Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 21.5. – svátek slaví Monika

Úvodník 05/09

Zveřejněno: 13. 10. 2009

Na nedávném strojírenském veletrhu v Brně řekl prezident republiky, že „strojírenství má v naší zemi dlouhou tradici a ukazuje se, že nepřestává být a ještě dlouho bude motorem naší ekonomiky. Mám proto dobrý pocit,” pokračoval prezident, „že ... vidím strojírenství moderní a fungující. Veletrh je ukázkou toho, jak daleko naše strojírenství dospělo. Je dobře, že dnes už strojírenské podniky vědí, že nestačí jen nové stroje vyvíjet a kvalitně vyrábět. Vědí, že neméně důležité je umět je dobře prodat.

Jsem ráda, že si síly českého strojírenství všímá prezident a také že o ní nahlas mluví. Hlavu státu někdo zbožňuje, jiný odmítá, ale jeho slova mají váhu. Píši o tom proto, že z médií, čekáren, hromadných dopravních prostředků, ale i z rodinných diskusí si občas odnáším ponurý pocit, že strojírenství bylo dávno rozkradeno a za mrzký peníz tzv. pro šmeleno.

Skutečnost ovšem je, že strojírenství v ČR vyrábí pro celý svět nejen Škodovky, ale i Toyoty, Citroeny, Peugeoty, Hyundaye. A pokud se ponoříme hlouběji, kam světla kamer a oči redaktorů už nevidí, je tu dlouhá dlouhá řada dalších výrob a výrobků. Možná jsme museli oplakat bývalé strojírenské kolosy socialismu, zároveň ale přišlo nemálo nových výrob se západu. O některých jsme psali ve Stavební technice, např. o společnosti Doosan Bobcat, z jehož podniku v Dobříši je zásobena stavebními stroji celá Evropa. Naprázdno nevyšly ani dovednosti, um a pověstná nápaditost českých strojařů. Ty umožnily vznik rychle se rozvíjejících nových českých podniků se zdravým řízením, jejichž obchodním teritoriem je celý svět. I o těch informujeme ve Stavební technice.

Vysokou výkonnost našeho strojírenství cítí každý na vlastní kůži. Jeho exportní síla nám nadělila znatelný růst životní úrovně, i když možná někomu víc, někomu méně. Ale tak už to bývá.

V dnešní krizi se hraje o to, jestli jako národ nezlenivíme a jestli při nižších odbytech za nižší ceny nepředáme štafetu jiným, kteří dokáží rychleji vyvíjet nové stroje, o které bude zájem. Na pokoře, vynalézavosti, umu, pracovitosti a obchodních dovednostech spočívá náš budoucí možný blahobyt. Nikoliv na tom, kolik peněz vlijí politici do šrotovného, dotací a sociálních podpor všeho druhu.

A zdá se, že alespoň na evropském pískovišti se začíná blýskat na lepší časy. Lucemburský premiér Jean-Claude Juncker, který zároveň předsedá takzvané euroskupině sdružující ministry financí eurozóny, na konci září řekl, že se ekonomika eurozóny po krizi stabilizuje, situace však zůstává křehká a vyhlídky nejisté. Dodal, že by v příštím roce měla ekonomika vzrůst o 0,3 až 0,5 % po letošním propadu o 4 %. „Je nicméně rozumné být opatrný,” řekl Juncker, podle něhož by země eurozóny (korunová ČR sem nepatří) měly začít stahovat neudržitelná (rozuměj ukolébávající) rozpočtová opatření na podporu ekonomiky a poptávky v roce 2011.

Pro nás by byl růst eurozóny o půl procenta dobrou zprávou, zvlášť když naše ministerstvo financí čeká v roce 2010 pokles ekonomiky ČR o 0,5 %. K čemu ale tato čísla vlastně jsou?

Jean-Claude Juncker svým odhadům moc nevěří a ve své plány nevěří ani ministr financí Eduard Janota. Ať už sněmovna schválí či neschválí jeho vládní návrh rozpočtu 2010 s deficitem do 163 miliardy Kč, čert ví, jak s tím nakonec politici naloží. Aby vyšli vstříc i věčným lenochům a povalečům, vyprázdní možná pokladnu už v srpnu, což by nikoho nepřekvapilo.

Chceme-li tedy v něco věřit, věřme především v sebe a v sílu svobodného života a podnikání.

Helena Hejhálková

Autor: Mgr. Helena Hejhálková
Foto: Archiv firmy
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

TVH distributorem dílů pro manipulační techniku Zoomlion

Zveřejněno 20.5. Během pouhých tří desetiletí se společnost Zoomlion stala jedním z předních čínských výrobců zemědělské, stavební a manipulační techniky. Součástí jejího širokého portfolia jsou mobilní zvedací pracovní plošiny, které prodává po celém světě… celý příspěvek

Inspirujících 30 let společnosti NorWit. Z garážové firmy k respektovanému dodavateli stavební techniky

Zveřejněno 17.5. Společnost NorWit, s.r.o., která patří k zavedeným tuzemským dodavatelům stavební techniky, oslaví brzy 30 let na trhu. Její historie je příběhem o tom, jak se z garážové firmy založené na počátku devadesátých let postupně stala respektovaná… celý příspěvek

Za novinkami JCB do předváděcího centra v Anglii

Zveřejněno 15.5. Světoznámý výrobce stavebních strojů JCB letos ohlásil uvedení hned několika produktových novinek na trh. Jejich premiéru pro média pojal ve slavnostním stylu, když do svého továrního předváděcího centra v Anglii pozval novináře z celého světa. Ve… celý příspěvek