroje – na displeji tak lze filtrovat například to, kolik nakládek v průběhu dne proběhlo nebo jaké bylo celkové užitečné zatížení za daný časový interval.

Nový dampr 745 toho nabízí hodně. Kromě výše zmíněného zapracovali u Caterpillar například také na snadnější údržbě. Sdružené servisní body, snadný přístup k motoru, prodloužené servisní intervaly a provozní náplně s vyšší životností - to všechno se podepisuje na celkovém produktivnějším využití stroje. S novou 745kou budete rozhodně více na stavbě než v dílně!

Popsat podrobně všechna řešení, které jsou u nového dampru použita, by zabralo ještě spoustu prostoru, a proto je lepší se v případě záj mu obrátit na kteréhokoli prodejce společnosti Zeppelin CZ, který rád zodpoví vaše dotazy. Na stránkách www.zeppelin.cz lze stáhnout produktový list ke Cat® 745 s technickými specifikacemi stroje a najdete tu samozřejmě kontakty na všechny regionální prodejce Zeppelin CZ. Užitečná je i aplikace do chytrých telefonů s názvem Zeppelin CZ (iOs, Android) – také zde objevíte další zajímavosti ze světa strojů Caterpillar.

Autor: Jan Rybář
Foto: Archiv Zeppelin CZ
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek

Hutnicí techniku Bomag nyní pořídíte s extra slevou a rozšířenou výbavou

Zveřejněno 29.3. Společnost NorWit, oficiální distributor ručně vedené hutnicí techniky Bomag, připravila pro letošní stavební sezonu cenovou akci na vybrané stroje tohoto výrobce. celý příspěvek