Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 23.4. – svátek slaví Vojtěch

Vážicí systém Intersoft – revoluce při převážení materiálu

Zveřejněno: 27. 4. 2015

Vážení materiálu při přepravě bylo a je jednou z častých operací při manipulaci s nákladem. Vždy bylo součástí manipulačního procesu, nikdy v historii však nebylo ověřování hmotnosti převáženého materiálu jednodušší, než v současnosti, kdy je možné využít některý z moderních mobilních systémů vážení. Kontrola nad převáženým materiálem je téměř okamžitá a celý proces vykládky i nakládky je daleko jednodušší a hlavně přesnější.

Intersoft TC2000

Mobilní vážící systémy jsou zařízení, která umožňují vážení a sběr dat o přepravovaném nákladu přímo na vozidle. Například řidičům nakladačů tak odpadá zdlouhavá cesta ke stacionární váze, překládání nákladu na ni a následně pak až jízda k připravenému místu na skladování nebo odvoz materiálu. Díky instalaci přímo na nakladač je možné zjistit hmotnost převáženého nákladu prakticky za pár vteřin a ušetří se cenné minuty.

Na český trh dodává vážící systémy například Bohumínský Čemat, který zastupuje Dánskou značku Intersoft Nexo. Výhodou systémů značky Intersoft je nízká pořizovací cena a rychlá návratnost investice. Hlavní předností Dánského produktu je okamžitý přenos dat do počítače a nízká odchylka při vážení.

Verze

ČEMAT nabízí mobilní systémy Intersoft ve třech verzích. Modelové řady TC2000, TC3000 a TC5000 jsou založeny na třech technologiích – dynamické určení hmotnosti (DMD), vyvážené určení hmotnosti (BMD) a laserové určení velikosti (LVD). Všechny tyto vážící systémy počítají s odchylkou vzniklou náklonem stroje a využívají principu hydraulického vážení. Nejvyšší řada vážícího systému, TC 5000 je navíc schopna pracovat s určením velikosti nákladu pomocí laserových senzorů a je tak jedním z nejpřesnějších vážících systémů na trhu.

Přesnost a úspora času

Vážící systémy Intersoft jsou na světovém trhu s manipulační technikou zavedené a známé díky celé řadě patentů, které firma zapsala. Všechny vážící systémy značky Intersoft se instalují přímo do hydraulického okruhu vozidla a jsou ovládány pomocí LCD panelu (indikátoru) přímo z místa řidiče. Takové zapojení přináší řadu výhod, z nichž nejdůležitější je především výrazná úspora času a přesnost celého vážícího procesu. Nainstalovaný systém navíc nemění nosnost vozidla ani jeho rozměry. Také nijak neomezuje řidiče při manipulaci s nákladem.

Odchylka vážení

Nejdůležitějším technickým parametrem je v případě vážícího systému jeho odchylka vážení. Základní model vážícího systému, model TC2000, je založen na technologii dynamického určení hmotnosti a vykazuje odchylku vážení pouhých ±0,25–0,5 %. To by odpovídalo ±5–10 kg u stroje s celkovou nominální nosností 2 000 kg. Takto nízké hodnoty je dosaženo díky použité technologii vážení. Celý princip vážení je hydraulický, vychází z tlaku stroje, který nepřímo odráží hmotnost zvednutého nákladu. Tlakový senzor, který je díky svému umístění v hydraulickém okruhu stroje dobře chráněný, dělá tuto metodu vážení vhodnou i pro prostředí průmyslových provozů a to bez použití kabeláže a drahých vážících snímačů. Systém naměřená data ukládá a výsledky měření zobrazuje ihned na indikátoru v kabině vozidla, celkový proces vážení trvá pouze několik vteřin.

Intersoft TC5000
Intersoft TC5000

Nejpřesnějšími modely mezi vážícími systémy Intersoft jsou modely TC3000 a TC5000. Tyto modely téměř eliminují vliv mechanického tření a vážící odchylku způsobenou umístěním nákladu. TC5000 využívá systému duálního náklonu nákladu, bere ohled na sklon podloží, po kterém se stroj pohybuje a vykazuje odchylku pouhých ±0,1 % – na 1 000 kg hmotnosti převáženého nákladu se jedná o 1 kg. Stejně nízkou odchylku má také systém TC3000. Nejvyšší řada vážícího systému, TC5000, je schopná pomocí laserových senzorů vyhodnotit také rozměr převáženého nákladu. Ověřenou aplikací u obou takto přesných systémů je nakládání v případě použití vysokozdvižných vozíků nebo terénních vysokozdvižných vozíků využívaných ve stavebnictví (například stroje oblíbené značky Desta), není je však možné použít na nakladače. Samozřejmostí je i v tomto případě ukládání naměřených dat, a to automaticky nebo manuálně pomocí tlačítka. Jejich vyhodnocení pak proběhne během 5 až 10 vteřin v závislosti na požadovaných výsledcích.

Systém Intersoft je také možné od začátku jeho používání nastavit tak, že sám hlídá případné přetížení při manipulaci s nákladem. Odpadá tak možnost poškození vlivem častého přetěžování mnohdy drahého stroje a s tím spojená nákladná oprava. Zajímavostí je, že díky přímé metodě instalace je možné vážící systém použít nejen v případě nakladačů, v úvahu připadají také traktorbagry, telehandlery, již zmíněné vysokozdvižné vozíky a jiné hydraulické stroje, které využívají pro zdvih hydraulickou pístnici.

Doplňkový sortiment

Doplňkovým sortimentem nabízeným k vážícím systémům jsou například mobilní tiskárny, které tisknou záznamy o vážení, a to na klasický, nebo lepicí papír. Po domluvě je možné využít také bezdrátový přenos záznamů do PC za pomoci wi-fi nebo bluetooth, kde formátování dat výborně koresponduje s účetními a pracovními softwary.

Vážící systémy společnosti Intersoft Nexo jsou na světovém trhu od roku 1997. Využívají se v celé řadě průmyslových odvětví, dopravních aplikacích, ale jejich použití ocení také firmy pohybující se v potravinářství. Spolehlivost a přesnost byla a jsou klíčová slova ve vývoji těchto systémů.

Autor: Mgr. Tereza Hlaváčová
Foto: Archiv firmy
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek

Hutnicí techniku Bomag nyní pořídíte s extra slevou a rozšířenou výbavou

Zveřejněno 29.3. Společnost NorWit, oficiální distributor ručně vedené hutnicí techniky Bomag, připravila pro letošní stavební sezonu cenovou akci na vybrané stroje tohoto výrobce. celý příspěvek