Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 27.4. – svátek slaví Jaroslav

Mezinárodní veletrh stavebních strojů ­INTERMAT 2006 v Paříži

Zveřejněno: 13. 12. 2006

Ve dnech 24. – 29. 4. 2006 se na Severním výstavišti Paris – Nord Villepinte ve Francii konal mezinárodní veletrh strojů a zařízení pro veřejné práce, stavebnictví, zpracování surovin a výroby materiálů. Tento stavební veletrh se zde koná každý třetí rok již od roku 1988 a schází se zde všichni světoví aktéři průmyslových oborů vyrábějících stavební techniku a zařízení pro materiálový průmysl.

Na veletržní ploše 375 000 m2 zahrnující řadu hal (3, 4, 5A, 5B, 6), venkovní výstavní plochy (E4 až E9) a předváděcí plochy (DEMO A, DEMO B) o rozloze cca 35 000 m2 se představilo 1350 vystavovatelů ze 42 zemí včetně České a Slovenské republiky, z nich 75 % ze zahraničí. Mimo jiné bylo možné zhlédnout 7 národních pavilonů (USA, Velká Britanie, Čína, Jižní Korea, Španělsko, Finsko a Itálie). Pohled na vstupní areál výstaviště ukazuje obrázek 1 a interiér vstupní veletržní haly u tiskového střediska je na obrázku 2.

V hale 3 bylo Těžařské fórum, setkání odborníků pro těžbu a dobývání surovin.

V hale 5A byla na programu bezpečnost a ochrana zdraví při práci. Probíhaly zde diskuze o nových poznatcích souvisejících s bezpečností práce a používání zařízení na ochranu pracovníků malých a středně velkých stavebních firem. V této hale byly také soustředěny firmy zabývající se geodetickou a laserovou problematikou.


Obr. 1: Pohled na vstupní veletržní halu 5A

V hale 5B byly na jednom místě soustředěny různé typy motorů a příslušenství s mnoha praktickými ukázkami. V této hale byly i zhutňovací stroje firmy AMMANN (včetně firmy AMMANN Czech Republic a.s., dříve Stavostroj Nové Město nad Metují).

V hale 6 byl veletrh ve veletrhu: souhrnně zde byli umístěni dodavatelé komponent, strojů a příslušenství, jejich subdodavatelé a servisní partneři.

Venkovní předváděcí plocha zahrnovala práce ve výškách, předvádění a konzultace na téma bezpečnost práce ve výškách, ukázky nových technologií a vztah k legislativě EU. Jako konkrétní příklad lze uvést firmu TOPCON, která předváděla automatické řízení stavebních strojů KOMATSU [3].

Naše pozornost se zaměřila především na novinky v oblasti laserové navigace a na systémy řízení stavebních strojů. Stejnou tématikou jsme se zabývali již na minulém veletrhu INTERMAT 2003 [1], je obsahem naší monografie ČKAIT Praha [4] a dalších monografií vydaných ve vydavatelství VEGA, spol. s r.o. Hradec Králové [5], [6]. Letošní novinky v tomto oboru byly prezentovány hlavně v halách 5A a 5B a na předváděcí ploše DEMO A. Podrobné údaje k jednotlivým exponátům jsou uvedeny v Katalogu INTERMAT 2006 [7] a firemní literatuře jednotlivých vystavovatelů [8].


Obr. 2: Interier vstupní veletržní haly u tiskového střediska

Nyní k jednotlivým vystavovatelům uváděným v abecedním pořadí

Kanadská firma AXIOMATIC TECHNOLOGIES předváděla řízení stavebních strojů (systémy 2D/3D) s využitím GPS a laserové techniky. Systém řídí hydrauliku stroje a jeho složky s dálkovým ovládáním. Pro dálkové ovládání rypadel vyvinula grafický poziční systém [8].

Francouzská firma D&PS nabízela 2D/3D řídící systémy pro zemní stroje, silniční finišery, tunelářské stroje, pro gradery a rypadla s využitím laserové techniky, systému GPS a totálních stanic [8].

EQUIMAT SOKKIA (Francie) uváděla lasery s rozmítací hlavicí v jednom i dvou sklonech (obr. 3), potrubní lasery, lasery pro řízení strojů, totální stanice a systémy GPS.


Obr. 3: Dvousklonný laser SOKKIA LP 31 A včetně detektoru

LASER EQUIPEMENT (Francie) upozornila na řídící systémy (GPS), laserové měřící přístroje, geodetické přístroje s příslušným software a navigační techniku. Přístroje používající signalizaci TRIMBLE se uplatňují při budování liniových staveb (silnic) a při zemních pracích.

LEICA GEOSYSTEMS (Francie) patřila k významným vystavovatelům v oblasti geodezie a řízení strojů (GPS, laserová technika včetně software). Řada těchto novinek byla představena již na výstavě GEOS 2006 konané v Praze ve dnech 16. – 18. 3. 2006 [2]. Na veletrhu INTERMAT 2006 předvedený laserový skener HDS 3000 LEICA (obr. 4) je dalším vývojovým typem panoramatického skeneru s pracovním dosahem 100 m a polohovou přesností 6 mm/50 m. Od typu HDS 2500 se liší zorným polem 360° ve vodorovné a 270° ve svislé rovině. Pulzní laser skeneru v zelené barvě je zařazen do bezpečnostní třídy 3R podle IEC 60825-1. Přístroj je doplněn digitální kamerou s automatickým pokrytím mračna bodů v přirozených barvách. Je umístěn na klasickém geodetickém stativu se standardní trojnožkou s možností centrace, horizontace a orientace. Skener je ovládán software Cyclone při měření, vizualizaci, profilování, grafickém zpracování a 3D modelování [6]. Přístroj slouží na Fakultě stavební ČVUT v Praze potřebám výuky.


Obr. 4: Laserový skener HDS 3000 LEICA

Jako novinku veletrhu INTERMAT 2006 uvedla LEICA GEOSYSTEMS systém MC 200 DIGGER (obr. 5, poskytnutý firmou GEFOS) pro signalizaci hloubky a dosahu ramene rypadla [4]. Toto zařízení s grafickým displejem je umístěno v kabině strojníka a zvyšuje produktivitu stroje o 30 – 50 %. Při poloautomatickém provozu strojník sleduje pouze tento displej a nemusí sledovat polohu lžíce, která může být i pod hladinou. MC 200 DIGGER může pracovat ve spojení s laserovým zařízením pro kontrolu sklonu [8].


Obr. 5: Systém MC 200 DIGGER LEICA

Firmy NEDO, GOTTLIEB, NESTLE, BAULASER QUANTE (Německo) patří k tradičním dodavatelům geodetických a laserových zařízení včetně bohatého příslušenství (stativy, nivelační latě i elektronické, libelové sklonoměry). Na veletrhu představily např. automatický laserový přístroj s rozmítací hlavicí NEDO PRIMUS [8].

Švédská firma SBG [8] má zpracovaný software a hardware pro geodetické práce a pro řízení zemních strojů, např. SBG GEO software pro geodety a stavební inženýry, SBG PAD jako flexibilní polní řešení pro geodety (pro uložení naměřených dat).

TOPCON (Francie) patří k významným firmám v oboru geodetické a laserové techniky, která dosáhla značného pokroku při vývoji zařízení pro řízení a navigaci stavebních strojů, především zemních a silničních. Podrobnosti o novinkách této firmy jsou uvedeny v časopise Stavební technika [3].


Obr. 6: Expozice firmy TRIMBLE s laserovou technikou

Obr. 7: Totální stanice TRIMBLE S6

TRIMBLE (Francie) je firma, která v systémech řízení strojů vychází z přístrojů a zařízení firmy SPECTRA-PRECISION. Upozornila na způsoby automatického řízení s využitím systému GPS a laserové techniky. Vedle klasické laserové a ultrazvukové techniky (expozice firmy je na obrázku 6) se uplatňují totální stanice TRIMBLE a systémy GPS. V původní nabídce firmy byly řídící systémy BladePro 3D (totální stanice) a SiteVision (GPS) [4], v současnosti jsou nabízeny i novější systémy řady GCS (Grade Control Systém). Z nich systémy GCS 300GCS 600 využívají laserovou a ultrazvukovou techniku a řídí dozery a gradery. Nejmodernější GCS 900 vychází z 3D systému řízení a využívá dva GPS přijímače s integrovanou anténou. Pro zvýšení přesnosti ve výšce využívá laserovou techniku (např. řady GL 700 a LL 500) a lze volit kombinace s dalšími geodetickými systémy jako je totální stanice ATS, S6 (obr. 7) nebo R8 GPS [2], [8]. Model řízení rypadla technologií GPS TRIMBLE je na obrázku 8.


Obr. 8: Model řízení rypadla technologií GPS TRIMBLE

Nová verze 10 GCS 900 zahrnuje totální stanici ATS a GPS pro řízení dozerů a nový automatický systém pro řízení motorových graderů. Systémy dosahují přesnosti až ±10 mm. K tomu slouží i nový grafický software TRIMBLE CB 430. Tyto systémy se kromě 3D řízení uplatňují i při výstavbě pozemních komunikací.

K novinkám patří laserový skener TRIMBLE GX 3D (obr. 9). Jedná se o panoramatický skener s dosahem až 350 m, který vykazuje přesnost 2,5 mm/100 m a 6,5 mm/200 m. Rychlost skenování dosahuje 500 bodů/sec. Pulzní laser zelené barvy (vlnová délka 522 nm) je zařazen do bezpečnostní třídy 3R podle mezinárodní normy IEC 60825-1. Zorné pole dosahuje 360° ve vodorovné a 60° ve svislé rovině. Skener pracuje se software RealWorks Survey ve spojení s polním počítačem a je doplněn digitální kamerou. Patří k prvním skenerům umožňujícím reálné měření workflow (elektronická libela, kompenzace obou os, automatická korekce). Tyto požadavky splňuje i stativ. Tento skener lze kombinovat i s dalšími geodetickými systémy firmy TRIMBLE.


Obr. 9: Laserový skenerTRIMBLE GX 3D

Firma VANSCO ELECTRONICS (UK) se zabývá automatickými řídícími systémy z hlediska přístrojového vybavení a senzorů (hardware a software). Systém VANSCO CMA byl nasazen na rypadle jako řídící systém [8].

Na volné ploše DEMO B se představila i čínská firma SANY HEAVY INDUSTRY CO [8], která na závěr svého programu uvedla i ukázku čínského folkloru.

Závěr

Veletrh INTERMAT 2006 očekával kolem 200 000 návštěvníků ze 160 zemí světa, ale tento počet byl překročen. Jsme přesvědčeni, že všem návštěvníkům přinesl řadu nových cenných poznatků v každém z jimi sledovaných oborů stejně jako nám. Tímto veletrhem se jistě bude zabývat řada dalších sdělení se širším záběrem, které se objeví v odborném tisku a lze si jen přát, aby se uvedené novinky co nejdříve uplatnily v praxi a těšit se na další světovou výstavu stavební techniky BAUMA 2007, která se bude konat ve dnech 23. – 29. 4. 2007 v Mnichově.

Literatura:

[1] KAŠPAR, M. – KŘEMEN, T.: Mezinárodní výstava stavebních strojů INTERMAT 2003 v Paříži. Stavebnictví a interiér 11, 2003, č. 7, s. 36-38, Mezinárodní výstava stavebních strojů INTERMAT 2003 v Paříži
[2] KAŠPAR, M.: První mezinárodní veletrh geodezie, kartografie, navigace a geoinformatiky GEOS 2006. Stavebnictví a interiér 14, 2006, č. 5, s. 48-51, 1. mezinárodní veletrh geodezie, kartografie, navigace a geoinformatiky GEOS 2006
[3] KAŠPAR, M.: Řízení stavebních strojů na výstavě INTERMAT 2006 v Paříži. Stavební technika 5, 2006, č. 3, s. 56-57, Řízení stavebních strojů na výstavě INTERMAT 2006 v Paříži
[4] KAŠPAR, M. – VOŠTOVÁ, V.: Lasery ve stavebnictví a navigace strojů. Vydavatelství Informační centrum ČKAIT, Praha 2001, 148 str., ISBN 80-86364-61-5.
[5] KAŠPAR, M. – POSPÍŠIL, J.-ŠTRONER, M. – KŘEMEN, T. – TEJKAL, M.: Laserové skenovací systémy ve stavebnictví. Vydavatelství Vega spol. s r.o. Hradec Králové, 2003 ISBN 80-900860-3-9, s 111.
[6] KAŠPAR, M. – POSPÍŠIL, J. – ŠTRONER, M. – KŘEMEN, T. – TEJKAL, M.: Laser Scanning in Civil Engineering and Land Surveying. Editorship Vega spol. s r.o. Hradec Králové, 2004, ISBN 80-900860-3-9, p. 110.
[7] Katalog INTERMAT 2006 Paříž.
[8] Firemní literatura jednotlivých firem.

Článek byl zpracován v rámci grantového projektu 205/04/1398 Grantové agentury ČR.

Autor: doc. Ing. Milan Kašpar, CSc.
Foto: Milan Kašpar
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Profesionální světlo pro profesionální práci

Zveřejněno 25.4. Investice do kvalitních přídavných světlometů se v podobě zvýšené produktivity a efektivity práce mnohonásobně vrátí. Při setmění se práce nemusí nutně zastavit a v klidu lze dodržovat termíny 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. celý příspěvek

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek