Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 2.5. – svátek slaví Zikmund

Vážení materiálu v těžebních a stavebních provozech

Zveřejněno: 5. 5. 2015

Správná hmotnost vstupních surovin i výstupního produktu je důležitý ukazatel, který přímo ovlivňuje efektivitu každé těžební či stavební firmy. Pojďme si stručně představit ucelenou produktovou nabídku českého výrobce vah TENZOVÁHY, s.r.o.

Váhy VM-1.2 pro obchodní vážení za jízdy

Výrobky se značkou Tenzováhy dnes najdete ve více než dvou stovkách provozů – zejména v lomech, pískovnách, betonárnách, obalovnách živičných směsí u nás i v zahraničí. Nejdůležitějším parametrem při výběru vah není jen jejich cena, podstatnější bývá dlouhodobá spolehlivost výrobku v těžkých provozních podmínkách, které ve stavebnictví často panují. Samozřejmostí je též certifikace vah pro obchodní vážení.

Silniční váhy

Přes 80 % přeprav dnes probíhá po silnici, proto jsou hlavním výrobkem firmy různé typy silničních vah pro vážení vozidel. Velmi oblíbené jsou váhy pro vážení vozidel za jízdy typu VM-1.2, jejichž spolehlivost podporuje několik unikátních vlastností:

  • Vážní mosty jsou důkladně chráněny proti korozi žárovým zinkováním – metalizací.
  • Tenzometrické snímače, což je pro spolehlivost vah zásadní komponent, jsou dostatečně naddimenzovány, aby s rezervou zvládaly i přetížené nápravy vozidel a dynamické rázy, které při vážení vznikají. Pro vysokou spolehlivost používáme nerezové snímače německého výrobce HBM (Hottinger).
  • Základové rámy vah vybavujeme topným kabelem, který je spínán a řízen automatikou – vyhřívání je tak v činnosti jen po nezbytně nutnou dobu a šetří se elektrická energie. Ani v největších mrazech vás takto vybavené váhy nenechají na holičkách.

Pro zákazníky vyžadující statické vážení (např. při navažování stojícího vozidla pod násypkami) nabízíme mostové váhy řady BZ a BN v délkách od 6 do 24 m. Pro vysokou spolehlivost jsou taktéž osazeny nerezovými snímači evropských výrobců a mostovky i základové prvky jsou z přesných prefabrikátů zajišťujících rychlou montáž.

Váhy na nakladače a dumpry

Vybavit vahami přímo kolový nakladač, dumpr nebo manipulátor je další možností, jak rychle a efektivně vážit hned při nakládce. Zde nabízíme váhy tří úrovní:

  • Základní typ vah Helper Mini je určen pro kontrolní vážení na strojích s nosností do 4 tun.
  • Váhy Millenium 5 tvoří střed nabídky a vyhoví velké většině zákazníků. Standardem je barevný TFT displej v HD rozlišení, integrované rozhraní USB pro přenos dat do počítače, možnost on-line přenosu dat modemem s přístupem přes webové rozhraní a další pokročilé funkce, které nejsou u konkurenčních výrobků obvyklé.
  • Helper X je vrcholný model řady, který má více vážních režimů a schopnostmi zpracování vážních dat uspokojí i náročné požadavky zákazníků.

Váhy Millenium 5 a Helper X sdílí shodný technický základ, takže lze Millenium 5 upgradovat na vyšší model. Důkazem vysoké přesnosti vážení je možnost tyto váhy úředně ověřit pro obchodní vážení materiálu.

Komplexní řešení od jednoho dodavatele

Váhy jsou dnes často součástí komplexního systému monitorujícího pohyb materiálu v podniku. Mezi standardně dodávané příslušenství řadíme světelnou a zvukovou signalizaci, vjezdové závory, kamerové snímkování vozidel a nákladu při vážení, terminály pro bezobslužný provoz, automatické čtení registračních značek vozidel atd. Vážení vozidel může být i zcela bezobslužné, což majiteli vah značně snižuje provozní náklady. Velkou výhodou řízení vah od společnosti TENZOVÁHY, s.r.o. je vlastní vývoj vážního software Expediční váha, který obsluhuje různé typy vah a jejich příslušenství a integruje všechna zařízení do jednoho funkčního celku. Komfortní vážní software umožňuje kromě vedení evidence vážených vozidel, materiálů a dopravců generovat i faktury, přehledné bilance a exportovat data do návazných informačních systémů podniku.

Komplexní řešení vážení v podniku
Komplexní řešení vážení v podniku

S dlouholetými zkušenostmi v oblasti vah a vážení jistě najdeme vhodné řešení i pro Váš provoz.

Autor: Ing. Jan Vysloužil
Foto: Archiv firmy
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Profesionální světlo pro profesionální práci

Zveřejněno 25.4. Investice do kvalitních přídavných světlometů se v podobě zvýšené produktivity a efektivity práce mnohonásobně vrátí. Při setmění se práce nemusí nutně zastavit a v klidu lze dodržovat termíny 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. celý příspěvek

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek